Autor Wątek: Zmiany w podziale administracyjnym  (Przeczytany 102492 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Zmiany w podziale administracyjnym
« 14 Wrz 2012, 18:40 »
Ogłoszenie Parafialne:

W województwie świętokrzyskim od 23 kwietnia 2012 r.  gmina Słupia (Jędrzejowska) nazywa się Słupia.

źródło: http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/bip/BIP_Raport_terc_09_05_2012.pdf

Online Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Zmiany w podziale administracyjnym
« 7 Paź 2014, 21:06 »
Od 1 stycznia 2015 r. przewidziano:

połączenie miasta (na prawach powiatu) Zielona Góra z gminą Zielona Góra (powiat zielonogórski);
    zmianę granic miasta (na prawach powiatu) Skierniewice i gminy Skierniewice polegającą na włączeniu do miasta części obszaru obrębu ewidencyjnego Miedniewice o powierzchni 19,43 ha z gminy Skierniewice;
    zmianę granic gminy Krzykosy i gminy Środa Wielkopolska polegającą na włączeniu do gminy Krzykosy części obszaru obrębu ewidencyjnego Nietrzanowo o powierzchni 24,61 ha z gminy Środa Wielkopolska;
    odebranie statusu miasta gminie Władysławowo;
    nadanie statusu miasta miejscowościom: Władysławowo (woj. pomorskie), Stopnica (woj. świętokrzyskie), Chocz (woj. wielkopolskie);
    ustalenie granic miasta Zbąszynek (woj. lubuskie) przez włączenie do niego części obszarów obrębów ewidencyjnych Dąbrówka Wielkopolska i Kosieczyn o łącznej powierzchni 67,83 ha;
    ustalenie granic miast: Władysławowo i Stopnica;
    ustalenie granic miasta Jarocin przez włączenie do niego części obszaru obrębu ewidencyjnego Cielcza o łącznej powierzchni 49,37 ha;
    ustalenie granic miasta Chocz;
    ustalenie granic miasta Murowana Goślina (woj. wielkopolskie) przez włączenie do niego części obszarów obrębów ewidencyjnych Mściszewo i Trojanowo o łącznej powierzchni 147,90 ha oraz wyłączenie z niego części obszaru obrębu ewidencyjnego Murowana Goślina o łącznej powierzchni 1,14 ha;
    zmianę siedziby władz gminy Głusk z Lublina na Dominów.

Czyli Zielona Góra - zamiast dwóch gmin będzie jedna, a Władysławowo - z gminy miejskiej zmieni się na gminę miejsko-wiejską?

Offline Mężczyzna darekw

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 26.03.2013
« 1 Sty 2015, 12:56 »
     Pozdrawiam wszystkich aktywnych gminohobbystów.
No i mamy Nowy Rok a co za tym idzie zawsze jakieś zmiany administracyjne następują. I tak dla wszystkich gminozbieraczy mamy dwie niewielkie zmiany. Jak już wcześniej była o tym mowa mamy jedną gminę w woj. pomorskim więcej a w woj. lubuskim jedną mniej.
     W sumie liczba gmin zostaje bez zmian - 2479.  Jednakże co niektórym koleżankom i kolegom wraz z Nowym Rokiem ubędzie jedna gmina ( Zielona Góra ) lub przybędzie (Władysławowo). Dla tych co jeszcze nie byli we Władysławowie i Zielonej Górze zmian żadnych nie ma.
     Czekamy teraz aż obsługa strony - zalicz gminę - wprowadzi dwie zmiany w systemie.                   

Online Mężczyzna Turysta

« 1 Sty 2015, 15:19 »
We Władysławowie nic nie przybędzie - gmina miejska zmieni się na miejsko-wiejską. Wygląda więc na to, że sumarycznie będziemy mieli o jedną gminę (Zieloną Górę) mniej.

P.S. Dodatkowo liczba miast w Polsce zwiększy się o dwa.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)
« Ostatnia zmiana: 1 Sty 2015, 17:19 Turysta »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Sty 2015, 15:20 »
Ja stanowczo protestuję przciwko likwidowaniu gmin,  które zaliczyłem!
To powinno być zabronione.

RDK

• Gość
« 1 Sty 2015, 16:00 »
Najpierw odbierają gminy, potem rowery, emerytury, a skończą na wolności osobistej ;)

Offline Mężczyzna darekw

« 1 Sty 2015, 17:00 »
Rzeczywiście, moje niedopatrzenie. Turysta zwrócił słuszną uwage. Władysławowo stało się dzisiaj jedną gmina miejsko-wiejską. Coś mi się wcześniej zakodowało o dodatkowym wyodrebnieniu gminy wiejskiej. Czyli wszystkich gminohobbistów czeka zmiana. Ci co byli w mieście i gminie wiejskiej Zielona Góra stracą minimalnie na procencie zaliczenia a ci co jeszcze nie byli minimalnie zyskają.
« Ostatnia zmiana: 1 Sty 2015, 17:18 darekw »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Lip 2015, 07:27 »
I to jest niekończąca się przygoda. :D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 29 Lip 2015, 08:19 »
Siedzibą władz gminy Grabówka będzie miejscowość Sobolewo.

Logiczne jak w Polsce.

Czyli: teraz mamy 2478 gmin (ubyła Zielona Góra wieś), a od 1 stycznia będzie 2480.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Pijący_mleko

• Miasto: Kurpie
  • Na forum od: 07.11.2012
« 12 Paź 2015, 10:46 »
Zauważyłem iż ubędzie mi zieleni na mapie.
Od gminy Supraśl odłączyło się 5 wsi i założyło własną gminę na południe od Supraśla, a ja mam tylko zaliczony sam Supraśl i spore połacie puszczy Knyszyńskiej na północy gminy :)

Zaścianki, Sobolewo, Grabówka, Henrykowo i Sowlany. Te miejscowości stracił Supraśl bezpowrotnie. Stworzą one nową gminę Grabówka.

Czytaj więcej: http://www.poranny.pl/wiadomosci/aglomeracja-bialostocka/art/8982745,suprasl-rozwiodl-sie-z-grabowka-jak-sobie-poradzi,id,t.html

Niestety, nie mam czasu poszukać ustawy, by przekonać się jaki jest stan prawny na dzień dzisiejszy.

Offline Mężczyzna darekw

« 12 Paź 2015, 15:00 »
ubędzie zieleni ale tylko pod warunkiem że autor zrobi aktualizację gmin. Jak na razie nie udało się zrobić scalenia Zielonej Góry więc i pewnie podziału Supraśla nie należy się szybko spodziewać...... Nie to żebym się czepiał. Wręcz przeciwnie. Dzięki zabawie - Zalicz Gminę -  zacząłem więcej jeździć po Polsce i bardzo mnie to póki co rajcuje.

Online Mężczyzna Turysta

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 31 Gru 2015, 13:29 »
Uchylono rozporządzenie o powołaniu dwóch nowych gmin. Niepotrzebnie się męczyłem, żeby jedną z nich zaliczyć :)

Online Mężczyzna Turysta

« 31 Gru 2015, 15:01 »
Uchylono rozporządzenie o powołaniu dwóch nowych gmin.

A już chciałem Pustelnika pytać, czy się przygotował na zmiany.

Nadal aktualna jednak pozostaje kwestia pojawienia się czterech nowych miast:

Na mapie Polski pojawią się cztery nowe miasta. Trzy z nich to miejscowości z województwa lubelskiego.

Od nowego roku status miasta zostanie nadany miejscowościom: Siedliszcze (woj. lubelskie, powiat chełmski), Urzędów (woj. lubelskie, powiat kraśnicki), Lubycza Królewska (woj. lubelskie, powiat tomaszowski) i Jaraczewo (woj. wielkopolskie, powiat jarociński).
żródło: https://msw.gov.pl/pl/aktualnosci/13984,Siedliszcze-Urzedow-Lubycza-Krolewska-i-Jaraczewo-nowe-miasta-od-2016-roku.html

No i Stargard Szczeciński zmienia się w Stargard. Po prostu Stargard.

P.S. I jeszcze Pieszyce - zamiast gminy miejskiej będzie miejsko-wiejska.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum