Buff filtruje PM10???
Jesli juz musi byc materiałowa to wystarczy buff. Nie potrzeba kupowac kolejnego gratu desygnowanego tylko do jednego przeznaczenia (jeśli nie ma takiej potrzeby).Dochodzi kwestia higieny. Lepiej kupić paczkę jednorazowych takich jakie noszą "Azjaci". Ubrudzoną wyrzucam i cieszę się nową, świeżą.
Ja też się zastanawiam na ile te maski pomagają. Może bym przestał wreszcie kaszleć, bo od powrotu z wakacji wciąż mi się zdarza. Ceny faktycznie są jakie są, na wszystkim w końcu można zarobić. Czekać tylko na czyste powietrze w słoikach Ale może na jakieś w miarę budżetowe rozwiązanie bym się skusił... Też mnie dziwi, że maski weszły na rynek ze dwa lata temu, a nigdzie nie ma badań/testów, a przecież mogłaby się wziąć za to jakaś lokalna uczelnia. (może lepiej ich nie robić?)Powietrze faktycznie nie zachwyca, ale też nie jest tak, że kiedyś było jakieś dużo lepsze. Po prostu się o tym nie mówiło (albo jak wspominają moi dziadkowie np. w Nowej Hucie wieczorami nie wychodziło się w zimie z powodu "ciężkiego powietrzą") Ale tu o maskach, nie o problemie.
odnotowano rekordowe 3000% normy PM10. Nie, to nie pomyłka, trójka i cztery zera.
Faktycznie, dawniej bardziej syfiło się z zakładów przemysłowych (bo włodarze mieli środowisko w poważaniu), domy też nie były ocieplone (więc potrzebowały kilka/kilkanaście razy więcej energii w celu ogrzania), ale z drugiej strony nie było tylu samochodów
Cytat: Rolf w 15 Sty 2017, 11:24odnotowano rekordowe 3000% normy PM10. Nie, to nie pomyłka, trójka i trzy zera.Może jednak, taka malutka
odnotowano rekordowe 3000% normy PM10. Nie, to nie pomyłka, trójka i trzy zera.
Jeśli chodzi o kliny napowietrzające, to ostatnio gdzieś czytałem, że obecnie są wątpliwości, co do tego czy to naprawdę działa.
Ceny faktycznie są jakie są, na wszystkim w końcu można zarobić.