Autor Wątek: ALPY - Passo dello Stelvio i co jeszcze?  (Przeczytany 2227 razy)

Opis: Które kolarskie przełęcze zaliczyć?

Offline Mężczyzna PiotrekGie

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 18.08.2015
Witam,
na przyszłe wakacje planuje wypad w Alpy i przejazd po "najsłynniejszych" kolarskich przełęczach. Tzw. must see tej wyprawy to przełęcz dello Stelvio, ale jest też kilka innych na liście. Niestety połowa z nich jest we francuskiej części Alp, więc je zostawiam na inny wypad i ograniczam się do części Włosko-Szwajcarskiej, więc na liście pozostają:

- Passo dello Stelvio
- Julierpass
- Furkapass
- Grimselpass
- Gotthard Pass
- Strada della Forra
- co jeszcze polecacie?

Pytanie do was co jeszcze warto zaliczyć i którędy ewentualnie jechać, żeby mieć jak najwięcej pięknych widoków?

Założenia na wyprawe:

Termin: przełom Lipiec/Sierpień
Cel: zaliczyć najsłynniejsze przełęcze + max pięknych widoków
Czas trawnia: 2 tygodnie
Całkowity dystans: 1200 km +- 200 km
Start/Meta: Lotnisko Mediolan Beramo albo podjade autem gdzieś w okolice i zostawie je na parkingu na czas wyprawy (co sądzicie o takiej opcji?)
Ilośc osób: max 3-4 ale boje się że będe musiał jechać sam jak w tym roku do Norwegii a nie chcę mi się już samemu ze sobą gadać, więc może ktoś jest chętny żeby dołączyć? :D
Spanie/jedzenie: namiot na dziko + gotowanie na kuchence gazowej

Na szybko wymalowałem taką trasę, żeby mieć pole do dyskusji z Wami:

https://www.bikemap.net/pl/route/3842847-alpy-bergamo/#/z8/46.0160387,8.8439941/terrain

Może poza przełęczami warto odwiedzić jakieś miasteczko/jezioro/wodospad?

liczę na Waszą pomoc  8)

« Ostatnia zmiana: 9 Gru 2016, 21:44 PiotrekGie »

Offline Mężczyzna mb40

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 24.07.2015
Cześć
Planujesz lecieć do Włoch czy podjechać autem z Polski ?

Cześć
Planujesz lecieć do Włoch czy podjechać autem z Polski ?

Póki co robię przymiarki do samolotu, bo nie wiem czy znajdę jakiś chętnych na wyjazd a samemu autem chyba nie pojadę. Jak będą 2-3 osoby w ekipie to raczej lepiej pojechać autem. Jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
Witaj,
Jeśli dobrze odczytałem twoje zamiary to najlepszą opcją jest dojazd do Włoch autem a dalej chcesz jechać z sakwami? Ponadto szoską czy trekkingami?
Jeśli byłby to sierpień to pewno byłbym chętny, co prawda w tym roku z kolegą  aurumcantus-em przejechaliśmy Hochtor i Stelvio ale reszta twojej trasy wygląda na tyle obiecująco, że chciałbym się podłączyć.

Witaj,
Jeśli dobrze odczytałem twoje zamiary to najlepszą opcją jest dojazd do Włoch autem a dalej chcesz jechać z sakwami? Ponadto szoską czy trekkingami?

Na chwilę obecną wydaje mi się, że przy 3 osobach lepiej jechać autem, zostawić je gdzieś na miejscu, zrobić planowaną trasę rowerem z sakwami i wrócić autem. Koszty będą podobne jak przy samolocie, ale nie ma zamieszania z pakowaniem i nie trzeba aż tak bardzo martwić się o czas i kilogramy na lotnisku ;) Trasa trekkingami chociaż sam mam typowego "górala" z bagażnikami i asfaltowymi oponami.

Jeśli byłby to sierpień to pewno byłbym chętny...

Na chwilę obecną celuje w ostatnie dwa tygodnie lipca albo przełom lipiec/sierpień, bo z reguły tak mam  urlop w pracy a nie chce kombinować z przekładaniem. Co do trasy to mam zaznaczone na mapie kilkanaście przełęczy w tym regionie a postaram się poszukać jeszcze jakiś innych atrakcji, więc na pewno będzie ciekawie :) Na pewno pojawi się też temat w dziale "szukam towarzysza podróży" chyba, że w tym temacie uda się już zebrać ekipę.

Ok, trasa ułożona. Ostatecznie wyszło w "kolejności zwiedzania"

Start/meta - Bergamo

Strada della Forra
Gavia Pass
Umbrial Pass
Passo dello Stelvio
Bernina Pass
Albula Pass
Julier Pass
Maloja Pass
Splungen Pass
St Gotthard Pass
Furka Pass
Grimsel Pass
Nufenen Pass
Laverezzo

Ogółem dystans ~1200 km
przewyższenia w górę/w dół ~ 17,2/17,2 km

Teraz pytanie do Was. Czy w Szwajcarii/Włoszech są też jakieś zakazy dla rowerów, podobnie jak w Norwegii, jeżeli chodzi o tunele? coś brać pod uwagę przy dokładniejszym planowaniu trasy, czy raczej takich niespodzianek tam nie ma i można śmiało jechać zgodnie z mapą? (trasa ułożona na bikemap.net)
« Ostatnia zmiana: 19 Gru 2016, 18:18 PiotrekGie »

Póki co moja trasa jest w drugą stronę... z Livigno do drogi 29, więc nie powinno być problemu. Do Livigno dojeżdżam od Bormio.

OK, jeszcze jedno pytanie... jakich temperatur można się tam spodziewać pod koniec lipca?
Chodzi mi o noc i różnice miedzy "szczytem" przełęczy a dolinami. Na co się nastawiać? W dzień zakładam, że te kilkanaście stopni minimum będzie :D

Najzimniejszą pogodę to miałem latem w dzień na Stelvio - mróz i śnieg

zakładam, że to jednak były anomalie i z reguły są tam bardziej przyjazne temperatury? ;)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Podłączę się do tematu - czy ktoś z Was jechał ze Stelvio szlakiem turystycznym (górą koło wyciągu i dalej na północ) do Glorenzy ? Przymierzam się do pierwszego wyjazdu w Alpy i chciałbym wjechać na Stelvio, ale też dużo pojeździć poza asfaltem.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline kamfan

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.06.2014
Hej, jaki masz rower? Jak szosowy to byłbym chętny na 100% na taką wyprawę :) Ja chciałbym dziennie robić tak 150 km i 2000 m przewyższenia.

Tylko planowałbym coś takiego:
- lecimy do Bergamo
- z Bergamo na lekko jedziemy przez całe Alpy aż do Salzburga (z noclegami w hostelach nie ma problemu)
- z Salzburga powrót pociągiem
« Ostatnia zmiana: 11 Sty 2017, 19:09 kamfan »

Offline kamfan

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.06.2014
Na Stelvio byłem w tym roku i tak jak piszesz w lipcu tam jest zazwyczaj 10-15 stopni.

Wycieczka raczej w opcji sakwiarskiej + namiot. Z noclegami w hostelach to już bedą spore koszty raczej?

Rower szosowy mam, 150 km dziennie na szosie tez bym dał radę, więc nie wykluczam takiej opcji, ale jak policzyć noclegi + kupowane jedzenie to wyjdzie moim zdaniem drogo.

Offline Mężczyzna dadales

• Miasto:
  • Na forum od: 13.02.2017
Jestem wstępnie zainteresowany wyprawą.
Z chęcią odpowiem na pytania
Kontakt na PW lub dadales@o2.pl

Offline Mężczyzna bzyko

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 05.07.2014
    • rowerem za grosze
Cześć, podłączę się pod temat. Razem z kolegą planujemy liznąć trochę Alp (m. in.) w tym roku. I teraz tak: ja napaliłem się strasznie na Hochtor, ale kolega z kolei naoglądał się filmików, naczytał epickich opisów i... troszkę się boi. Moje pytanie brzmi: czy da się Hochtor jakoś w miarę łatwo ominąć łagodniejszą trasą, którą On mógłby pojechać ? No bo wpadłem na taki pomysł, że gdyby była taka alternatywa, to można by zrobić tak, żeby i wilk był syty i owca cała :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum