Autor Wątek: Polska - Portugalia, a bezpieczeństwo  (Przeczytany 3384 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Abstrahując już od tej absurdalnej dyskusji - to miki nikt inny jak głos tego forum zawsze wszystkim radzi by omijac miasta i ludzi. Arabowie są częścią tego zbioru ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
No widzisz, Goral, sam piszesz jakiej odpowiedzi oczekujesz. Nie interesuje cię tak naprawdę kiedy kilka osób pisze, że jest w porządku dopóki sprzyja ci szczęście i okoliczności zewnętrzne. Jeśli masz takie obawy w kontekście uchodźców to jedź do Skandynawii. Jak widzisz nikt tu raczej nie pociągnie wątku czających się za każdym rogiem bojowników ISIS. W mediach wszystko jest wyolbrzymione i przejaskrawione, zachowaj dystans.

Twój tekst o arabskich dzielnicach jest czystym rasizmem. Szkoda, że tak młody chłopak deklarujący chęć podróżowania z sakwami ma takie poglądy. Marcin Gienieczko nigdy nie jadł razem ze swoim peruwiańskim przewodnikiem, dawał mu gorsze jedzenie intraktował jak niższego od siebie. Poczytaj jego bloga, spodoba ci się. Jechaliśmy przez 'arabską' dzielnicę w Algeciras, olbrzymie wille, piękne ogrody i sami ciemnoskórzy muzułmanie. Cud, że nie zginęliśmy.

Na tym kończę swój udział w tym wątku. Kijem Wisły nie zawrócę, Goral znał ofpowiedź na swoje pytanie zanim je zadał.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2016, 09:57 hindiana »
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Goral96

• Miasto:
  • Na forum od: 20.01.2014
Cos innego wam powiem. W duzych miastach ciezej bylo nam znalezc spanie w parafii. Za to w mniejszym szlo gladko ;) Zdarzalo sie zapukac do pierwszego kosciola i zostalismy wpuszczeni, za to najciezej bylo w Rimini, ale sie udalo ;) Co do spania na campach i na dziko. Ogólnie to fajna przygoda, ale trzeba wydac na jedzenie, a ja trochę obcinam koszta :D
Z tymi mediami, to racja, ze wszystko jest wyolbrzymione, a na drogach faktycznie jest niebezpieczniej. Choć duzojest ddróg rowerowych i przejazdow przez gory, a tam aut jest mniej, czasami nawet bezludzia, gdzie lepiej zaopatrzyć sie w 10l wody na sakwe ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Co do spania na campach i na dziko. Ogólnie to fajna przygoda, ale trzeba wydac na jedzenie, a ja trochę obcinam koszta
Nie zrozumiałem. Przecież spanie po krzakach obcina koszty.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Goral96

• Miasto:
  • Na forum od: 20.01.2014
Na parafii śpię za darmo, a dostaje kolacje, sniadanie i kanapki ma droge, a podczas takiej podróży duuuzo jem ;)

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
Marny z Ciebie pątnik -
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
W duzych miastach ciezej bylo nam znalezc spanie w parafii. Za to w mniejszym szlo gladko  Zdarzalo sie zapukac do pierwszego kosciola i zostalismy wpuszczeni, za to najciezej bylo w Rimini, ale sie udalo  Co do spania na campach i na dziko. Ogólnie to fajna przygoda, ale trzeba wydac na jedzenie, a ja trochę obcinam koszta
W parafiach nie jesz za darmo, po prostu za Twoje jedzenie płaci ktoś inny.

Trzeba tylko ustalic, gdzie sa arabskie dzielnice, o ktorych wspominaliscie i po prostu omijac je szerokim lukiem.
W sumie to od paru miesięcy mieszkam w takiej dzielnicy w Szwecji. Nie piszę z zaświatów.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Marny z Ciebie pątnik -

Ktoś ją jeszcze pamięta??? To ciotka mojego taty, myśleliśmy w rodzinie, że pamięć o naszej gwieżdzie już dawno w narodzie umarła :D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
Prawdę powiem. Powodem były słowa, tytuł piosenki. Panią Joannę zapewne wiele osób wcześniej urodzonych pamięta. Śpiewała niebanalne teksty. Miło wiedzieć coś więcej o tej wykonawczyni. Pozdrawiam, wszystkiego dobrego.
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Trzeba tylko ustalic, gdzie sa arabskie dzielnice, o ktorych wspominaliscie i po prostu omijac je szerokim lukiem.
W sumie to od paru miesięcy mieszkam w takiej dzielnicy w Szwecji. Nie piszę z zaświatów.
Ale przyznaj się, bez hidżabu z domu nie wychodzisz, prawda?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Cytat: Goral96 w Dzisiaj o 09:13

Tniesz koszty? ;)
Ten lęk(strach) przed uchodźcami nakręcają media i niektóre działania rzadów (np. ostatnie rozmieszczenie transporterów opancerzonych na ulicach Budapesztu) - no strach się bać.
Jeżeli się z nimi (uchodźcami) spotka, porozmawia, to wtedy zmienia się optyka.
« Ostatnia zmiana: 22 Gru 2016, 14:10 sinuche »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Tniesz koszty? ;)
Ceny wynajmu są tu regulowane przez państwo i nie zależą od dzielnicy czy odległości od centrum, więc niestety nie tnę żadnych kosztów :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jeżeli się z nimi (uchodźcami) spotka, porozmawia, to wtedy zmienia się optyka.
Najlepiej po prostu unikać ludzi, tych dobrych i tych złych. To generuje zawsze najmniej problemów.

Btw, jeśli ktoś myśli, że u nas są nastroje antyunijne/antyimigranckie, to polecam się przejechać do Pragi. U nas nikt nie jeździ samochodami ofoliowanymi "stop islam". Z czego to wynika? Pojęcia nie mam.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jest pewna różnica między muzułmanami a "uchodźcami". Ci pierwsi są strasznie kombinują i trzeba się mocno z nimi pilnować, jak coś obiecają to trzeba się i tak mocno upominać. Nie ma co się obawiać ich dzielnic. Z "uchodźcami" do czynienia nie miałem, ale przypuszczam, że jak z cyganami - pogadać sobie można, ale na noc u nich bym nie został (zwłaszcza mając przy sobie bardziej wartościowe przedmioty ;))
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
Btw, jeśli ktoś myśli, że u nas są nastroje antyunijne/antyimigranckie, to polecam się przejechać do Pragi. U nas nikt nie jeździ samochodami ofoliowanymi "stop islam". Z czego to wynika? Pojęcia nie mam.
Ale czego nie rozumiesz? Że w Pradze jest "stop islam" czy że w Polsce niema?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum