Ciekawe czy były prowadzone jakieś badania potwierdzające skuteczność masek czy to tylko efekt placebo.
Ciekawe czy były prowadzone jakieś badania potwierdzające skuteczność masek czy to tylko efekt placebo. Jak by nie było firmy robią biznes a klienci są zadowoleni.Mnie po ponad 40 lat życia w smogu raczej już nic nie jest w stanie zaszkodzić.
Maski kompletnie mi nie leżą; albo cisną, albo są źle dopasowane, utrudniają oddychanie i robią się zbyt szybko mokre. Dlatego zimą korzystam z buffa (ten model), którego zawijam na dwa razy. Wełna merino jest genialna na wiele sposobów :-)
Cytat: skrzysie.k w 29 Lis 2017, 10:02Maski kompletnie mi nie leżą; albo cisną, albo są źle dopasowane, utrudniają oddychanie i robią się zbyt szybko mokre. Dlatego zimą korzystam z buffa (ten model), którego zawijam na dwa razy. Wełna merino jest genialna na wiele sposobów :-) wiadomo coś tam zatrzyma, ale jednak buffów nie stosuje się jako filtry w oczyszczaczach więc skuteczność musi być średnia. Do tego dziury miedzy płatkami nosa wa policzkami powodują, że zaciągasz świeże powietrze bez filtracji- ten sam problem dotyczy masek ale maja one konstrukcję która minimalizuje ten efekt przy dobrym dopasowaniu
Wiesz, Felek zakładanie maski "wyżej" nie takie proste jak się nosi okulary i nie chce się ich mieć na czole ;-)