Autor Wątek: SPD szosowe  (Przeczytany 43955 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: SPD szosowe
« 9 Sty 2017, 21:39 »
Do spacerowania da się przyzwyczaić, nawet na dłuższe dystanse niż siku w krzaki, gorzej jest ze świadomością, że brzmi się na tym spacerze jak kobieta w szpilkach.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Obis

• Gość
« 26 Mar 2017, 18:40 »
A ja cisnę czymś takim:

Czyli Shimano Ultegra model 6800.

I teraz pytanie do znawców w tych zagadnieniach?
Czy to normalne, że kolana mogą bolec przy zginaniu ich do tyłu? Nie powiem, że ten problem pojawił się podczas pierwszych użytkowań SPD. Czy to jest problem wyćwiczonych określonej części nogi, czy może odpowiednia pozycja na siodełku (kombinowałem i nie powiem, że im bardziej jestem z przodu siodełka, tym mniej ten problem występuje)?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 26 Mar 2017, 19:14 »
Zginanie kolan do tyłu?
To musi boleć! Nawet nie staram się, sobie wyobrazić, jak mocny musi to być ból.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Obis

• Gość
« 26 Mar 2017, 19:28 »
Zginanie kolan do tyłu?
To musi boleć! Nawet nie staram się, sobie wyobrazić, jak mocny musi to być ból.
Nawet zwykłe chodzenie bywa trochę problematyczne, bo występuje podobny objaw, a kucnięcie z tylnym bólem kolan, przypomina mi torturowanie.

Na platformach nie miałem takich objawów (dlatego jestem osobnikiem, który nie śpiewa peanów na cześć SPD).

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 15 Gru 2020, 20:38 »
Odświeżam temat bo stoję przed zakupem nowych pedałów SPD do szosy  :D

Jeździłem w tym roku na Shimano PD-M540. Niedawno korzystając z czarnej promocji zakupiłem pomiar mocy wraz z lewym ramieniem korby Ultegra FC-R8000. Chciałem odkręcić lewy pedał od starego ramienia korby i niestety zapiekło tak, że różne znane sposoby tj. przedłużka na klucz imbus 8 mm, zalanie WD-40 na kilka dni, w końcu ze znajomym serwisantem przypalanie palnikiem nie przyniosły efektu.
Na pedale napisane jest dokręcać 10 Nm w instrukcji pedałów jest 35-55Nm  :o. i bądź tu mądry Z tego co pamiętam dokręciłem ok 7-8 Nm (raczej nie dokręcam na maxa). Na szczęście udało się odkręcić pedał z prawego ramienia.

W turystyku mam jakieś stare SPD chyba M520  na płaski klucz i nie było jak dotąd problemów.
Czy też mieliście takie problemy z odkręceniem pedału SPD Shimano od korby szosowej typu Ultegra lub innej ?

Już troche ochłonąłem więc proszę doradźcie mi jakie kupić w miarę lekkie pedała, które normalnie można zakręcić/odkręcić, nie masakrując korby (tym razem z pomiarem mocy) ? Czy pchać się dalej w Shimano czy może coś od innego producenta ?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 15 Gru 2020, 20:48 »
Już troche ochłonąłem więc proszę doradźcie mi jakie kupić w miarę lekkie pedała, które normalnie można zakręcić/odkręcić, nie masakrując korby (tym razem z pomiarem mocy) ? Czy pchać się dalej w Shimano czy może coś od innego producenta ?

Pedały są stalowe, korby aluminiowe. Normalne że się zapiekają z czasem. I nie ma znaczenia czy to Ultegra, czy Alivio.
Pedały dobrze jest odkręcić raz na rok i wkręcić ze smarem montażowym (ja używam pasty aluminiowej). Moment dokręcania nie ma tu znaczenia, tylko reakcja chemiczna aluminium ze stalą (do gwintu dostaje się woda i jest reakcja alu z solanka).
Gwint dobrze czymś wypełnić, może być pasta, lub jakikolwiek smar.

Stosowałem taką metode na odkręcenie zapieczonego padała: rozebrałem całe pedało, została tylko ośka, którą skręciłem w imadle, a kręciłem (młotkowałem) korbą (oczywiście wpierw WD na kilka dni).
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2020, 21:00 sinuche »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 15 Gru 2020, 21:04 »
Ja to miejsce smaruje zielonym i jest dobrze.

Offline Mężczyzna ehwj

« 15 Gru 2020, 21:05 »
Pedały są stalowe, korby aluminiowe. Normalne że się zapiekają z czasem. I nie ma znaczenia czy to Ultegra, czy Alivio.
Pedały dobrze jest odkręcić raz na rok i wkręcić ze smarem montażowym (ja używam pasty aluminiowej). Moment dokręcania nie ma tu znaczenia, tylko reakcja chemiczna aluminium ze stalą (do gwintu dostaje się woda i jest reakcja alu z solanka).
Gwint dobrze czymś wypełnić, może być pasta, lub jakikolwiek smar.

Wiem o reakcji stali z alumiunium i że potrafi się zapiec. Już przerabiałem to ze sztycą podsiodłową. Na gwint dałem smar, ale pewnie kupię pastę aluminiową jak proponujesz. Jednak jednego pedała już raczej nie uda się odzyskać, po tym maltretowaniu zauważyłem delikatne rysy od strony wkręcania imbusem.

Stosowałem taką metode na odkręcenie zapieczonego padała: rozebrałem całe pedało, została tylko ośka, którą skręciłem w imadle, a kręciłem (młotkowałem) korbą (oczywiście wpierw WD na kilka dni).

Wypróbuje. Już mi na nim nie zależy.

Tak czy inaczej pedały muszę kupić nowe więc wszelkie propozycje mile widziane. Do tego modelu mam uraz  :D

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 15 Gru 2020, 21:20 »
A po co dokręcać pedały, skoro one się same nigdy nie odkręcą?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 15 Gru 2020, 21:30 »
A kręcisz w dobrą stronę? Akurat osie Ultegry są chromowane i na pewno się nie zapiekają.

Offline Mężczyzna ehwj

« 15 Gru 2020, 21:56 »
A po co dokręcać pedały, skoro one się same nigdy nie odkręcą?

Odkręcić się nie powinny ale zawsze troche dokręcam, tak dla pewności  :D) i nigdy problemów nie było.

A kręcisz w dobrą stronę? Akurat osie Ultegry są chromowane i na pewno się nie zapiekają.

Oczywiście, że w dobrą stronę. Nie pierwszy raz pedały odkręcałem. Shimano PD-M540 to MTB a nie szosowe ultegry i osie nie wyglądają na chromowane. Ale skoro chromowane się nie zapiekają to będę oglądał się za takimi.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 15 Gru 2020, 22:15 »
Tyle tych Ultegr tu w wątku, że źle spojrzałem. 540 są czernione tylko, ale też nigdy tragedii nie miałem z nimi. Przedłuż klucz rurką i jaaaazda, muszą puścić. Ewentualnie zamocz na noc w nafcie przed odkręcaniem.
Jeśli uda Ci się jeszcze wyszukać, to PD-A600 są rewelacjnymi pedałami do szosówki na zwykłe bloki. Sam ich używam.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 15 Gru 2020, 22:16 »
Odkręcić się nie powinny ale zawsze troche dokręcam, tak dla pewności  :D) i nigdy problemów nie było.
dla pewności to czyszczę gwint i daję trochę smaru, żeby się odkręciły

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Gru 2020, 00:05 »
Pedały wystarczy wkręcić do pierwszego oporu, później same się dokręcą. I jako, ze działają na nie duże siły warto używać smaru montażowego oraz profilaktycznie co parę miesięcy odkręcać.

A w temacie pedałów szosowych - ja nie odczułem tych zysków z pedałów szosowych, rzekomo mniejszego drętwienia. Nie ma dla mnie znaczenia który system używam, tu decydujący jest but oraz ustawienie bloku. Natomiast szosowe ogólnie są dużo bardziej upierdliwe. I błędem jest używanie bloków MTB przez długie lata. Owszem one będą działać (bo szosowe wyrobione jest już duży problem wpiąć) ale z czasem wyrabiają się i mają  sporo większy luz niż nowe bloki, stąd też to odczucie, że niby w pedałach MTB noga lata dużo bardziej.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 16 Gru 2020, 01:32 »
hmm, raczej częściej się słyszy o bólu i problemach przy szosowych pedałach. Dla mnie najwygodniesze są  mtb - typu xt 8xxx lub m530 z dodatkową platformą. Chciałbym się skusić przy nowym rowerze na wąskie i lekkie XTR, ale mam spore obawy ...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum