Autor Wątek: NORDKAPP lipiec 2010  (Przeczytany 12186 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
NORDKAPP lipiec 2010
« 14 Lis 2009, 00:18 »
W 2007 rowerzystów wpuszczali za darmo. Przejazd podmorskim tunelem na wyspe też był bezpłatny  :D

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
NORDKAPP lipiec 2010
« 14 Lis 2009, 00:19 »
2008 chyba też. 2009 przyniósł niestety zmiany. Przejazd na wyspę na szczęście cały czas darmowy!

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Giovanni

• bikestats
NORDKAPP lipiec 2010
« 14 Lis 2009, 00:47 »
Z tego co pamiętam to te 70 zł jest stąd, że była zniżka dla rowerzystów liczona od biletu dla dorosłych. Ale dziś w dzień skonsultuje to z drugim uczestnikiem wyprawy. Ale nie ma się co tym przejmować, wejść i tak się da za darmo, tylko w trochę dziwnych godzinach. Co prawda nie zobaczy się tego centrum, ale przecież nie po to się tam jechało.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Giovanni

• bikestats
NORDKAPP lipiec 2010
« 14 Lis 2009, 08:56 »
To centrum nie jest otwarte 24h na dobę. A bramka jest czysta w nocy, kiedy centrum jest już zamknięte. Więc rozgrzać można się tylko w swoim namiocie.

NORDKAPP lipiec 2010
« 14 Lis 2009, 09:02 »
Do centrum warto wejść choćby po to aby wysłać pocztówki. Dla tych co mieli pecha i przez mgłe czy chmury nie mogą zobaczyć 'śłońca o północy" nad horyzontem ,jest plansza ze zdjęciami obrazująca ten efekt. Warto też iść do darmowego (stan na 2007 :lol: ) kina.

NORDKAPP lipiec 2010
« 15 Lis 2009, 17:37 »
Kolejnym argumentem za wejściem na teren centrum jest to aby się wpisać do specjalnej księgi pamiątkowej przeznaczonej tylko dla rowerzystów. Oczywiście, razem z markiem.dembowskim, wpisałem się do tej księgi. Niektórzy pisząc o swojej podróży mieli naprawdę "sporo w kołach" i jeszcze ambitne plany na dalszą drogę. Były tam też polskie wpisy.
Księga była jeśli dobrze pamiętam, wystawiona w punkcie informacji. Tam też Marek ładował swoją komórkę.

Offline Giovanni

• bikestats
NORDKAPP lipiec 2010
« 15 Lis 2009, 22:36 »

No właśnie. Bramkę można przejechać w nocy, rozstawić namiot, a rano pójść do centrum - bo naprawdę warto. Jest tam ciekawa ekspozycja i świetny film ukazujący przyrodę Nordkappu we wszystkich porach roku.

Słyszeliśmy, że obsługa wyprasza z ogrodzonego terenu ludzi, którzy tak robią- ale nie wiem, nie sprawdzaliśmy.

Potwierdzam info o kosztach dla rowerzysty - 140 NOK

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
NORDKAPP lipiec 2010
« 29 Lis 2009, 21:45 »
JAY napisał - "No i to mi chodziło. Nie chcę się zarzynać zaraz na pierwszej wyprawie, żeby się nie zniechęcić. Z tego co czytałem w relacjach z wypraw na Nordkapp i tak dostanę w tyłek od pogody więc po co mam się katować dodatkowo górzystym terem. Nie chcę się zniechęcać przed kolejnymi wyprawami.
A tak na marginesie to obiecałem mojemu synkowi, że przywiozę mu coś od św. Mikołaja więc sami widzicie że nie mam wyjścia  [/quote]"

JAY – nie rezygnuj z pierwotnego swego planu, trasa którą wybrałeś jest najbardziej optymalna na te kilka dni które chcesz przeznaczyć na wyprawę, a powrót tak jak pisał Michał – najlepszą i zarazem najtańszą opcją to samolot. Bo co to jest 14 dni na Nordkapp? I warta przejechania.
Czytając wypowiedzi przedmówców to jestem jedynym co tą trasę przejechał rowerem i nie żałuję. Fakt, że do Rovaniemi można trasę nazwać monotonną jeśli ktoś nie lubi borów, natomiast północna Finlandia to niesamowita tundra z przepięknymi krajobrazami i wbrew ogólnej opinii nie jest łatwo. By wyprawa była przyjemnością to musisz zmienić termin wyprawy, w tym czasie co Ty planujesz wyjazd, tam są niesamowite ilości komarów – jakie nam trudno sobie tu wyobrazić. Aby uniknąć tej uciążliwości w postaci komarów i meszek rozpoczęcie wyprawy powinno odbyć się między 10-tym a 15-tym czerwca, choć meszki można spotkać i pod koniec maja.
Ostatnie dni będziesz jechał przez Norwegię i sam ocenisz czy było warto, jeśli będzie Ci się podobała Norwegia będziesz miał pretekst aby odwiedzić ten kraj ponownie.
Jeśli masz konkretne pytania to pisz na glosekm@wp.pl
Marek

Offline Mężczyzna DamianD

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 08.12.2009
    • http://www.DamianDrobyk.pl
NORDKAPP lipiec 2010
« 8 Gru 2009, 22:34 »
...wybieram się ale nie rowerem niestety. planuje zahaczyć jeszcze najwyższy szczyt Szwecji i Finlandii, może w 2011r:)

WojciechD

• Gość
NORDKAPP lipiec 2010
« 6 Mar 2010, 19:37 »
Cześć Michał,

wyprawa na Nordkapp jest w kręgu moich zainteresowań w tym roku i po przeczytaniu tegoż tematu wiem, że ciekawiej jest jechać przez Norwegię (dodatkowo przeczytam Twoją relację, to dowiem się zapewne więcej rzeczy).

Piszesz, żeby wrócić samolotem z miejscowości Alta. Sprawdziłem sobie na stronie
http://www.norwegian.com/pl/
i bezpośrednie do Polski nie latają stamtąd. Gdzie najlepiej w takim razie wysiąść proponujesz?

Ceny są porażające: 1000PLN bez roweru.

dzięki za info,
pozdrawiam,
WojciechD
www.wdaniun.yoyo.pl

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
NORDKAPP lipiec 2010
« 6 Mar 2010, 22:48 »
Jay posłuchaj Michała i innych co proponują ci szlak norweski. Po co masz stracić kupę kasy i czasu żeby przekonać się że Finlandia jest monotonna. Norwegia jest warta wszystkiego. Nie ryzykuj żeby potem nie żałować. W Finlandii nie byłem ale już okolice Oslo i tej części Norwegii budziły we mnie tęsknotę za tym co widziałem przejeżdżając do tej pory z Nordkappu. Jeśli nie będziesz dawał rady możesz wspomagać się promami i autokarami których jest w Norwegii dostatek i dostępność. Z Alty możesz powrócić samolotem do Oslo i dalej do Polski A ceny nie powalają na kolana Oczywiście Norwegianem. Tylko musisz kupić bilety już teraz żeby było naprawdę tanio. Nie mam zamiaru oczywiście niczego odbierać tym co jeżdżą przez Finlandię i Szwecję ale Norwegia jest naprawdę wyjątkowa. Chodzi mi po głowie już od momentu kiedy tam jeszcze byłem i moje plany przewidują powrót tam w przyszłym roku. Tym razem jednak w cieplejsze strony bo startować chcę ze Stavangeru i kołem powrócić do Oslo. Mam nie wyrównane rachunki. Nie zaliczyłem trasy Rallevegen bo była jeszcze zbyt zaśnieżona i niedostępna jak byłem tam w czerwcu. Do tego Preikestolen i jęzor Trola i znowu chcę zobaczyć Drogę Troli i Geiranger. Więc sam widzisz jaka jest Norwegia. Można ją powtarzać bez końca żeby tylko kasa była

Offline Szarn

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 10.03.2010
NORDKAPP lipiec 2010
« 10 Mar 2010, 10:52 »
Witajcie!

Tak mi się również widzi, że w tym roku uda się zrealizować moje marzenie, czyli nordkapp :o, jeżeli chodzi o trasę to Norwegia.
Wylot z Katowic wizzairem do Bergen np 39 zł(!) na 30 czerwca, niestety 920 zł trzeba dać za bagaż 35-55 kg:/
Michał, a ile cię kosztowała opcja lądowo-morska dotarcia do Karskrony, bo może to lepsza opcja śmignięcia przez dość płaską Szwecję..?

Pozdrawiam!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum