Autor Wątek: Mój park maszyn.  (Przeczytany 19087 razy)

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Odp: Mój park maszyn.
« 6 Gru 2021, 16:55 »
fajnie! Zazdroszczę. Chętnie bym się przejechał na takim.

Gdybyś w najbliższym czasie był w okolicy zapraszam. Tylko się pospiesz, bo idzie na sprzedaż, po ostatniej rozbudowie parku maszyn skończyło się miejsce w garażu :)
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Gru 2021, 17:00 »

"Mój park maszyn."
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 6 Gru 2021, 17:03 »
Ale z tą już nie. W przypadku karbonu bardzo dużo zależy od konstrukcji a nie masy zużytego materiału. Splot włókien, prasowanie, klejenie i inne szczegóły mają większe znaczenie niż sama ilość materiału. Wg mnie dobrze zaprojektowana i wykonana, lekka rama ma duże szanse przeżyć więcej niż ciężki grubas zrobiony byle jak.
Sam nie wiem, czy się ze sobą zgadzam, to wszystko przypuszczenia i spekulacje. Zauważ jednak, że dobrze zaprojektowana rama będzie wytrzymała na przewidywane obciążenia. Ta zaprojektowana byle musi być wytrzymała na zapas i potencjalnie w zbędnych kierunkach - czyli w sytuacjach, które nie były przewidywane przez producenta. Różnica w ilości materiału między 900 g a 1400 g jest tak ogromna - ponad 50% więcej - że powinna w pełni kompensować gorszy projekt.

Wątpię żeby wiele drogich ram było projektowanych z myślą o transporcie samolotem ;)

Aha. Oczywiście lekka rama może wytrzymać dłużej. Moja wypowiedź tyczy się losowych uszkodzeń wynikających z transportu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 6 Gru 2021, 17:10 »
... A prawda jest taka, że dobrze zrobiona rama z karbonu wytrzymałością wcale nie ustępuje ramom metalowym, są i karbonowe ramy do DH...
A prawda jest taka, że słowo wytrzymałość występuje w mechanice tylko w znaczeniu bardzo ogólnym, nieprecyzującym o jaką wytrzymałość chodzi. A jest ich całkiem sporo (tych rodzajów wytrzymałości).
Subiektywnej oceny wytrzymałości ramy nie da się zmierzyć w skali jednakowej dla wszystkich.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Gru 2021, 17:13 »
Im rama droższa, tym zwykle bardziej wycieniowana i narażona na uszkodzenia i wgniotki. Podobnie tania rama carbonowa pod koła 29" może ważyć 1400 g, a droga 900 g. Ta tańsza ma szansę przeżyć więcej ze względu na zapas materiału (czyli nieoptymalne wykorzystanie materiału).

To jest właśnie zachowywanie umiaru o którym pisałem. Najlżejsze ramy karbonowe są robione z myślą o wyczynowym sporcie i używanie ich do jazdy z bagażem nie jest dobrym pomysłem; zawsze warto mieć zdrowy rozsądek. Np. Canyon ma 2 lub nawet 3 typy ram do jednego modelu. Geometria jest identyczna, natomiast różnicą jest typ karbonu i waga, te najdroższe i najlżejsze są już mocno wyżyłowane, to są ramy zawodnicze na których jeżdżą profesjonaliści ważący po 60-70kg.

Ale to niemal zawsze dotyczy ram już bardzo drogich, taki sprzęt kupują ludzie mocno nastawieni na sport, nie na turystykę.
no właśnie jestem tego przykładem. Niestety nie miałem jeszcze przyjemności na takim jeździć.
Jednak używkę bałbym się kupić. Zaryzykowałbyś?
Jak najbardziej.
Oczywiście trzeba ramę dokładnie obejrzeć, ale to dotyczy każdego typu ramy. Przy tym mało osób wie, że karbon jest łatwiejszy w naprawie niż stal wysokiej jakości, można naprawić niemal wszystko nie tracąc nic na wytrzymałości. Wymaga to dobrego fachowca w temacie, ale jak już go mamy to można zrobić niemal wszystko.

Przy tym Ty jesteś rowerzystą drobnej budowy - a taka osoba może sobie pozwolić na sporo więcej, bo z 20kg bagażu ważysz tyle co niejeden człowiek jadący na lekko.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum