Autor Wątek: Maska antysmogowa  (Przeczytany 8190 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Odp: Maska antysmogowa
« 15 Sty 2017, 13:47 »
Jak znajdziesz coś ciekawego, to daj znać. Póki co widzę jedynie to samo, co Worek zaproponował na poprzedniej stronie, ale kilkukrotnie droższe. I jeszcze te chińskie, uśmiechnięte twarze, jak się te maski przegląda ;-)

Edit:
Pomysł na biznes?
http://tinyurl.com/z3mxfdg
http://allegro.pl/maska-przeciwpylowa-mask-na-smog-rower-pm-2-5-i6472600657.html
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2017, 17:32 Rolf »

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 15 Sty 2017, 20:17 »
http://allegro.pl/maska-przeciwpylowa-mask-na-smog-rower-pm-2-5-i6472600657.html
Ale na tej aukcji nigdzie nie pisze jaki filtr wchodzi do tej maski. A filtr to podstawa. Na innej aukcji tego samego sprzedającego znalazłam filtry, ale na niej też nie pisze jakie to są konkretnie filtry (węglowy, HEPA, czy może tylko  "zapewnia ochronę przed wdychaniem uciążliwych pyłów i zapachu związanego m.in. z emisją spalin samochodowych" - bez konkretów, bez norm).

Ja sama od paru lat jeżdżę w RZMask (wtedy kupiłam ją jeszcze za 80PLN :-) ). Szału i komfortu nie ma. Trzeba dobrze dopasować, żeby okulary nie parowały, najgorzej jak się ma katar, technika oddychania: wdech nosem, wydech ustami, lekko pomaga.
Ale jak zdejmę maskę to zapach powietrza czuć od razu, wnoszę więc że działa i gdy zanieczyszczenie jest to bez niej z domu nie wychodzą (nawet jak idę tylko do sklepu).

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 15 Sty 2017, 20:51 »
Maski które  przedstawiliście, moim zdaniem nie nadają się do jazdy rowerem ani do żadnych czynności wysiłkowych.
Używałem różnych w swoim zakładzie, bardzo ciężko się w nich oddycha. Jedyna którą można było używać to maska z wymuszonym obiegiem powietrza produkowana przez FAM  z Bielska Białej, ale widzę że obecnie brak w ich ofercie.

@wilhelminaslimak
to są maski tylko przeciwpyłowe, mogą chronić przed sadzą, nie chronią przed gazami.
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2017, 21:24 JUREK »

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 16 Sty 2017, 15:20 »
Ale na tej aukcji nigdzie nie pisze jaki filtr wchodzi do tej maski. A filtr to podstawa. Na innej aukcji tego samego sprzedającego znalazłam filtry, ale na niej też nie pisze jakie to są konkretnie filtry (węglowy, HEPA, czy może tylko  "zapewnia ochronę przed wdychaniem uciążliwych pyłów i zapachu związanego m.in. z emisją spalin samochodowych" - bez konkretów, bez norm).

Ja sama od paru lat jeżdżę w RZMask (wtedy kupiłam ją jeszcze za 80PLN :-) ). Szału i komfortu nie ma. Trzeba dobrze dopasować, żeby okulary nie parowały, najgorzej jak się ma katar, technika oddychania: wdech nosem, wydech ustami, lekko pomaga.
Ale jak zdejmę maskę to zapach powietrza czuć od razu, wnoszę więc że działa i gdy zanieczyszczenie jest to bez niej z domu nie wychodzą (nawet jak idę tylko do sklepu).

Chyba powinienem doprecyzować - bo wydaje mi się, że nie załapałaś, o co mi chodziło. Czy kliknęłaś na oba linki? Chodziło mi o to, że dokładnie ta sama maska, z tym samym Chińczykiem na zdjęciu, jest do kupienia na Ali za 3 USD, a na allegro za 60 pln (z niemal równie długim terminem wysyłki). A co do samej maski - z tego, co pisze Iwo wynika, że prawdopodobnie będzie się tam dało wsadzić również filtry innych producentów... Gdyby nie czas oczekiwania, to bym ją kupił - ale zdecydowałem się na SmogGuarda, wydają się być trochę solidniejsze, a i kontakt ze sprzedającym fajny, więc może i gwarancja będzie bez problemu do wyegzekwowania, gdyby się coś potargało.

Maski które  przedstawiliście, moim zdaniem nie nadają się do jazdy rowerem ani do żadnych czynności wysiłkowych.
Używałem różnych w swoim zakładzie, bardzo ciężko się w nich oddycha. Jedyna którą można było używać to maska z wymuszonym obiegiem powietrza produkowana przez FAM  z Bielska Białej, ale widzę że obecnie brak w ich ofercie.

Mówisz o czymś takim? :D
http://solutions.3mpoland.pl/wps/portal/3M/pl_PL/PPE_SafetySolutions_EU/Safety/Products/RespiratoryProtection/PoweredSuppliedAirRespirators/

Offline Mężczyzna JUREK

« 16 Sty 2017, 16:04 »
Żartowniś , maska podobna do tej na fotce.
Filtr z dmuchawą i akumulatoram przymocowane do paska.
Zestaw wielkości 0,5 l (dwie kostki masła).
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2017, 16:41 JUREK »

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 18 Lut 2017, 15:56 »
Jak pisałem wcześniej, od miesiąca czasu używam regularnie maski Dragon Sport. Nie będę tutaj przekopiowywał tekstu. Test maski opublikowałem na blogu: http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/2017/02/maska-antysmogowa-dragon-sport-rozmiar.html?spref=fb.
Pozdrawiam  :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 17 Lis 2017, 20:55 »
Dziś pierwszy raz jechałem w masce. Kupiłem taką jak na obrazku.

Przy pierwszym założeniu myślałem, że się uduszę. Wrażenia z jazdy już lepsze. Główny problem jest taki, że chyba jest nieco za mała (nie było wyboru rozmiaru), a głowy dużej nie mam. Ciągle opada, nie potrafię do końca dobrze ustawiać pozycji.

Po 10 km trochę się przyzwyczaiłem i nie brakowało mi powietrza. Momentami jechałem 40 km/h, a większość czasu pod 30. Jeśli jedzie się na 70% mocy to maseczka nawet się sprawdza. Wyobrażam sobie, że na mrozy może być wręcz świetna.

Pomijając ergonomię (może nauczę się lepiej zakładać) wrażenia pozytywne - czuję się całkowicie odcięty od wszechobecnego smrodu. No.. tylko po jeździe kurtka wali "papierosami".
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 17 Lis 2017, 21:14 »
Kupiłem ResPro Cinqro,  początkowo L ale musiałem wymienić na XL.
Oddycha się dobrze, nie brakuje powietrza.
Niestety nie mogę używać okularów bo od maski są zaparowane.
Dość wysoko naciągam na nos maskę i okulary nie mieszczą się.
W środku gromadzi się para i po jakimś czasie jest mocno mokro.
Mam jeszcze problem bo przy temp. poniżej 10 st. C leci mi z nosa.
Muszę więc uchylać maskę i wycierać nos ale robie to bez zatrzymywania.
Maskę kupiłem głównie aby chronić gardło z którym mam problemy. 
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna JUREK

« 17 Lis 2017, 21:34 »
Worek:

"Po 10 km trochę się przyzwyczaiłem i nie brakowało mi powietrza. "

Jak długo w tej masce jechałeś? co rozumiesz przez "trochę."

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 17 Lis 2017, 21:43 »
W sumie około 25-26 km. Miałem wrażenie, że zawory lepiej puszczają powietrze. Może to jednak tylko wrażenie, a po prostu załapałem jak równomiernie oddychać (raczej to drugie). Pierwszą przymiarkę robiłem zaraz po powrocie z poczty gdy byłem trochę zdyszany. Podczas jazdy czułem się dużo lepiej
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 17 Lis 2017, 21:54 »
Przede wszystkim maska na manekinie ma źle ustawione otwory wylotowe, powinny być skierowane w kierunku tyłu głowy, w ustawieniu jak to klapy z silikonu mogą się blokować i będziesz zaciągał się powietrzem bezpośrednio z ulicy. Jeżeli tak jest w Twoim modelu doradzałbym ich przekręcenie.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Lis 2017, 23:13 »
Celna uwaga, nie pomyślałem o tym w swojej masce.
Dzięki.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 28 Lis 2017, 08:25 »
Jeżdżę w respro od kilku tygodni (rozmiar L). Da się przyzwyczaić, chociaż komfortu wielkiego nie ma, zaciska mi skrzywiony nos i oddychać muszę głównie przez usta, a po kilku kilometrach jest już konkretnie mokra z wydychanej pary :P Za to już czuję różnicę w zachowaniu się moich płuc, z którymi mam ostatnio smogowe problemy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Lis 2017, 14:27 »
Wszystko tak jak u mnie.
Jakbym sam o sobie napisał.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 28 Lis 2017, 15:40 »
Da się przyzwyczaić, chociaż komfortu wielkiego nie ma, zaciska mi skrzywiony nos i oddychać muszę głównie przez usta,
W moim przypadku dochodzi jeszcze nieustannie zapychający się nos (niezależnie od maski muszę co kilka minut wydmuchiwać go), więc do całej radości jazdy w masce dochodzi ściąganie jej co jakiś czas i wydmuchiwanie nosa.

A, gdyby ktoś się kiedykolwiek zastanawiał. Maska typu "sport" nie daje możliwości wyjścia powyżej poziomu "rekreacja". Powyżej po prostu można się poddusić.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum