Autor Wątek: Zmiany w podziale administracyjnym  (Przeczytany 102489 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Zmiany w podziale administracyjnym
« 2 Sty 2018, 16:08 »
Chyba jednak ma.
Jak by nie patrzeć, w żadnym z tych miast nie byłem. Za to byłem w czterech wioskach. ;)

O, dzięki za Chełmiec, już poprawiłem.

RDK

• Gość
« 2 Sty 2018, 17:05 »
Chyba jednak ma.
Jak by nie patrzeć, w żadnym z tych miast nie byłem. Za to byłem w czterech wioskach. ;)

Ale jeśli byłeś w tych miejscowościach, to byłeś w nich, niezależnie od ich statusu ;)

« 2 Sty 2018, 18:11 »
Ale moja tabelka nazywa się "Zalicz miasto", a nie "Zalicz miejscowość".  :)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 2 Sty 2018, 19:16 »
Tak fizycznie to nic się w tych wioskach/miastach nie zmienilo poza zapisami w papierach. No i to że wójt nazywa się teraz burmistrzem. No ale każdy zbiera tak jak uważa za stosowne.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 51%]

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 2 Sty 2018, 19:32 »
Obawiam się Panowie, że wprowadzacie małe zamieszanie w tym ogólniejszym wątku, czyli Klub Zdobywców Gmin. Dyskusja czy coś się zmieni, bo mam tabelkę zalicz miasto (mogę zaliczać nie mogę, czy jechać jeszcze raz)  trochę miesza w głowach w śród tych, którzy "spokojnie" zgodnie z przyjętym podziałem adm. na chwilę obecną w czasie zaliczania. Miałem problem z Pyrzycami (obszar miejski i wiejski) U Globalusa pokazywało razem. W zalicz gminę osbno. Wytłumaczono mi, że to jedna gmina. Teraz miałem problem z Limanową. Sytuacja (obszar miejski i wiejski) Google pokazują miasto. Inne źródła pokazują całą gminę. W zalicz gminę to osobne gminy. Siedziba gminy jest w Limanowej. Może ktoś te aspekty jasno wytłumaczy, jak prawnie to wygląda, czy to są osobne gminy czy to samo skoro nazwa ta sama.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

« 2 Sty 2018, 19:40 »
Wiesiu, bardzo Cię przepraszam za zamieszanie. ;)

Inne źródła pokazują całą gminę. W zalicz gminę to osobne gminy. Siedziba gminy jest w Limanowej. Może ktoś te aspekty jasno wytłumaczy, jak prawnie to wygląda

Jedynym prawidłowym źródłem jest baza TERYT.

I zgodnie z nią są dwie gminy Limanowa - miejska i wiejska:

Limanowa (1207011) gmina miejska   limanowski (1207)   MAŁOPOLSKIE (12)
Limanowa (1207072) gmina wiejska   limanowski (1207)   MAŁOPOLSKIE (12)

Pyrzyce to jedna gmina miejsko-wiejska (w ramach której mamy obszar miejski i wiejski):

Pyrzyce (3212053) gmina miejsko-wiejska   pyrzycki (3212)   ZACHODNIOPOMORSKIE (32)

Trochę zamieszania na zaliczgmine.pl może wprowadzać myląca nomenklatura.
Tam zamiast "gmina miejska" mówi się "teren miejski", a zamiast "gmina wiejska" mówi się "obszar wiejski".
Faktycznie zaś "obszar miejski" i "obszar wiejski" to dodatkowy podział wewnątrz gmin miejsko-wiejskich.

P.S. Jeśli chodzi o podział administracyjny Polski, to i Wikipedii do tej pory nie przyłapałem na kłamstwie.
« Ostatnia zmiana: 2 Sty 2018, 19:51 Turysta »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Sty 2018, 19:50 »
U mnie mapa wyświetla się zgodnie ze stanem TERYTu sprzed kilku miesięcy. Jeden klik w obszar (nawet rozdzielny), to jedna gmina.
Tam zmiany nie zachodzą tak często, żeby to był problem :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wiecho

« 2 Sty 2018, 19:54 »
No i tego mnie trzeba było. Wielkie dzięki. :)
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

RDK

• Gość
« 2 Sty 2018, 19:56 »
Są:
- gminy wiejskie i kropka
- gminy miejskie i kropka (do tego miasta na prawach powiatu, gdzie dzielnice/osiedla można traktować jako odpowiednik gmin/wsi, ale dla uproszczenia się to pomija, bo w sumie nie jest ten aspekt nie jest to do końca uregulowane, a na pewno nie jest jednolity dla każdego miasta w Polsce)
- wiejskie oraz miejski tej samej nazwy, ale będące dwoma obszarami do zaliczenia. Wjeżdżając do gminy miejskiej, nie zaliczasz gminy wiejskiej
- miejsko-wiejskie - czy wjedziesz do wsi czy do miasta, zaliczasz tę gminę, bo to ten sam obszar gminy. Niestety, są to gminy najbardziej wrażliwe na zmiany, bo może się zdarzyć, że zostanie rozbita na gminę wiejską i miejską, więc bezpiecznie jest przejechać zarówno przez teren wiejski, jak i miejski, by "uchronić się" przed drobnymi zmianami w czasie. Może też się zdarzyć, że teren wiejski zostanie wchłonięty do miasta, jak to było chyba z Zieloną Górą, ale z punktu zaliczania gminy niewiele to zmienia = wciąż jesteś w tej samej gminie, tylko o innym statusie

Oczywiście, gmina wiejska również może przekształcić się w miejsko-wiejską, albo wprost w dwie gminy - miejską i wiejską, ale jest to mniej prawdopodobne, niż miejsko-wiejska. Niemniej, nadal możliwe, wiec najbezpieczniej jest po prostu wjechać do każdej miejscowości "centralnej" i jakiejś wioski pomiędzy nią i granicą gminy :)
« Ostatnia zmiana: 2 Sty 2018, 21:33 RDK »

« 2 Sty 2018, 20:04 »
Nie wiem, Radku, czy nie namieszałeś bardziej (zwłaszcza z tymi dzielnicami - niby gminami). ;)

W Wikipedii jest to dość jasno sformułowane:

jednostki III stopnia – 2478 gmin, w tym:

302 miejskie – gminy, które zawierają się w administracyjnych granicach miasta (w tym 66 gmin będących jednocześnie miastami na prawach powiatu),
    621 miejsko-wiejskich – gminy, w skład których wchodzi miasto oraz kilka wsi,
    1555 wiejskich – gminy, które na swoim terytorium nie zawierają miasta (z tego 158 takich gmin ma siedzibę w mieście).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_administracyjny_Polski
« Ostatnia zmiana: 2 Sty 2018, 20:16 Turysta »

Offline Mężczyzna wiecho

« 2 Sty 2018, 20:14 »
Ten ostatni cytat  Jacku z Wikipedii powinien być w pierwszym poście lub w instrukcji obsługi apki na zalicz gminę. ;)
« Ostatnia zmiana: 2 Sty 2018, 20:30 wiecho »

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 2 Sty 2018, 20:47 »
Właśnie jestem na etapie importu gmin z TERYT i granic z CODGiK do nowej wersji ZaliczGmine. Pojawił się problem co zrobić z osobami, które zaczęły zaliczać w obecnym portalu. Na razie się zastanawiam, ale niedługo będę musiał podjąć ostateczną decyzję.

a. Zaimportować gminy do nowego automatycznie (tutaj pojawia się problem z importem kont użytkowników, szyfrowane hasła)
b. Umożliwić założenie konta w nowym i manualny import z możliwością modyfikacji.

Osobny problem, to co robić ze zmianami, które nastąpią w przyszłości?
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Sty 2018, 21:08 »
a. Zaimportować gminy do nowego automatycznie (tutaj pojawia się problem z importem kont użytkowników, szyfrowane hasła)
Z punktu widzenia programisty, to nie bardzo wiem w czym problem. Jak masz teraz jakiś słaby hash, to każesz użytkownikom przy następnym logowaniu zmienić hasło i przeliczysz hash po nowemu.

Osobny problem, to co robić ze zmianami, które nastąpią w przyszłości?
Na swoje prywatne potrzeby w ogóle nie mam czegoś takiego jak lista zaliczonych gmin. Mam tylko zbiór śladów, który albo się pokrywa z granicami danych gmin, albo nie. Przy czym takie sprawdzanie ma sens tylko dla tych, którzy zapisują wszystkie swoje trasy...

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 2 Sty 2018, 21:48 »
Ale jeśli byłeś w tych miejscowościach, to byłeś w nich, niezależnie od ich statusu
Też tak do tego podchodzę, dlatego często zaliczam stolice gmin wiejskich, które podejrzewam o aspiracje miejskie. Z tegorocznych awansów miejskich mam zaliczone 7/7.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 2 Sty 2018, 23:00 »
Ja zaliczam gminę jeżeli ślad mojego przejazdu znajduje się na jej terenie nieważne jak wiele go tam jest. Gdy już zaznaczę sobie to ślad utylizuje... I jakiekolwiek późniejsze zmiany mnie nie interesują bo i tak nie mam jak odwołać się do źródeł

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum