Autor Wątek: SPD szosowe  (Przeczytany 43952 razy)

Offline Mężczyzna adamoz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.04.2013
Odp: SPD szosowe
« 9 Sty 2017, 14:43 »
Mi zdecydowanie cieplej w szosowych i myślę, że to właśnie kwestia braku metalu w bloku, który wysysa ciepło. Dodatkowo same pedały szosowe mam zrobione w całości z kompozytów, tymczasem spd jest cały metalowy, co w połączeniu z metalowym blokiem mocno wychładza but.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 9 Sty 2017, 14:50 »
Zużycie jak zużycie. U mnie nie jest źle. Najbardziej niszczy się toto od chodzenia, gumki pod blokami już dawno poszły sobie i chodzę po samym plastiku. Przejechały dwa sezony i raczej nie będę wymieniał w najbliższym roku (chyba że coś faktycznie pęknie)..
A Ty masz Shimano ?

Mi zdecydowanie cieplej w szosowych...
I to w sumie też niezły argument

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 9 Sty 2017, 14:50 »
A wie ktoś z autopsji w którym typie (mtb/szosa) cieplej w temperaturach poniżej +5 ? W mtb ciągnie od bloków, to wiem, a jak w szoszowych jest?
Jak to "ciągnie od bloków"? Nigdy się z czyms takim nie spotkałem. Ani w MTB ani w szosowych.
U mnie na pewno zimniej w szosowych bo są po prostu od góry pokryte siatką, podczas gdy MTB sa całe ze skóry. Ale to zalezy od modelu. Jednak wydaje mi się, że statystycznie w MTB będzie cieplej.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava
« 9 Sty 2017, 14:54 »
... "ciągnie od bloków"?..

metalowy blok "wysysa" ciepło przy niższych temperaturach po pewnym czasie. Tzn po pewnym czasie jest to odczuwalne już.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 9 Sty 2017, 14:54 »
... Dlatego chciałbym wypróbować szosowe, które ponoć dają mniejszy nacisk punktowy na stopę.
Dają mniejszy nacisk punktowy na stopę bo są po prostu większe. Wrażenie jest takie że w szosowych blokach więcej mocy przekłada się na ruch.

Mnie się wydaje, że to jednak  kwestia sztywności podeszwy w konkretnym bucie (ten nacisk punktowy).

Mam porównanie przy piekielnie sztywnej podeszwie mtb w butach Diadory i nieco mniej sztywnej w szosowych DMT. Na pewno nie chodzi tu tylko o sztywność podeszwy

A wie ktoś z autopsji w którym typie (mtb/szosa) cieplej w temperaturach poniżej +5 ? W mtb ciągnie od bloków, to wiem, a jak w szoszowych jest?
W ogóle nie widzę związku. O tym czy buty są ciepłe decydują materiały z jakich są zrobione

« 9 Sty 2017, 14:55 »
... "ciągnie od bloków"?..

metalowy blok "wysysa" ciepło przy niższych temperaturach po pewnym czasie. Tzn po pewnym czasie jest to odczuwalne już.
No nie wiem. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Może wkładkę grubszą włóż.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 9 Sty 2017, 14:57 »
A Ty masz Shimano ?
Shimano. 105, jeśli dobrze pamiętam.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna tomek

« 9 Sty 2017, 14:58 »
Mam porównanie przy piekielnie sztywnej podeszwie mtb w butach Diadory i nieco mniej sztywnej w szosowych DMT. Na pewno nie chodzi tu tylko o sztywność podeszwy

Czyli co: najsztywniejsza podeszwa MTB nie daje tak równomiernego rozkładu obciążenia jak przeciętnie sztywna podeszwa szosy ?
Dobrze rozumiem ?

Offline Mężczyzna adamoz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.04.2013
« 9 Sty 2017, 15:01 »
W ogóle nie widzę związku. O tym czy buty są ciepłe decydują materiały z jakich są zrobione

Związek jest. Mam letnie buty spd i letnie szosowe, są podobnie przewiewne, jednak w chłodne dni, tak poniżej 5-6 stopni, zdecydowanie szybciej wychładzają się spd. Przy temperaturach bliskich zera lub minusowych jest to jeszcze bardziej odczuwalne. W spd nawet z grubymi ochraniaczami już po 1 godz. mam wychłodzoną stopę. W takich samych warunkach w szosowych jest zdecydowanie cieplej. Metalowy blok+metalowy pedał działają jak radiator i wysysają ciepło z buta. Problem ten nie występuje dopiero w zimowych butach spd, które mam. W nich jednak blok jest odizolowany od buta dodatkową warstwą plastiku i ocieplenia.

« 9 Sty 2017, 15:02 »
Czyli co: najsztywniejsza podeszwa MTB nie daje tak równomiernego rozkładu obciążenia jak przeciętnie sztywna podeszwa szosy ?
Dobrze rozumiem ?
Tak

Offline Mężczyzna tomek

« 9 Sty 2017, 15:22 »
Dobrze rozumiem ?
Tak
Dzięki. Przez chwile rozważałem właśnie  twardsze buty MTB ale widzę, że słusznie pomysł porzuciłem.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 9 Sty 2017, 16:02 »
Inną opcją może rozwiązanie być hybrydowe. W przypadku Shimano można zastosować pedały do bloków MTB z platformą dedykowane do szosy. Jest to model PD-A600. Paruje się to z butami serii RT. Stary model tych butów to SH-RT82. Nowe to SH-RT5 i RT4. Dla niektórych atutem może być ich "szosowy" wygląd. Podeszwa jest inaczej wyprofilowana niż w typowych butach MTB zapewniając dobry kontakt z platformą pedałów. Pedałuje się lepiej niż w zwykłych MTB i dalej można w miarę swobodnie chodzić.
Na pewno jednak powierzchnia styku jest mniejsza niż w rozwiązaniach typowo szosowych.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

jark

• Gość
« 9 Sty 2017, 16:04 »
...na marznące stopy proponuję prosty patent, 
pod wkładkę włożyć folię aluminiową, taką do pieczenia jakiej używamy w kuchni ... lub kawałek foli NRC ... sprawdzone od lat.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 9 Sty 2017, 19:13 »
Załóżcie sobie do butów szosowych bloki MTB.

;D Ja wiedziałem Olo, że ty jesteś nietuzinkowy człowiek :D Nie dziwię się, że teraz masz komfort chodzenia.
Ja mam pedały 105, buty szosowe shimano. Buty mtb mam też shimano. Dla ciebie Tomku taka rada. Musisz po przymierzać rożne buty i wybrać jakie będą tobie pasowały bez względu na cenę. Każdy ma swoje indywidualne "predyspozycje " stopy. W moich butach w tym roku, po przejechaniu wszystkich ultra właściwie palce "odzyskałem" dopiero teraz w styczniu. Przy wysokich temperaturach, jakie były na P1000J, czy na brevecie 1000 lałem cały czas wodę do butów i jechałem z mokrymi stopami. Różnicy między sztywnością jednych i drugich nie zauważam. W mtb nie cierpną mi palce jak w szosowych, ale może to częste przerwy na to wpływają. Na MRDP mam zamiar właśnie jechać w mtb ze względu na możliwości poruszania się i co ważne właśnie na luzy boczne w pedałach, co może uratować kolana przy takich ilościach km dziennie. Co jeszcze mogę poradzić, to jeżeli kupisz shimano, to bloki koniecznie żółte ze względu możliwości ruchu stopy na boki, co na kolana przy długich dystansach może mieć duże znaczenie.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
« 9 Sty 2017, 19:37 »
Znalezione obrazy dla zapytania spd sl
Mam coś takiego (tylko 105). To jest system SPD SL. Do tego stosowne buty z podeszwą jak deska, chyba karbon. Jest to lekkie i dosyć wbrew pozorom wygodne, ale tylko do jazdy. Jeśli chodzi o chodzenie to można wstąpić do sklepu po picie, ale dłuższych spacerów nie polecam. Plastikowe bloki starczają mi mniej wiecej na rok. W MTB mam też SPD ale przeznaczone właśnie do tego. Jakoś te MTB nie pasowałyby mi zupełnie do szosy. Cięższe i mniej sztywne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum