Autor Wątek: Szkocja - Styczeń/Luty 2017  (Przeczytany 1430 razy)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
Szkocja - Styczeń/Luty 2017
« 27 Gru 2016, 15:24 »
Cześć  :D

Ostatnio zaplanowałem sobie szybki trip po Szkocji. Jednak mam kilka pytań. Gdybyście mogli coś doradzić lub podzielić się informacjami, było by super. Dzięki wielkie za wszelkie uwagi i rady. A więc tak.

Na przełomie stycznia i lutego mam jakiś 4 tygodnie ferii. Korzystając z zaproszenia kolegi, który obecnie jest w Edynburgu, postanowiłem uderzyć właśnie tam. Po analizie cen biletów, chciałbym polecieć tam w okresie od 26.01 do 05.02. Mój plan jest taki.

Dotrzeć tam. Spędzić dzień lub 2 w mieście a następnie wypożyczyć rower i zrobić szybki, 6 lub 7 dniowy objazd. Z tego co znalazłem w necie, koszt wynajmu roweru to ok. 75 - 80 funtów na tydzień. Jeśli ktoś zna coś tańszego, może dać znać :) Co do planowanej trasy, celuję w taką pętlę:

https://ridewithgps.com/routes/18241333

Jest to tylko typowy szkic. Nie analizowałem jeszcze co i gdzie chcę zobaczyć. Na razie, są ważniejsze sprawy :) W grę wchodzi dystans ok. 150 km na dzień.

Główne moje obawy dotyczą pogody w tym okresie. Wiem, że może być deszczowo. Nawet bardzo. Ale czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa ze śniegiem w tych rejonach? Oraz jakich temperatur można się spodziewać? Chciałbym to przejechać na lekko. Śpiwór, namiot, mały plecak, zmienne ciuchy i to wszystko. Od pogody zależy też, jaki rower bym wypożyczył. Jak będzie śnieg to muszę wsiąść górala. Natomiast jeśli go nie będzie to spokojnie mogę śmigać na szosie :D Oczywiście, jeśli takową uda mi się wypożyczyć.

Na razie to moje główne pytania. Pogoda i wypożyczenie roweru. A i jeszcze jedno. Czy ktoś przewoził już namiot liniami lotniczymi w bagażu podręcznym? Chodzi mi o to, czy przez bramki przejdą małe śledzie i pałąki? Namiot który muszę przemycić to  Minima I SL marki CAMP. A linie lotnicze to easyJET.

Wielkie dzięki wszelkie za jakiekolwiek informacje :D

PS. Jeśli ktoś chciałby mnie przygarnąć na nocleg to również może dać znać :D

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: Szkocja - Styczeń/Luty 2017
« 27 Gru 2016, 15:49 »
Hej

co do pogody się nie wypowiem, bo przy założeniu, że planujesz 150 km wyjazdy na dzień, możesz lądować w dość odmiennych pogodowo miejscach. Styczeń w Edynburgu zdaje się jest solidnie mokry, przy temperaturach nieco ponad 0 C. Znajoma która kiedyś wyjeżdżała na stypendium do E. pożyczała rower i sakwy tu http://www.biketrax.co.uk/info/bike_hire.php.

Krzysiek

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 28 Gru 2016, 22:53 »
raczej nie radzę prób przemytu na pokład śledzi i innych ostrych przedmiotów bo możesz sobie posiedzieć... w skrajnym przypadku...
wyślij namiot wcześniej kurierem pocztą do tego kumpla i już...

Offline Mężczyzna CFCFan

« 28 Gru 2016, 23:15 »
Hmm. Pogrzebałem trochę w necie. Z tego co widzę to nie ma szans na przewiezienie śledzi. Ale zawsze można je zastąpić jakimiś kamieniami albo patykami. Pozostaje aluminiowy stelaż. Może uda się do przemycić :D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 29 Gru 2016, 06:43 »
Zagadaj do Marty, mieszka w Edynburgu to coś na pewno doradzi.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 29 Gru 2016, 07:53 »
Hmm. Pogrzebałem trochę w necie. Z tego co widzę to nie ma szans na przewiezienie śledzi. Ale zawsze można je zastąpić jakimiś kamieniami albo patykami. Pozostaje aluminiowy stelaż. Może uda się do przemycić :D

Z masztami powinno być jak z parasolem. Czyli powinni wpuścić. Ale to zawsze zależy od obsługi na lotnisku, o czym można się przekonać dopiero na miejscu...

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 1 Sty 2017, 11:44 »
Jak masz kogoś na miejscu to czemu nie wyślesz sprzętu/bagażu? My jadąc do Szkocji wysłaliśmy spakowane rowery z bagażem i wyszło to taniej niż wzięcie na pokład samolotu.
Jedyny minus to to, że pasuje to zrobić tak z 5 dni przed planowanym startem bo kurierzy działają różnie.

Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna CFCFan

« 1 Sty 2017, 17:32 »
Koszt wysyłki z Portugalii do Szkocji i z powrotem, będzie podobny do kosztu wynajmu roweru na 7 dni. Poza tym jest to szosa, a tam się mi bardziej jakiś góral przyda. Co do reszty bagażu to wejdzie mi wszystko do podręcznego + ciuchy ubiorę na siebie. Jedyny problem to stelaż od namiotu. Jak to przejdzie to nie ma problemu :D To ma być szybki trip na lekko a nie wyprawa z sakwami na 2 miesiące  :D

Offline Mężczyzna DiDżej

• Na forum od: 14.10.2013
« 3 Sty 2017, 18:03 »
Jak masz kogoś na miejscu to czemu nie wyślesz sprzętu/bagażu? My jadąc do Szkocji wysłaliśmy spakowane rowery z bagażem i wyszło to taniej niż wzięcie na pokład samolotu.
Jedyny minus to to, że pasuje to zrobić tak z 5 dni przed planowanym startem bo kurierzy działają różnie.
A tak z ciekawości, pamiętasz może jaka to była kwota w jedną stronę? Myśmy w ostatnie wakacje płacili po 50EUR za rower w jedną stronę jako extra bagaż do Edynburga.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 3 Sty 2017, 19:33 »
Rozbiliśmy to na 3 paczki bo wyszło taniej zachowując rozmiar standardowy, a prócz dwóch rowerów, sprzętu i szmat, mieliśmy też trochę gratów dla szwagierki :) Wysyłaliśmy Britportem (pośrednik DPD) i dostaliśmy rabat (wyszło jakby liczył nas za dwie paczki) po kilku mailach i informacjach, że będziemy polecać. Nie pamiętam dokładnie, ale to było koło 200zł w jedna stronę za wszystko.

Wg. aktualnego cennika masz 30kg za 95zł - nie wiem jak teraz podchodzą do przekroczenia wymiaru.

Myślę, że warto też posprawdzać inne firmy bo się ich namnożyło. Przed nowym rokiem wysyłałem paczkę do Hipszanii i znalazłem UPS'a za ~70zł (też z limitem 30kg).
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna DiDżej

• Na forum od: 14.10.2013
« 4 Sty 2017, 23:45 »
Dzięki za info  :). Tanio. Nie przyszło mi do głowy żeby tak wysłać bagaż i rower.
Fajne, tylko trzeba na miejscu mieć kogoś.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna D_DIESEL

• Miasto: Wrocław/Rybnik
  • Na forum od: 17.03.2013
« 6 Sty 2017, 16:04 »
Czy ktoś przewoził już namiot liniami lotniczymi w bagażu podręcznym? Chodzi mi o to, czy przez bramki przejdą małe śledzie i pałąki?
W ubiegłym roku przewoziłem namiot w Ryanair jako drugi bagaż podręczny. Pierwszy to ten, który chowasz w luku bagażowym nad głową, a drugi taki który trzymasz pod siedzeniem lub na kolanach. Ten drugi musi również trzymać wymiary (których nie sprawdzano) i jest to najczęściej wielkości damskiej torebki. Mój namiot po maksymalnym skompresowaniu właśnie tyle zajmował, więc nie było problemu. Nie możesz zabrać na pokład śledzi, ale kilki już bez problemu.
Warunki, które przedstawiłem obowiązują w liniach Ryanair. Wizz i inni przewoźnicy mają zaostrzone te warunki i nie można sobie na tyle pozwolić.

Offline Mężczyzna CFCFan

« 6 Sty 2017, 21:51 »
Hmm. Ok. Dzięki za info. Czyli najtrudniej będzie przemycić stelaż jak polecę easyJET. Bo powrót już RYANAIR więc powinno być ok. Dzięki :D

Offline kasiaiprzemo

• Miasto: Fort Augustus
  • Na forum od: 19.09.2012
    • Kasia i Przemo
« 7 Sty 2017, 17:59 »
Jak będziesz mieć pecha, to musisz przygotować się na deszcz ze śniegiem padający w poziomie, 80km/h. Aktualnie wieje tutaj tak co kilka dni, przez kilka dni :) (okolice Oban/Fort William). Co do trasy to myślę, że ciekawsza byłaby przez Cairngorms niż wschodnie wybrzeże, ale tam raczej będzie śnieg.

Offline Mężczyzna CFCFan

« 7 Sty 2017, 19:26 »
Haha. No to będzie ciekawie :D Dzięki za info i wskazówki. Co do trasy, to dokładniej ja zaplanuję za jakiś tydzień, bo teraz nie mam czasu :/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum