Autor Wątek: TRP Spyre - słaba siła hamowania, gdzie problem?  (Przeczytany 77284 razy)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Ok, trzeba znaleźć jakąś sporą górkę, trzeba więc w weekend gdzieś wyjechać na jakieś podjazdy ;D

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
Albo wrzuć do piekarnika.

Mam metaliczne klocki (+ hydrauliki) i nie udało mi się ich "przepalić" w siodle.
Nie pomogło:
- ludwik
- domestos
- alkohol Izopropylowy

Wsad do piekarnika (tarcza + klocki) na 30-60 min na 250-300 stopni i hamulce brzytwa. ;D
Jedyny minus - z tarczy jak i z radiatora spaliła się farba proszkowa.

Klocków żywicznych/ półżywicznych nie wypalałem - ale 300 stopni chyba powinny one wytrzymywać bez problemu (?)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Nie wiem, ja tak mam w 2 rowerach, w obu hamulcach. Linki nówki, pancerze nówki, klocki nówki (fabryczne). Moje stare v-ki deore hamują o niebo lepiej bez specjalnego regulowania  ::)
Ale to moje pierwsze tarcze, więc może się nie znam...

Przechodziłem dokładnie przez to samo. Jedyny efekt poprawy jaki udało mi się osiągnąć to poprawa siły hamowania po wymianie klocków z przodu z oryginalnych półmetalicznych na organiczne(żywiczne). Efekt był taki, że hamulec łapał nieco szybciej i nie trzeba było już tak mocno cisnąć na klamki.

Nie wiem jak to jest, że w MTB generalnie psioczy się na skuteczność hamulców mechanicznych, a w przypadku BB7 czy SPyre wszyscy się zachwycają się jakie one są skuteczne.

Mam metaliczne klocki (+ hydrauliki) i nie udało mi się ich "przepalić" w siodle.
Nie pomogło:
- ludwik
- domestos
- alkohol Izopropylowy

Piękny przykład upierdliwości związanych z faktem posiadania hamulców tarczowych. :)
#Steel is Real

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Będę kombinował z klockami, może coś z tego będzie.

A wracając do głównego pytania:

chcę domontować do baranka klamki przełajowe, czy wynalazki typu TRP RL950 czy Tektro RL720 / RL721 / RL726 (btw czym się różnią? wie ktoś?) będą pasowały do TRP Spyre?

Ktoś coś?

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Zakładając, że najwyższa góra w P. ma 50 m wysokości, to może być problem ;)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Zakładając, że najwyższa góra w P. ma 50 m wysokości, to może być problem

Wjeżdżałem do Poznania od strony Lubonia i nagle wyłonił się On...  Myślę sobie , tu są jakieś górki jak na południu Krakowa. Jednak nie, to był wiadukt nad obwodnicą.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi

chcę domontować do baranka klamki przełajowe, czy wynalazki typu TRP RL950 czy Tektro RL720 / RL721 / RL726 (btw czym się różnią? wie ktoś?) będą pasowały do TRP Spyre?

Ktoś coś?

Wiem, że R_och z powodzeniem korzysta z połączenia: szosowe avidy BB7 + klamki cx Tektro RX 2.1.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015

Ktoś coś?

Wiem, że R_och z powodzeniem korzysta z połączenia: szosowe avidy BB7 + klamki cx Tektro RX 2.1.
To prawda używam. Mam takie klamki w komplecie  z Avidami jak pisał Krzysiek oraz w zestawie z mini v. Wieczorem jak dorwę się do kompa wstawię zdjęcia. Generalnie wygodne rozwiązanie zwłaszcza do jazdy miejskiej.
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012

Nie pomogło:
- ludwik
- domestos
- alkohol Izopropylowy
Piękny przykład upierdliwości związanych z faktem posiadania hamulców tarczowych. :)
Dajcie spokój z tym smażeniem w piekarniku. :)
Proszę zakupić w sklepie motoryzacyjnym( byle nie w rowerowym) lub hurtowni motoryzacyjnej zmywacz do układów hamulcowych, np:
https://www.motochemia.pl/plyn-do-czyszczenia-hamulcow-sprzegiel-textar-formula-xt-500ml-p-5252.html?osCsid=3asmdf8930u3tjucrdj4f8qu56
https://autochemia.pl/product-pol-4803-Liqui-Moly-Schnell-Reiniger-szybki-zmywacz-do-czesci-i-narzedzi-500ml.html
Zmyć obficie klocki tarcze, nie wycierać, odparuje samo, klocki można przetrzeć drobnym papierem ściernym, efekt gwarantowany.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2017, 19:23 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Moje pytanie po części będzie dotyczyło siły hamowania... chcę domontować do baranka klamki przełajowe, czy wynalazki typu TRP RL950 czy Tektro RL720 / RL721 / RL726 (btw czym się różnią? wie ktoś?) będą pasowały do TRP Spyre?

Co do siły hamowania, to póki co jestem zawiedziony... jak jeszcze w dolnym chwycie jestem w stanie jakoś siłę hamowania uzyskać, tak w górnym to co najwyżej spowolnię rower. Może po zmianie klocków i wykonaniu innych przeczytanych tutaj operacji coś się polepszy. Póki co czasem strach przycisnąć na mieście.

Wracając do tematu klamki przełajowe generalnie pasują do każdego typu hamulców. Bierze się to stąd iż ich sposób działania polega na tym, że są zamocowane przelotowo na lince hamulcowej i działają na zasadzie dźwigni. Ściskając klamkę naciągasz linkę.

Mam takie klamki w komplecie  z Avidami jak pisał Krzysiek oraz w zestawie z mini v. ... ....Generalnie wygodne rozwiązanie zwłaszcza do jazdy miejskiej.

Jednak siła hamowania gdy używa się tych klamek jest ciut mniejsza niż klamek głównych.
Myślę, że model klamek przełajowych nie ma znaczenia dla siły oddziaływania.

Obiecane zdjęcia
https://goo.gl/photos/Uf6UjnLPjNJva8zp8

Są bardzo specyficzne bo były robione w celu ustalenia rozstawu taśm w Packmanie.

Gdybyś potrzebował innych zdjęć lub informacji to daj znać.

"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Dzięki R_och, będę dalej się bawił :)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Czy boczną śrubkę której zadaniem jest regulacja odległości klocka od tarczy można tak sobie wykręcić? Chciałbym ją trochę pomaziać niebieskim klejem, bo mi się ostatnio sama dokręca.
Ktoś coś, czy mam sam testować?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Wykręca się do wewnątrz zacisku, czyli wkręcasz aż wpadnie w zacisk.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Ja zawsze przykrecam hamulec do ramy po wlozeniu takiej specjalnej blaszki miedzy rotor a klocki. Na oko 0.2mm z obu stron, mozesz wyciac z puszki po piwie zanim przyjdzie :)

W moich TRP HY/RD z przodu jedna okładzina styka się lekko z tarczą, jak rozumiem z powyższego regulację w tym zakresie można wykonać za pomocą blaszki o której piszesz poprzez poluzowanie i ponowne dokręcenie całego mechanizmu hamulcowego?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Dokładnie tak!  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?