Autor Wątek: Polska - Kazachstan  (Przeczytany 674 razy)

Offline Mężczyzna Artur 77

• Miasto: Staszów
  • Na forum od: 07.01.2017
Polska - Kazachstan
« 7 Sty 2017, 11:33 »
Witam !
W związku z powyższym tematem tak pokrótce:
Planuje wyjazd w lipcu do Astany przez Białoruś - w planie mam po drodze Mińsk, Uroczysko Kuropaty, Katyń, Smoleńsk i Moskwę. Przewiduje też spotkanie z Polonią w Kazachstanie. Trasę planuję przejechać w około 30 dni - około 150 km dziennie (może być więcej). Od 10 czerwca do 10 września Astana będzie gospodarzem Targów EXPO 2017. Potrzebna mi osoba która ma ciut doświadczenie na wschodzie i z którą będzie mi raźniej jechać.  Można pojechać większą grupą. Jestem otwarty również na różne  propozycje. Spanie pod namiotem lub jeśli nas ktoś gdzieś zaprosi :) Obecnie poszukuję sponsorów do tego projektu.

Offline Mężczyzna robertcb

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.12.2012
Odp: Polska - Kazachstan
« 10 Lut 2017, 02:30 »
Witam.
Kolega ma jakieś doświadczenie w takich wyprawach?
150 km dziennie przez 30 dni może być nierealne trekkingiem obciążonym pełnym bagażem, zwłaszcza jeśli pogoda nie dopisze (pod wiatr) lub ukształtowanie terenu będzie pofalowane (duża suma przewyższeń),włączając w to czas na rozkładanie i zwijanie biwaku.
W takiej konfiguracji na ogół planuje się nie więcej niż 100 km dziennie.

No chyba że np. rowery będą szosowe lub/i bagaż będzie wiózł samochód.

Jeśli udało by się jakoś bardzo tanio załatwić wizy i powrót to mógłbym rozważyć.

« 10 Lut 2017, 07:24 »
Od razu mówię że nie mam doświadczenia na tak długiej wyprawie, dlatego potrzebna mi jest osoba żeby to wspólnie zrealizować. Sądzę że jestem w stanie zrobić 150 dziennie (chartem nie jestem - ale np. od 7-18 wszystko możliwe) oczywiście że nie musimy robić tyle codziennie ale taki był by cel. Daję sobie na zrealizowanie tego celu około 35 dni - utrzymując te 150 km można zrobić to w 26 - 27 dni. Także zapas jest na to co mówiłeś + ewentualne awarie. Powrót może uda się nagrać już przed wyjazdem kontaktując się z firmami które będą obecne na wystawie EXPO. Czytając o wyprawach w tamte rejony to jest stosunkowo płasko - wiatr no cóż na to się wpływu nie ma (rada wstawać z rana i kręcić wtedy gdy jest mniejszy). Wizy potrzebne Białoruś i Rosja - Kazachstan od stycznia nie potrzebne.  Warto się zastanowić  :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 10 Lut 2017, 09:13 »
Cześć,
Pamietaj, że we wschodnim Kazachstanie, na stepie ....
Sądzę że jestem w stanie zrobić 150 dziennie (chartem nie jestem - ale np. od 7-18 wszystko możliwe)
Jest bardzo trudne do wykonania.

Tam są piaszczyste drogi i wiatr w mordę.
Nawet motocykliści tyle nie robią.

Mogę dać Ci namiary na kilka osób, które to robiły.

Pozdr

… why so serious ?

« 10 Lut 2017, 12:57 »
Chcę jechać dobrymi drogami do stolicy Kazachstanu Astany. Boczne mnie nie interesują - ważne na trasie to Uroczysko Kuropaty (Białoruś) i Katyń. Chcę dojechać do grobów Polaków zamordowanych na wschodzie przez NKWD - wiadomo Moskwa a później najlepszymi drogami do Astany (Targi EXPO 2017 - taki haczyk na sponsorów) gdzie chciałbym spotkać się z Polakami i ich potomkami wysiedlonymi z kresów wschodnich (takie moje marzenia). Coś jak wyprawa NINIWA Team na Syberię w 2013 r. tylko połowa trasy. Poproszę bardzo o namiary.   

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum