Autor Wątek: Wysokie buty trekingowe SPD  (Przeczytany 5454 razy)

Offline Situ

• Miasto: Garwolin
  • Na forum od: 21.10.2009
    • http://situ.mp3.wp.pl
Wysokie buty trekingowe SPD
« 3 Lis 2009, 11:59 »
Cześć!
Poszukuje jakiś dobrych i niedrogich butów trekingowych wysokich z mozliwością załozenia bloków.
Cena najlepiej około 400zł, mile widziany jakiś Gore Tex.

Możecie coś zaproponowac? Jakoś szperam internet i sensownych ofert brak....
Juz odpalił Motór Wielki, czarne skóry i frędzelki!
http://picasaweb.google.pl/sitek.cnc

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 3 Lis 2009, 12:34 »
Ja również polecam te buty (MT90). Miałem je na Islandii i spisywały się znakomicie. Są bardzo wygodne i ciepłe. Można w nich bez problemu chodzić. Świetnie trzymają się podłoża, bo maja dobre zelówki z Vibramu. Cena w probikes.pl jest bardzo bobra. W angielskich sklepach internetowych waha się miedzy 94 a 115 funtów, więc sporo drożej.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 4 Lis 2009, 14:04 »
Myślicie,że jako zimowe SPD'y się również sprawdzą? Wyglądają porządnie

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 4 Lis 2009, 14:35 »
Powinny się sprawdzić. Słabym punktem może jednak być mocowanie bloków (bo jeśli w podeszwie jest dziura na wylot, to kiepsko.
Wracam do jeżdżenia.

« 4 Lis 2009, 14:55 »
Cytat: "Daniel"
łabym punktem może jednak być mocowanie bloków (bo jeśli w podeszwie jest dziura na wylot, to kiepsko.

Jakie SPD mają dziurę? :wink:

Ciężko z opisu się dowiedzieć czy są wystarczająco ciepłe. Trekkingi, więc na pewno cieplejsze od reszty,ale czy ewentualnie z dobrą skarpetą sprawdzą się podczas polskiej zimy?( żadne maratony, extremy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 4 Lis 2009, 15:43 »
Właściwie to dwie - na śruby do mocowania bloków (są buty, w których do środka wkładasz blaszkę, w którą dopiero wkręcasz śruby mocujące bloki.). No chyba, że mi się coś pomyliło  :oops:
Wracam do jeżdżenia.

« 4 Lis 2009, 15:48 »
Hmm.. ja kojarzę takie, którym od dołu się wkręca śruby w blaszkę, która również jest od strony podeszwy.

Muszę to napisać bo mi przeszło przez myśl,że pomyślałeś że chcę w tych butach chodzić na co dzień:> Na wszelki wypadek mówię,że chodzi mi o to,czy te buty będą wystarczająco ciepłe żeby w nich jeździć w zimie.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 4 Lis 2009, 20:16 »
Jako użytkownik tych butów mogę powiedzieć, że są wystarczająco ciepłe, a już na pewno z grubszą skarpetą. Przy kupnie należy pamiętać, że rozmiarówka Shimano jest mocno zaniżona i trzeba kupować rozmiar o numer większy niż nosi się normalnie.
Nie maja żadnych dziur na wylot w podeszwie. :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Situ

« 4 Lis 2009, 21:56 »
Pdobają mi się te kierpce, tylko nie wiem gdzie je tanio kupić.

Ta cena na probikes to jakaś wyssana nie wiem skąd, w sklepach chodzą za 450zł, moze na jakąs obniżkę trafie.

Pewnie wygoda pedałowania będzie marna, jednak na wyprawy w zimne rejony będe dziękował sobie za takie buciki:)

« 4 Lis 2009, 23:40 »
Cytat: "marek.dembowski"
Jako użytkownik tych butów mogę powiedzieć, że są wystarczająco ciepłe, a już na pewno z grubszą skarpetą

dzięki! O taką opinię mi chodziło :) Teraz jest na co odkładać, są zdecydowanie praktyczniejsze od SPD tylko na zimę.

Offline Situ

« 5 Lis 2009, 08:17 »
Michał, nie chodzi mi o jazde zimową!

Chce je wykorzystać na wyprawy w rejomy wysokogórskie gdzie moze być niska temperatura i wiatr.
Chce mieć jedną pare do jeżdzenia i do chodzenia po górach, aby nie wozić ze sobą.

Myślę ze jak nie bede jeździł w przesadne mrozy to się sprawdzą

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 5 Lis 2009, 08:23 »
Ja tam z blokami na chodzenie po górach bym się nie pisał - bloki jeśli nie wystają, to są przynajmniej na równi z podeszwą, chrzęszczą na skałach (na zabytkowych posadzkach kościołów, pałacy, zamków itp. również ;) ) no i można się łatwo wyglebić. Ja raczej zainwestowałbym w zwykłe trekkingi. W górach do jazdy ochraniacze na zjazdach i na deszcz.
Nie bardzo wyobrażam sobie jechać na wyprawę biorąc tylko wysokie buty - jazda po górach ma to do siebie, że na górze jest zimniej, ale na dole cieplej - i tam dłuższa jazda w cieplejszych, wysokich butach przez ileś tam dni to żadna wkładka antybakteryjna tego nie wytrzyma i stópki mogą złapać jakąś dokuczliwą przypadłość.
Ja ogólnie praktykuję zasadę - cywilne buty turystyczne na twardej podeszwie + noski.
Pozdr.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

« 5 Lis 2009, 10:45 »
Cytat: "Michał Wolff"
praktyczniejsze na prawdziwą zimową jazdę to nie będą

Na samą zimę będą porównywalne. O SPD tylko na zimę też ciężko usłyszeć samych pozytywnych opinii, jeśli w ogóle znajdzie się jakakolwiek model bo wybór znikomy.

Za to patrząc na ich ogólne zastosowanie to już będą dużo praktyczniejsze. Służą za buty górskie, czy na wymagające warunki pogodowe,a i jak widać w zimie też posłużą. I o to mi chodziło.

Co do reszty to również uważam,że spełniły by swoją rolę. Zimą jeżdżę krótko,poza tym, mimo że nie są mocno dopasowane do stopy to zawsze mają bloki co czyni je lepszymi od zwykłych cywilnych, owe bloki i tak mam w letnich SPD, które używam na co dzień w zimie,a że ślisko to fakt, ale pozostje być ostrożnym i tyle.

BTW: lepiej jeden temat o szerszym zakresie mieć czy podzielić to  na zastosowanie zimą? Pytam bom już ukontentowany, a nieco topicSitu zboczył z trasy :)

« 5 Lis 2009, 11:29 »
Niech będzie-pomyłka :)

Przy przypływie większej gotówki( bo za 400zł to na rower hoho można.. ((dla mnie rzecz jasna)) takie buty nabędę ( albo ujmę to dyplomatycznie- mam zamiar nabyć)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum