Autor Wątek: Serbia i Czarnogóra 2017 - transport  (Przeczytany 3376 razy)

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Serbia i Czarnogóra 2017 - transport
« 14 Sty 2017, 20:05 »
Dzień dobry cześć :P

W tym roku ja i czerkaw chcemy pojechać do Serbii Czarnogóry i państw ościennych i zależałoby nam bardzo żeby jak najwięcej zwiedzić :P Data wyjazdu: 14 lipca, czas trwania: 2 tygodnie.

Bolą nas również kieszenie i chcemy dojechać tam w sposób optymalny.

W zeszłym roku przegięliśmy z transportem kombinowanym do Rumunii i już tak nie chcemy :P Mamy też wstręt do Polskiego Busa odnośnie negocjowania wzięcia rowerów.

Chcielibyśmy zacząć i skończyć w tych miejscach:

Belgrad/Sofia/Maglaj

Widzę fajne połączenie Mezimesti - Praga (kolej) (55zł/os w 1 stronę)-- Praga - Belgrad (Eurolines)(aktualny cennik - 390zł/dwie strony bez roweru, ciekawe czy podwyższą). Całość podróży z Wałbrzycha do Wałbrzycha na ten dzień wyniosłaby ok.700zł za osobę. Czas - wyjazd sobota rano, w Belgradzie o 7 rano w niedzielę.

Inne linie autokarowe które przeglądaliśmy mają dziwne wyjazdy i powroty, np. powrót we wtorek, a ważne jest to, żebyśmy w niedzielę rano już byli w Polsce.

Jeśli znacie jakieś fajne połączenia spełniające nasze rozległe kryteria to dajcie znać!

Samolotami wychodzi najdrożej, a najtaniej autem, ale tutaj jest problem ciągłej jazdy i braku odpoczynku (bo co ja mogę zmienić jako przyszły, niedoświadczony kierowca). Do pokonania 1400km ze Stargardu, a znajomych mamy w okolicy Maglaj w Bośni.

A może jeszcze ktoś z Was ma jakieś plany wyprawowe w te rejony, żeby wspólnymi siłami pojechać autem/busem? Aktualnie dysponujemy miejscem na 1 osobę (z prawem jazdy :)) i jedno miejsce na rower na bagażniku. Jakby ktoś miał busa to by była inna bajka :)

Rzucam pytania i czekam na odpowiedzi :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Nie wiem czy Was to urządzi albo coś podpowie, ale z Gdyni do Baru jechałem tak:
Gdynia - Gdańsk SKM Trójmiasto
Gdańsk - Warszawa Polski Bus
Warszawa - Budapeszt - Lux Bus (dużo wygodniejszy niż polski ale nie wiem jak z rowerami)
Budapeszt - Belgrad - kolej ichniejsza
Belgrad - Bar - kolej ichniejsza

Offline Kobieta Jelona

• Jakość to będzie blog

Warszawa - Budapeszt - Lux Bus (dużo wygodniejszy niż polski ale nie wiem jak z rowerami)

A nie Lux Express? :P Mogą roweru nie zabrać.

Na trasie Budapeszt-Belgrad jest zakaz przewożenia rowerów, przynajmniej wg MAV-Elvira.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...

A nie Lux Express? :P Mogą roweru nie zabrać.

Na trasie Budapeszt-Belgrad jest zakaz przewożenia rowerów, przynajmniej wg MAV-Elvira.
Ech, No to słabo. Ciekawe jakby potraktowali spakowane...

Offline Kobieta Werrona

• Miasto: Żyrardów
  • Na forum od: 01.04.2014
    • Wrona bez ogona
LOT do Belgradu w tym czasie kosztuje 417 zł w dwie strony (z W-wy) Kwestia zabrania rowerów, ale to i tak taniej chyba?
szukaj na www.kayak.pl (czasami jak zmienisz końcówkę "pl" na inny kraj to możesz mieć jeszcze taniej..)

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
LOT do Belgradu w tym czasie kosztuje 417 zł w dwie strony (z W-wy) Kwestia zabrania rowerów, ale to i tak taniej chyba?
szukaj na www.kayak.pl (czasami jak zmienisz końcówkę "pl" na inny kraj to możesz mieć jeszcze taniej..)
Rowery dopłata po 200 zł do biletu, jakby były troche tańsze to byłoby idealnie :)

Offline Kobieta Jelona

• Jakość to będzie blog
Rowery dopłata po 200 zł do biletu, jakby były troche tańsze to byłoby idealnie :)

+ dopłata za rezerwację 90zł/os i wychodzi nam spora kasa :P

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
+ dopłata za rezerwację 90zł/os i wychodzi nam spora kasa
Jaka dopłata za rezerwację?

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
W zeszłym roku w Belgradzie brali spakowane rowery do Budapesztu.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
A ja bym jechał autem z miedzylądowaniem gdzieś w Czechach lub na Słowacji. I tak spora część wypada po niemieckich autostradach, to powinno pójść sprawnie. Sam w ten sposób wybieram się w tamte strony;  chociaż część samochodowa wypada krótsza - z okolic Radomia do Segedynu - też podzielę sobie na 2. Ten sposób już parokrotnie spraktykowałem i daje dużą niezależność od rozkładów jazdy, rowerowych fochów przewoźników itp. Nawet dla pojedynczego kierowcy z odpowiednim wsparciem mentalnym(tzn. bez marudzenia;)) - do zrobienia.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
A ja bym jechał autem z miedzylądowaniem gdzieś w Czechach lub na Słowacji. I tak spora część wypada po niemieckich autostradach, to powinno pójść sprawnie. Sam w ten sposób wybieram się w tamte strony;  chociaż część samochodowa wypada krótsza - z okolic Radomia do Segedynu - też podzielę sobie na 2. Ten sposób już parokrotnie spraktykowałem i daje dużą niezależność od rozkładów jazdy, rowerowych fochów przewoźników itp. Nawet dla pojedynczego kierowcy z odpowiednim wsparciem mentalnym(tzn. bez marudzenia;)) - do zrobienia.

auto zostawiasz u jakichś znajomych, na parkingach czy u ludzi :) ?

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017

Różnie, chociaż do tej pory tylko pod polskimi granicami:
-Szczawnica - parking strzeżony pod szkołą - płatnie
-Tylawa - pod domem właścicieli kempingu - za symboliczną opłatą
-Wieszczyna - pod schroniskiem, cicha umowa z chłopakiem z recepcji, odwdzięka: 2 czekolady Studentska Pecet i 2 piwa Velkopopovicky Kozel:)
W tym roku namierzyłem kemping w Roszke pod Segedynem (jeszcze w zakresie działania OC), skąd chcę wystartować. Napiszę do nich, jak ruszą w maju i podpytam. Wezmę nocleg startowy i końcowy, to może wynegocjuję rozsądną cenę.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012

Dwa lata temu zostawiałem auto na dwa tygodnie w Serbii pod Użicami przy granicy z Bośnią. Kontakt miałem z couchsurfingu, ale jak się w międzyczasie okazało jeden z forumowiczów też tam kiedyś zostawiał samochód.

Może mi się uda nawet gdzieś to odgrzebać.

Chceta? :)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
auto zostawiasz u jakichś znajomych, na parkingach czy u ludzi  ?

Najlepiej u znajomych, ale można też zrobić tak jak my (z Massim i Tomkiem) zrobiliśmy w tym roku. Podjechać na jakiś autocamping i poprosić o przechowanie auta na parkingu przez 2 tygodnie. Nam się udało wynegocjować cenę 20 euro i jeszcze w ramach tego mieliśmy nocleg na kempingu gratis  ;) No i auto było w całości jak wróciliśmy.
 Był to autocamping pod Focią w BiH.

Samolotami wychodzi najdrożej, a najtaniej autem, ale tutaj jest problem ciągłej jazdy i braku odpoczynku (bo co ja mogę zmienić jako przyszły, niedoświadczony kierowca). Do pokonania 1400km ze Stargardu, a znajomych mamy w okolicy Maglaj w Bośni.

Autem finansowo wychodzi sensownie. Ale rzeczywiście podróż jest mocno męcząca. Z Krakowa do Foci w BiH, jest jakieś 18-20 godzin jazdy.

Offline Kobieta Agnieszka

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2013
lot wizzairem Berlin - Skopje.
rower w dwie strony kosztuje 126zł (kod zniżkowy na sprzęt narciarski działa też na rower GOSKI )
A co z ceną biletu - to już musicie sobie sprawdzić wybrany termin i pokombinować :)
Liczone od: maj 2013

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum