Autor Wątek: Polska - Portugalia, a bezpieczeństwo  (Przeczytany 3387 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Widziałeś gdzieś, żeby w Polsce ludzie pokrywali cały samochód w antyislamskich napisach? Ja nie. GW na pewno by o tym poinformowała.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
Nie o to pytałem.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Widziałeś gdzieś, żeby w Polsce ludzie pokrywali cały samochód w antyislamskich napisach? Ja nie. GW na pewno by o tym poinformowała.
To jakieś masowe zjawisko w Pradze? Pierwsze słyszę.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
To jakieś masowe zjawisko w Pradze? Pierwsze słyszę.
Mogło się zdarzyć. Był też atak nożem na muzłmanina (tubylca), na początku roku.

Uchodźcy  trochę kojarzą się z Cyganami, z którymi w Czechach są pewne problemy. Np. w Pradze, lepiej nie być/wyglądać na Cygana, sporo akcji pacyfikacyjnych policji widziałem, mnie też wylegitymowali przy okazji (ale chodziłem boso pod Hlavnim Nadraźi - to "niebezpieczny" rejon) :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Miała być luźna dygresja.
Tak, minęło mnie w ruchu ulicznym parę aut oplakatowanych "stop islam". Udało mi się też ustrzelić taki napis nad Wełtawą.
https://goo.gl/photos/o2fATsn1PsHV73o1A
Nie o to pytałem.
Dalej nie wnikam. Czysto subiektywne odczucia, na analizy zjawiska zwyczajnie szkoda mi czasu i klawiatury.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
Jest pewna różnica między muzułmanami a "uchodźcami". Ci pierwsi są strasznie kombinują i trzeba się mocno z nimi pilnować, jak coś obiecają to trzeba się i tak mocno upominać. Nie ma co się obawiać ich dzielnic. Z "uchodźcami" do czynienia nie miałem, ale przypuszczam, że jak z cyganami - pogadać sobie można, ale na noc u nich bym nie został (zwłaszcza mając przy sobie bardziej wartościowe przedmioty ;))
Generalizujesz. Będąc w Iranie albo w Turcji nigdy o nic się nie upominałem, co więcej potrafili być bardzo kreatywni jak coś potrzebowałem. Kiedyś na Słowacji spałem u cygana i nic nie zniknęło. W 2015 na plaży w Antalay poczęstowałem uchodźców chlebem bo sam nic więcej nie miałem, oni poczęstowali mnie herbatą była to grupka młodych chłopaków pytająca oczywiście o kasę więc im wytłumaczyłem, że podróżuje i nie mam kasy to życzyli mi szczęścia.
Jeśli chodzi o spotkania z ludźmi to podchodzę indywidualnie odrzucając wszystkie stereotypy, przykładowo od dwóch dni czekam na adresy w Santiago i doczekać się nie mogę....w życiu tak już jest, że wszystko ma swój czas.

Do właściciela tematu; podróżując dla mnie niebezpieczne są duże miasta oraz główne drogi.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jeśli się mówi o jakiejś grupie, to zawsze się generalizuje, inaczej się nie da. Mieszkałem u Pakistańczyka i wiem jakie numery odchodziły. Gość np. dostawał rachunek za prąd i wodę za całość budynku, potem chodził po lokalach, które podnajmował i pobierał całość. Kombinowanie/duża elastyczność ma swoje dobre i złe strony. Kreatywność, o której piszesz może być właśnie przejawem tej samej cechy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Nie rozumiem. Mieszkałeś u jednego Pakistańczyka i stąd opinia o wszystkich muzułmanach?
« Ostatnia zmiana: 26 Gru 2016, 21:16 Turysta »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Miałem styczność z więcej niż jednym Pakistańczykiem i z innymi muzułmanami. Zetknąłem się i wiem w jaki sposób działają usługi i handel w Turcji, albo w Albanii (choć ta jest mocno zeuropeizowana).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Aaa, z więcej niż jednym... To w porządku, to rzeczywiście uprawnia Cię do ogólnego twierdzenia, że muzułmanie "strasznie kombinują i trzeba się mocno z nimi pilnować".

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
A czy nigdy nie spotkałeś się z Polakiem, który nie kombinuje w mniejszym lub większym stopniu? Niektórzy nawet się chwalą, bo bez tego niby nie można przeżyć w kraju.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja spotkałem się z Polakiem, który nie kombinuje :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja spotkałem się z Polakiem, który nie kombinuje :)
Normalnie szóstka w
Lotto

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Muzłmanie mają dosyć luźne podejście do cen (usług, towarów). Towar wart jest tyle, ile ktoś za niego zapłaci, dlatego pierwsza cena jest z sufitu.
To my (niektórzy z nas), długo żyliśmy w systemie sztywnych/sztucznych cen, i stąd może to podejrzliwe podejście arabskiego  targowania.  ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2016, 07:11 sinuche »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Bo wszyscy Muzułmanie, od Indonezji, przez Afrykę, Bliski Wschód, Albanię, Bośnię, Tatarów, do Surinamu mają takie samo podejście do cen usług i towaru...  :icon_smile2:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum