Autor Wątek: Maska antysmogowa  (Przeczytany 8189 razy)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: Maska antysmogowa
« 29 Lis 2017, 10:02 »
Maski kompletnie mi nie leżą; albo cisną, albo są źle dopasowane, utrudniają oddychanie i robią się zbyt szybko mokre. Dlatego zimą korzystam z buffa (ten model), którego zawijam na dwa razy. Wełna merino jest genialna na wiele sposobów :-)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 29 Lis 2017, 10:08 »
Ciekawe czy były prowadzone jakieś badania potwierdzające skuteczność masek czy to tylko efekt placebo. Jak by nie było firmy robią biznes a klienci są zadowoleni.

Mnie po ponad 40 lat życia w smogu raczej już nic nie jest w stanie zaszkodzić.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 29 Lis 2017, 10:25 »
Ciekawe czy były prowadzone jakieś badania potwierdzające skuteczność masek czy to tylko efekt placebo.
Skoro filtry po kilkunastu minutach zaczynają zmieniać kolor, to sam sobie odpowiedz.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 29 Lis 2017, 10:44 »
Ciekawe czy były prowadzone jakieś badania potwierdzające skuteczność masek czy to tylko efekt placebo. Jak by nie było firmy robią biznes a klienci są zadowoleni.

Mnie po ponad 40 lat życia w smogu raczej już nic nie jest w stanie zaszkodzić.

Nie no, to że maski są skuteczne, to wiadomo nie od dziś ...

Badania były - https://smoglab.pl/maski-antysmogowe-czy-to-dziala/

Po 40 latach życia w smogu, zaczyna "szkodzić" świeże powietrze :-)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 29 Lis 2017, 11:27 »
Maski kompletnie mi nie leżą; albo cisną, albo są źle dopasowane, utrudniają oddychanie i robią się zbyt szybko mokre. Dlatego zimą korzystam z buffa (ten model), którego zawijam na dwa razy. Wełna merino jest genialna na wiele sposobów :-)
wiadomo coś tam zatrzyma, ale jednak buffów nie stosuje się jako filtry w oczyszczaczach więc skuteczność musi być średnia. Do tego dziury miedzy płatkami nosa wa policzkami powodują, że zaciągasz świeże powietrze bez filtracji- ten sam problem dotyczy masek ale maja one konstrukcję która minimalizuje ten efekt przy dobrym dopasowaniu

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 29 Lis 2017, 12:26 »
wiadomo coś tam zatrzyma, ale jednak buffów nie stosuje się jako filtry w oczyszczaczach więc skuteczność musi być średnia. Do tego dziury miedzy płatkami nosa wa policzkami powodują, że zaciągasz świeże powietrze bez filtracji- ten sam problem dotyczy masek ale maja one konstrukcję która minimalizuje ten efekt przy dobrym dopasowaniu

Nie twierdzę, że buff to alternatywa :-) Skuteczność filtrowania przez buff, czegokolwiek co składa się na miejskie powietrze jest praktycznie zerowa. Wiadomo. Być może wydam jednak te 3-stówy na solidną (dopasowaną) maskę. Na razie takiej nie znalazłem ...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 29 Lis 2017, 13:52 »
Maseczki są tanie, więc problem wilgotności można rozwiać kupując kilka sztuk i po prostu zmieniać je co 10 minut :D
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 1 Gru 2017, 15:52 »
Często piszecie Panowie o ucisku, szczególnie w okolicy nosa. Zapewne zakładacie maskę stojąc koło roweru i mając twarz skierowaną do przodu. Ja od kiedy zakładam maskę z głową uniesioną lekko do góry nie mam już tego problemu. Zauważcie, że jadąc na rowerze macie głowę skierowaną do góry względem tułowia tak by patrzyć przed siebie a nie pod koła. W takiej sytuacji pasek maski zakładanej będąc wyprostowanym będzie cisną, spróbujcie zrobić powyższą metodą a będzie lepiej. P.s. na wilgoć w masce raczej nie ma patentu, jedyne co robię po jeździe to wycieram ją papierowym ręcznikiem by filtr dłużej służył.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 1 Gru 2017, 16:53 »
Ja staram się wysoko na nos zakładać, tam gdzie są kości.
Jak niżej mam to mam uczucie zatkanego nosa.
Też staram się odsączać wilgoć papierowym ręcznikiem.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Gru 2017, 17:17 »
Wiesz, Felek zakładanie maski "wyżej" nie takie proste jak się nosi okulary i nie chce się ich mieć na czole ;-)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 3 Gru 2017, 18:06 »
Wiesz, Felek zakładanie maski "wyżej" nie takie proste jak się nosi okulary i nie chce się ich mieć na czole ;-)
nie chodzi o wyżej tylko trochę luźniej bo na rowerze pozycja głowy i tak sprawi, że pasy maski się napna. Co do okularów rozumiem w 100 procentach gdyż sam ich potrzebuje i niestety faktycznie nasuwają się w kierunku brwi:/
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna hayos

• Na forum od: 16.12.2017
« 16 Gru 2017, 18:13 »
Tak teraz czytam co piszecie i jedni z Was twierdzą, że lepiej takie jednorazowe a drudzy ze lepiej wydac wiecej i miec jedna, ale porzadna... znalazlem maske antysmogowa Cambridge [link usunięty] i sie zastanawiam czy warta jest swojej kasy? Jestem z Krakowa i sami wiecie jak tam jest z powietrzem...
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2017, 18:25 yoshko »

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 16 Gru 2017, 18:28 »
Gumki chcesz zaczepić na uszy? Chyba mało komfortowe rozwiązanie.
To już lepiej dodaj 70 zł i kup ResPro Sport, w Krakowie masz sklepy to idź przymierz.
To co zalinkowałeś nie kupiłbym  zwlaszcza, że kosztuje niemało bo 150 zł.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 24 Sty 2018, 20:21 »
Nie kupujcie masek MLD w Airbike, są to półmaski z GearBest za 25 zł.

Jeżdżę w półmasce 3M 7502. Ma dwa zewnętrzne filtry które nie ograniczają w sposób odczuwalny przepływu powietrza oraz jest tak zrobiona, że gdy na chuchamy, para wodna nie zbiera się na twarzy, a spływa do zaworu którym wpływa na zewnątrz. Przeważnie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 24 Sty 2018, 21:56 »
:D :D

(no ale zdrowie ważniejsze)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum