Autor Wątek: Zmiany w podziale administracyjnym  (Przeczytany 102494 razy)

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
Odp: Zmiany w podziale administracyjnym
« 1 Sty 2019, 21:50 »
To chyba już jakaś aberracja którą tworzycie. Niby logiczne, a jednak nielogiczne. Z jednego punktu widzenia prawo nie może działać w wstecz, z innego w danym czasie stan zalegalizowany. Myślę, że jak ktoś zdobył tytuł, to go ma. Przed innymi wyzwanie łatwiejsze, lub trudniejsze.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Sty 2019, 22:41 »
Pytanie powróci niczym tsunami, gdy zaczną grzebać bardziej w podziale administracyjnym i zmiana będzie oznaczała w praktyce tysiące dodatkowych kilometrów (lub ich odjęcie).

Na razie nie ma najmniejszych widoków na poważną zmianę sieci gmin, więc to rozmowa typu science-fiction. Poza tym reformy administracyjne polegają głównie na zmianach jednostek administracyjnych wyższych szczebli, przy gminach rzadko się grzebie, chyba że mocno zmienia się struktura ludności (jak po wojnie) - bo ich sieć wynika z naturalnego podziału względem ludności. Dlatego siatkę gmin odziedziczyliśmy niemal niezmienioną po PRL, w 1999 doszły głównie zmiany wynikające z różnego statusu miast.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 2 Sty 2019, 21:34 »
Poza tym reformy administracyjne polegają głównie na zmianach jednostek administracyjnych wyższych szczebli, przy gminach rzadko się grzebie,
No właśnie. To jednostka podstawowa. Właściwie nie ulega ona zmianie odgórnie. Najczęściej, to w wyniku oddolnych inicjatyw mieszkańców lub sąsiednich samorządów, które chcą korekty układu granic z przyczyn najczęściej ekonomicznych (podatki) lub funkcjonalnych (komunikacja lokalna).

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 2 Sty 2019, 23:36 »
Najczęściej, to w wyniku oddolnych inicjatyw mieszkańców lub sąsiednich samorządów, które chcą korekty układu granic z przyczyn najczęściej ekonomicznych (podatki) lub funkcjonalnych (komunikacja lokalna).
Czasami bywa też tak, że mieszkańcy obrażą się na swoje władze i nie chcą mieć już z nimi więcej do czynienia. Tak było w Rytlu po nawałnicy, która nawiedziła te tereny półtora roku temu. Obecnie mieszkańcy Rytla chcą się odłączyć od gminy Czersk.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016

« 26 Lut 2019, 13:24 »
Jak ktoś jeszcze nie ma w kolekcji, to na wszelki wypadek warto uzupełnić
Świętochłowice

RDK

• Gość

Offline Mężczyzna LKRISS

• Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 16 Kwi 2019, 14:20 »
Tak informacyjnie bo dostałem właśnie oficjalny spis kodów pocztowych jaki kwartalnie wydaje Poczta Polska. Aktualnie jest 2232 gmin. Jeśli ktoś jest zainteresowany detalami, przypisanymi kodami pocztowymi pod daną gminę powiat czy województwo to proszę o kontakt.

Tak tylko się zastanawiam kto tak naprawdę jest odpowidzialny za utrzymanie baz i podziału gmin z kodami pocztowymi bo jak porównuję dane np. z GUS to tam żyją swoimi prawami więc wygląda na to, że można zarejetrwować firmę pod kod pocztowy jaki nie występuje w aktualnym spisie Poczty Polskiej?
Polski Klub MTB

« 16 Kwi 2019, 20:25 »
Wydaje mi się, ze kody pocztowe nie pokrywają się z gminami. Moja gmina nie posiada poczty i obsługuje ją poczta i kod miasta Pabianice.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 16 Kwi 2019, 23:15 »
Aktualnie jest 2232 gmin.
To nie jest prawda. Po likwidacji gminy Ostrowice mamy w Polsce 2477 gmin.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 16 Kwi 2019, 23:24 »
Wydaje mi się, ze kody pocztowe nie pokrywają się z gminami.

Niektóre nie pokrywają się nawet z województwami. Niedawno przerabiałem temat bo chcieliśmy w serwisie użytkowników pytać tylko o kod i resztę dopisywać na jego podstawie. Nie ma tak łatwo.

Offline Mężczyzna LKRISS

• simrace.pl
« 17 Kwi 2019, 17:57 »
Aktualnie jest 2232 gmin.
To nie jest prawda. Po likwidacji gminy Ostrowice mamy w Polsce 2477 gmin.

Masz rację. Dziwna sprawa, że kody pocztowe nie występują dla wszystkich gmin? Muszę podpytać Pocztę Polską na jakich zasadach to działa.

Swoją drogą w statystykach na stronie można by dodać zdobyte gminy miejskie, miejsko-wiejskie oraz miejskie.

Uznajmy więc, że informację jaką wcześniej podałem dotyczy ilości gmin dla których są przydzielone kody pocztowe przez PP.

źródło wiki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_gmin_w_Polsce
Polski Klub MTB

« 17 Kwi 2019, 20:02 »
Problem jest wi,ekszy. Czasami jedna gmina ma mkilka kodów pocztowych. tak jest np. w dużych miastach. Łódź np. ma kilka kodów pocztowych. Kod pocztowy na PP oznacza określony "rejon" pocztowy. Nie musi on odpowiadać jednostce administracyjnej, tak jak nie każda placówka pocztowa ma indywidualny kod. W jednym kodzie może być kilka placówek a oddziela je tzw. "rejon doręczeń", który decyduje do której placówki latamy z awizo.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Kwi 2019, 22:37 »
System kodów pocztowych powstawał w PRL. Nie wiem dokładnie czy przed czy po reformie administracyjnej z 1975 roku, czyli przy 17 czy 49 województwach. Zamieszanie może być duże. Nie należy oczekiwać spójności.

Offline Mężczyzna LKRISS

• simrace.pl
« 21 Kwi 2019, 12:09 »
No właśnie. Teraz pytanie kto odpowiada za ten podział i aktualny stan? Poczta Polska jako monopolista na rynku czy też jakaś inna instytucja rządowa? 
Polski Klub MTB

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum