Autor Wątek: Gambia  (Przeczytany 3734 razy)

Lester

• Gość
Gambia
« 12 Sty 2017, 19:40 »
Na przełomie listopada i grudnia ubiegłego roku byłem wraz z przyjaciółmi na tygodniowej wycieczce w Gambii. Nie była to typowa wycieczka rowerowa, chociaż takie mieliśmy początkowo zamiary. Z różnych względów wyjazd ten zamienił się w birdwatching. Ponieważ z rowerów nie zrezygnowaliśmy zupełnie, to postanowiłem podzielić się na tym forum zdjęciami. Być może będzie to dla kogoś z Was inspiracją do wyjazdu w ten zakątek Afryki. Lojalnie uprzedzam, że Gambia to nie jest miejsce na wyprawy rowerowe. W nas kraj ten wzbudził mocno ambiwalentne uczucia. Wyjeżdżając z Gambii mieliśmy na zawsze dość Czarnej Afryki. Teraz, z perspektywy czasu, odbieramy to wszystko inaczej. W każdym bądź razie, Gambia dała nam wiele wrażeń i przemyśleń.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: Gambia
« 12 Sty 2017, 22:24 »
Fajna relacja z rzadko odwiedzanego kraju. Dobrze że są podpisane zdjęcia. Trafiliście na ciekawy moment w historii Gambii. Co wam się najbardziej nie podobało w Gambii ?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 12 Sty 2017, 22:30 »
bardzo przyjemnie sie oglądało i czytało, ciekawy wyjazd, link juz przesłałam znajomym ornitologom amatorom:)
Ptaszki super - te zimorodko-podobne, pewnie to sa jakies ichnie zimorodki, i jakos tam rozpoznałam też żołnopodobne:D
Jak rozumiem, syf smród rozpierducha i upał były czynnikami zniechęcającymi? Szkoda bardzo że tak beznadziejne rowery były do dyspozycji:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 12 Sty 2017, 23:13 »
Ptaki które porobiłeś bardzo mi się podobały.

Z ciekawości, z miejscowymi rozmawialiście po angielsku czy francusku?

Lester

• Gość
« 13 Sty 2017, 00:10 »
Co wam się najbardziej nie podobało w Gambii ?
Trudno wymienić konkretne rzeczy. Niby było tak jak w przewodnikach: bezpiecznie, życzliwi ludzie, egzotyczna przyroda, wspaniałe plaże. Tylko za tym bezpieczeństwem stały niezliczone kontrole na drogach, a za życzlwością najczęściej chęć bezczelnego zarobku. Rezerwaty przyrody to oazy wciśnięte w wielkomiejski syf (przynajmniej te na zachodzie kraju). W głębi lądu mało ciekawy krajobraz i temperatury nie do zniesienia (przynajmniej dla mnie). Ceny na wybrzeżu dużo wyższe niż np. w Portugalii czy Hiszpanii i to nie tylko w knajpach, ale i w sklepach.
Jak rozumiem, syf smród rozpierducha i upał były czynnikami zniechęcającymi?
Przede wszystkim upał. Do syfu można w końcu przywyknąć. Poza tym to tylko ja w zasadzie upierałem się, żeby był to wyjazd typowo rowerowy. Koledzy mieli do tego trochę inne podejście. W sumie to nie żałuję, że planu nie wykonaliśmy. Nie byłoby to możliwe przy tym klimacie i tymi rowerami.
Z ciekawości, z miejscowymi rozmawialiście po angielsku czy francusku?
Prawie wszyscy Gambijczycy bez wyjątku mówią dość dobrze po angielsku. Ale do ich wymowy trzeba się przyzwyczaić

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 13 Sty 2017, 03:57 »
"Tylko czasami widok starej Europejki idącej razem z młodym Gambijczykiem budził nasz niesmak..."
Gambijczyk też nie wygląda na zachwyconego  :-\
Bardzo podoba mi się relacja. Zdjęcia i opisy pokazują dokładnie to, co wyobrażam sobie na słowa "biedna Afryka". Nie byłem nigdy w Afryce i widzę, że Gambia, to zbyt głęboka woda dla mnie. Przykro to pisać, ale głównie z powodów estetycznych/sanitarnych.
Nawet relacja czytana w wygodnym fotelu skłania do refleksji, a co dopiero bezpośredni kontakt z gambijską rzeczywistością. Czy nie trzeba obawiać się o los rezerwatów, skoro są "wciśnięte w wielkomiejski syf"?
Myślę, że te kontrole drogowe były związane z nadchodzącymi wyborami, więc właściwie nie wiadomo jak wygląda kwestia bezpieczeństwa w normalnych warunkach.
Niektóre stroje kobiet zadziwiają :), chociaż pani ze zdjęcia pamiątkowego pod baobabem wygląda bardzo dobrze (mam nadzieję, że nie piszę tego o dwunastolatce).
Wyśmienity pomysł z zabraniem swoich siodełek. Być może to normalne, ale do tej pory nawet o tym nie myślałem - może dlatego, że nie korzystałem z wypożyczalni.
Obejrzałem i przeczytałem dwa razy pod rząd. Dzięki.

ed.
A chyba najlepsza jest laska, wyglądająca jak nagle wyrwana z jap. mangi.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2017, 04:03 RS »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 13 Sty 2017, 07:14 »
"Tylko czasami widok starej Europejki idącej razem z młodym Gambijczykiem budził nasz niesmak..."
Zaraz przyszedł mi do głowy ten film: http://www.filmweb.pl/film/Raj%3A+mi%C5%82o%C5%9B%C4%87-2012-523829

Się mi podoba

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 13 Sty 2017, 09:08 »
A ja przyglądałem się modzie i spodobały mi się żółte skarpetki tu i buty tutaj.

No i euforia na ulicy po wyborach.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 13 Sty 2017, 09:26 »
Na mnie największe wrażenie zrobiła rzeka Gambia :)

niby już kiedyś o niej słyszałem, ale zapomniałem, a pokaźna jest i chyba dość ważna, jeśli Anglicy stworzyli kolonię wokół niej.

PS kto nie sprawdził kształtu kraju, polecam

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 13 Sty 2017, 09:42 »

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 13 Sty 2017, 10:40 »
piękne te ptaki, dziki kraj. 

Offline Mężczyzna Lupus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.09.2011
« 13 Sty 2017, 11:37 »
Super zdjęcia i bardzo dobry rzeczowy opis!

Lester

• Gość
« 13 Sty 2017, 14:04 »
A ja przyglądałem się modzie i spodobały mi się żółte skarpetki tu i buty tutaj.
Gratuluję spostrzegawczości !

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 13 Sty 2017, 15:25 »
Fajny wyjazd. Świetnie zrobiona galeria :)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 13 Sty 2017, 20:19 »
Z ogromną przyjemnością obejrzałem galerię. Dzięki świetnym opisom zdjęć poczułem trochę klimat tego kraju.

Tagi: gambia afryka 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum