Autor Wątek: Gdynia wysyła kierowców autobusów na rowery  (Przeczytany 2828 razy)

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
Znalezione z rana na FB:
http://www.tvn24.pl/gdynia-wysyla-kierowcow-na-rowery,694738,s.html

1. 0:20 kwintesencja problemów pedalarzy: zbyt bliskie trzymanie się prawego krawężnika, czy też białej linii rozdzielającej pasy.
2. ŻADEN z tych rowerków nie ma czegoś takiego jak lusterko. Bo i po co? :> A potem się dziwią, że "nagle" im coś wyjechało zza pleców. (i o tym jest mowa w 1:30)
3. 0:50 - bez lusterka, za to z jazdą po białej linii i się dziwi i krzyczy na autobus... LOL
4. 1:35 - tak zdecydowanie są pedalarze na jezdni - i oni faktycznie są nieprzewidywalni.
5. "Tak musi być, że jedni na drugich" "patrzą wilkiem"? Serio? Wcale nie. Na ulicach miasta możliwa jest symbioza - wiem to z autopsji. Ale musi być wola współpracy po obu stronach - tak samo jak podstawowa wiedza o PoRDzie.
6. 2:03 - pięknie jadąca kolejeczka pedalarzy tuż przy prawej krawędzi jezdni... Tylko po co? Zwróćcie uwagę na kierowców, którzy omijają ten szereg z daleka jadąc po lewym pasie... Aż tyle wolnej przestrzeni się marnuje - a mogłaby być wykorzystana na poprawę bezpieczeństwa właśnie tych osób jadących na rowerach.
No i kłania się matematyka. Pas na ulicy ma minimum 2.80m. Rower jadący na tym pasie, którego kierujący faktycznie chce jechać po jezdni a nie po trawie zajmuje 1 metr, ok? Do tego dystans przy wyprzedzaniu _MUSI_ wynosić też 1 metr, zatem dla wyprzedzającego zostaje 80 centymetrów. Zmieści się tam samochód? No oczywiście, że nie!

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Pas na ulicy ma minimum 2.80m.

Różnie z tym bywa, zależnie od klasy drogi. http://www.arslege.pl/szerokosc-pasow-ruchu/k360/a37708/.
Poza tym to ciekawa inicjatywa władz Gdyni,  bo nic tak nie poprawia oglądu sprawy jak własne doświadczenie.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Takie szkolenia powinny dotyczyć wszystkich zawodowych kierowców.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Wystarczy tych, którzy nie są użytkownikami rowerów. Ci co i kierują samochodami, i pedałują na rowerach na ogół wiedzą o co chodzi.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja od dawna mówię że kurs na prawo jazdy powinien obejmować jeżdżenie rowerem po mieście.

Offline storm

@Elizium +

Ja od dawna mówię że kurs na prawo jazdy powinien obejmować jeżdżenie rowerem po mieście.

DOKŁADNIE

Absolutnie tak. Minimum z 1.000 kilometrów po mieście i z 500 po drogach podmiejskich. Sprawdzone z jakimś GPSem czy delikwent na pewno jechał po ulicy a nie po chodniku.

Dodam jeszcze, że ostatnio robię sobie kurs doszkalający na prawko i już dwukrotnie zostałem zmuszony przez instruktora do tego aby wyprzedzić rowerzystę nie do końca tak jakbym chciał zostać wyprzedzony. Inna rzecz, że w obu tych wypadkach rowerzysta był niestety pedalarzem i jechał prawie po krawężniku... Więc sam się też prosił o takie a nie inne zachowania wobec siebie :(

@Menel - ciekawe jak zrobią wyjazd z takiej linii średnicowej? (w sensie zjazd z mostu)

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
@Menel - ciekawe jak zrobią wyjazd z takiej linii średnicowej? (w sensie zjazd z mostu)

Jakby robić po północnej stronie to da się łatwo zrobić zjazd w osi ul. Smolnej a dalej to już można spokojnie pociągnąć aż do Wschodniej ze zjazdami na Kościuszkowskie, Szczecińskie, Stadion i Targową.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
dwukrotnie zostałem zmuszony przez instruktora do tego aby wyprzedzić rowerzystę nie do końca tak jakbym chciał zostać wyprzedzony.
Siłą?  ::)

Offline storm

@Magda - bynajmniej. Strasznie nie lubię jak mi się wyrywa kierownicę z rąk...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jak bynajmniej to jeszcze Ci pistolet do głowy przyłożył? ;)

Offline storm

Tam pistolet... ;) Ale do siły swoich rąk dorzucił perswazję, a ja na tym etapie poznawania gościa (byłego egzaminatora zresztą) nie zamierzam się z nim wykłócać :>> Zależy mi na nauce i przypomnieniu sobie co i jak a nie na kłótni i dyskusji i tłumaczeniu gościowi, że robi coś źle i wzmacnia niekorzystne dla nas rowerzystów teorie swoimi naukami/jazdami... Niestety.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Storm, co z Tobą? Najpierw kolarka, teraz prawo jazdy?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Potem kategoria D i autobusy ZTM-u...
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum