Autor Wątek: II warstwa  (Przeczytany 3622 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
II warstwa
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2017, 13:56 Wilk »

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
II warstwa
« 29 Paź 2009, 21:37 »
Mam kalesony z powerstrechu. Jeździłem trochę w poprzednią zimę. Jak miałem je pod obcisłymi spodniami rowerowymi to słabo grzały. Jak jeździłem w luźniejszych spodniach (w zwykłych kreszowych dresach) i było trochę powietrza między spodniami a tymi kalesonami to było bardzo ciepło.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
II warstwa
« 29 Paź 2009, 22:09 »
powerstretch powerstchtchowi (termiką) nierówny
Materiał jako taki jest nieco mniej przewiewny niż klasyczny polar (na zewnątrz gładki a w środku jakby bardziej zbity) ale i słabiej przez to odprowadza (przynajmniej moim zdaniem)
Dla siebie wybrałby polar 100

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
II warstwa
« 29 Paź 2009, 22:15 »
Na zimę zdecydowanie bierz Powerstretch, np. firmy Kwark, a na drugą warstwę jakiś cienki polar np. 100 albo bez polaru, gdy jest cieplej. Ja jestem wyznawcą powerstretchu, nie ma lepszej rzeczy na zimę. :D
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline skolioza

II warstwa
« 30 Paź 2009, 10:08 »
Jeśli przewidujesz cienkiego stretcha to 100-tka termicznie nie musi wcale wypadać tak źle  :wink:

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
II warstwa
« 30 Paź 2009, 10:51 »
UWAGA:
moje kalesony KWARKA (nie rowerowe)wymagają siodełka z dziurą, bo mają fatalnie wystający szew w kroku.
Wydaje mi się, że oddychają dobrze, tylko są bardzo ciepłe. Podczas wędrówki po Bieszczadach przy -10 st. C było w nich za ciepło. Dopiero jak się zrobiło -15 i wietrznie, to okazały się idealne.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline skolioza

II warstwa
« 30 Paź 2009, 11:22 »
Z oryginalnego Polartecu robi jeszcze Małachowski Jeden z dwóch modeli może Ci się spodobać - nazwa jest dość sugestywna: 100 Ultralight  :wink:

Offline skolioza

II warstwa
« 30 Paź 2009, 21:27 »
O to widzisz, nie wiedziałem że zmienili - kilka lat wstecz obie były z Polartecu
A Tecnopile przez wiele osób w przypadku 100 jest klasyfikowane wyżej niż Polartec - dłużej wytrzymuje podobno

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
II warstwa
« 30 Paź 2009, 21:41 »
Cytat: "Michał Wolff"
Cytat: "cinek88"
UWAGA:
moje kalesony KWARKA (nie rowerowe)wymagają siodełka z dziurą, bo mają fatalnie wystający szew w kroku.

Ale kalesony to jednak nie to samo co koszula, nie można jednego na drugie przenosić. Na rowerze nogami pracuje się cały czas, w ogóle wychładzają się znacznie mniej, na "odbiór" tego czy jest nam zimno ma wpływ przede wszystkim tułów i to czy on jest zapocony/wyziębiony itd.

Dopiero teraz doczytałem, że Ty szukasz czegoś na górę. Do tej pory myślałem, że piszę na temat  :oops:

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Re: II warstwa
« 1 Lis 2009, 16:38 »
Cytat: "Michał Wolff"
Zastanawiam się nad zakupem koszulki/bluzy na drugą warstwę. Merino sprawdza się tak sobie, myślę więc nad zakupem jakieś cienkiego polara (najlepiej 100) czy ewentualnie PowerSterch. Ma ktoś doświadcznia z tymi tkaninami w jeździe w zimę? Jakieś ciekawe .Bo po przeglądzie sieci to widzę, że wybór dość mizerny.

Jak na II warstwę to bielizna termiczna. Polar 100 u mnie jest kolejną warstwą. A oto jak te warstwy sie na mnie układają:
1. Bielizna antypotna
2. Bielizna termiczna
3. Polar 100
4. Windstoper

To jest góra zakładana przy temp -10/ +5 st C

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
II warstwa
« 1 Lis 2009, 22:45 »
A może faktycznie koszulkę typowo zimową?.
Choć na nartach, to taka koszulka zastępowała mi spokojnie zestaw: koszulka cienka +polar 100. Będzie na pewno mniej krępowała ruchy, zajmuje mało miejsca.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
II warstwa
« 2 Lis 2009, 14:11 »
Michał ma Crafta pro zero. To jest chyba typowo zimowa koszulka, czy się mylę?

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
II warstwa
« 2 Lis 2009, 16:08 »
Używam Crafta Pro Zero oraz pro Zero Extreme i powiem, że dla mnie jako pierwsza warstwa bardziej przyjemna jest wersja pro zero. Nie potrafię tego opisać bo to subiektywne odczucia ale w wersji extreme czułem jakby chłód przy drobnym przewianiu (jest jakby bardziej sztuczna jeśli to cokolwiek mówi bo obydwie są z podobnego "sztucznego" materiału). Być może jest to kwestia słabej przepuszczalności warstwy którą nosiłem bezpośrednio na tę koszulkę czyli kurtki rowerowej berkner, która bardzo słabo przepuszczała i para się skraplała psując termikę.
Cytat: "rafalb"
To jest chyba typowo zimowa koszulka, czy się mylę?

Na stronie http://www.bieliznatermoaktywna.pl/o_nas.htm jest taki wykres, który mówi o zakresach temperatur.

Offline skolioza

II warstwa
« 3 Lis 2009, 13:17 »
A mogę spytać gdzie kupowałeś? bezpośrednio na stronie Małachowskiego, czy w jakims innym sklepie?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Re: II warstwa
« 8 Lis 2009, 23:11 »
Cytat: "robertrobert1"

Jak na II warstwę to bielizna termiczna. Polar 100 u mnie jest kolejną warstwą. A oto jak te warstwy sie na mnie układają:
1. Bielizna antypotna
2. Bielizna termiczna
3. Polar 100
4. Windstoper

To jest góra zakładana przy temp -10/ +5 st C

O matko! Nie wiem czy przy -20 nie byłoby mi w takim zestawie za gorąco...! A przy +5 to ja w samym power stretchu jeżdżę :D (np. przedwczoraj)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum