Autor Wątek: Zimowy trawers Zatoki Puckiej  (Przeczytany 3075 razy)

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
Odp: Zimowy trawers Zatoki Puckiej
« 15 Lut 2017, 19:59 »
Trochę ciepło było jak na gruby lód

W poprzedni weekend m/z warunki były świetne, popatrzcie na to:

http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/5,35612,21368533.html

Ja się niestety wtedy akurat rozchorowałem, a teraz nadchodzi duża odwilż. Czyli jest jak rok temu - jeden konkretny weekend, kiedy panują odpowiednie warunki i po prostu trzeba w to utrafić z osobistymi sprawami. Na 99% temat na tę zimę jest zamknięty, miejmy nadzieję, że następnej zimy jeszcze 1-2 takie weekendy będą i przed ostatecznym zwycięstwem globalnego ocieplenia jeszcze będę miał okazję ten wątek na forum odśnieżyć.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 28 Lut 2017, 19:04 »
Ostatnio widziałem dziwne zjawisko, że lód rozmiękł pod śniegiem, mimo że był mróz. Przy czym pod tym rozmiękłym był jeszcze zwykły, twardy lód.

Też się z tym spotkałem, tłumaczyłbym to podcieknięciem wód podskórnych, których górna warstwa lekko przymarzła tworząc 'poduszkę' z wody pomiędzy dwoma warstwami lodu, z których górna jest cieniutka.

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
« 27 Lut 2018, 15:22 »
No i znienacka nam zamarzło! Warunki są takie, że w weekend na pewno będzie możliwy bezpieczny przejazd. Nie tylko Swarzewo i Chałupy, ale nawet Jastarnia pokazują już dziś lód po horyzont, a do weekendu na Małym Morzu będzie cały czas w granicach -8. To co, kto byłby chętny?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum