Autor Wątek: Gdynia wysyła kierowców autobusów na rowery  (Przeczytany 2827 razy)

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
Storm, co z Tobą? Najpierw kolarka, teraz prawo jazdy?

Kolarka? Nie wiem czy zrobiłem na niej ze 100km... Obecnie jest po... Nieważne, w innym temacie opowiem co się z nią dzieje ;)

Potem kategoria D i autobusy ZTM-u...

...a potem będę rozjeżdżał rowerzystów na pionowcach! ;)
A tak poważnie prawko robię po to aby odciążyć kierowców wożących moje dupsko czasami a i po to też, aby mieć znacznie łatwiej z transportem roweru na wszelkiego maratony i inne tam takie.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
....a i po to też, aby mieć znacznie łatwiej z transportem roweru na wszelkiego maratony i inne tam takie.

Ty, ale do tego jeszcze "blachosmród" jest potrzebny...
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
@Magda - bynajmniej. Strasznie nie lubię jak mi się wyrywa kierownicę z rąk...

Tam pistolet...  Ale do siły swoich rąk dorzucił perswazję

To bynajmniej, czy jednak siłą?

Skoro tak ci się nie podobało wyprzedzanie to może jednak warto uświadomić?

Offline storm

....a i po to też, aby mieć znacznie łatwiej z transportem roweru na wszelkiego maratony i inne tam takie.
Ty, ale do tego jeszcze "blachosmród" jest potrzebny...

A to ja dużo potrzebuję? Wystarczy mi jakiś "czołg" ;) Bylebym ja i rowerek się zmieścił do środka :)

@Magda - bynajmniej. Strasznie nie lubię jak mi się wyrywa kierownicę z rąk...
Tam pistolet...  Ale do siły swoich rąk dorzucił perswazję
To bynajmniej, czy jednak siłą? Skoro tak ci się nie podobało wyprzedzanie to może jednak warto uświadomić?

Chyba nie. Obejrzyj kilka filmików z pokonywania tras egzaminacyjnych przy różnych WORDach - praktycznie każda eLka wyprzedza nieprawidłowo, byleby się zmieścić na tym samym pasie.
Tutaj należałoby się przejść na jakieś szkolenie samych instruktorów/egzaminatorów i przebić się przez ich ciasne umysły, nawyki i przyzwyczajenia. I wykazać, że np jazda "środkiem pasa" jest bezpieczniejsza i zgodna z PoRD. A to już takie łatwe nie jest.
I jeszcze drobna uwaga - nie tyle co mnie się nie podobało. Każdemu z Was by się nie podobało, gdyby go ktoś wyprzedzał nie na centymetr ale na pół metra a nie zgodny z PoRD metr.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Tyle, że ja tu pytam czy to ciebie siłą zmusili do złego wyprzedzania i zastanawiam się dlaczego nie zwróciłeś na to uwagi. Jeśli każdy będzie mieć podejście, że nie warto zwracać uwagi bo to nic nie da, to się nic nie zmieni.

Offline storm

@Magda - napiszę jeszcze raz :)
1. Siłą - ponieważ kierownica była przez dłuższy moment obracana bez mojej wyraźnej woli większego ominięcia pedalarza.
2. Natychmiast po manewrze poinformowałem instruktora, że takie wyprzedzenie nie jest czymś co ja bym chętnie widział wobec siebie gdybym był na miejscu tego rowerzysty.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Chodzi o wyrażenie swojego stosunku.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Czyli że jak jadę autem, to widzę "pedalarzy", jak jadę rowerem, to widzę "kieroffczyków".
Jest jakieś określenie na pieszych? "Krowy?".
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Czyli że jak jadę autem, to widzę "pedalarzy", jak jadę rowerem, to widzę "kieroffczyków". Jest jakieś określenie na pieszych? "Krowy?".
Hipek, posądzałem Cię o choć szczątkową tolerancję dla innych uczestników ruchu a tymczasem wychodzą z Ciebie zwierzęce instynkty jak u "coponiektórych pedalarzy poziomkarzy" :P
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Mnie? O tolerancję? Dla KOGOKOLWIEK?

Jezdnia to pole walki. Tu się idzie ze śmiercią ramię w ramię by po wszystkim siedzieć na tronie z kości wrogów i pić wino z ich czaszek.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Jezdnia to pole walki. Tu się idzie ze śmiercią ramię w ramię by po wszystkim siedzieć na tronie z kości wrogów i pić wino z ich czaszek.
Racja. Ja jeżdżę autem zbudowanym z kości moich wrogów (level expert), pokonanych na tej polskiej szosowej arenie :P Zresztą jechałeś to słyszałeś odgłosu gruchoczących kości :D

"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Zresztą jechałeś to słyszałeś odgłosu gruchoczących kości
A ja myślałem, że to Emes zmienia biegi bez sprzęgła...

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Czyli że jak jadę autem, to widzę "pedalarzy", jak jadę rowerem, to widzę "kieroffczyków".
Jest jakieś określenie na pieszych?

Zgodnie z tym nazewnictwem wychodzi mi, że "pederaści".

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
biedapiesi

nie mogę teraz odszukać, ale był taki fajny mem z prelekcji Colville-Andersena, na którym idealnie podsumował problem. Na szybko z pamięci:
"cały czas słyszę narzekania na rowerzystów, że jeżdża po chodnikach, po przejściach dla pieszych, wjeżdżają kiedy chcą na ulicę. Szkoda że nikt nie wspomni, iż muszą tak się zachowywać, gdyż poruszają się po infrastrukturze stworzonej dla samochodów"

Gdyby Szczurek chciał realnie rozwiązać problem, to by nie topił setek milionów w poronione pomysły typu lotnisko, tylko w końcu dokończył DDRy na osi północ-półudnie i wzdłuż głównych dróg. Co da wysyłanie kierowców na rowery, jak cała Gdynia tkwi mentalnie w Detroit lat '60 i stawia samochód na piedestale.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum