Pisałem już co prawda w innym, wcześniejszym wątku, ale stwierdziłem że jednak nowy temat będzie miał większą siłę przebicie.
Jedno z popularnych polskich wydawnictw, od którego otrzymałem ostatnio propozycję opracowania (a w zasadzie aktualizacji) przewodnika rowerowego poszukuje jeszcze kogoś, kto podjąłby się podobnego zadania dotyczącego jednego z następujących rejonów Polski
-Wschód (z naciskiem na Green Velo);
-Mazury, Warmia, Suwalszczyzna;
-Trójmiasto i okolice
-Warszawa i okolice
W skrócie praca polegać ma na:
-wyrzuceniu części tras najmniej ciekawych (z ok. 20 ma zostać max 16), dzięki czemu przewodnik będzie krótszy
-aktualizacji tekstów, np. jeżeli informacje w nich zawarte są już "przeterminowane" bądź mało ciekawe
-oznaczeniu poprawek czy nowych rzeczy na mapach (np. jeżeli gdzieś wybudowano ścieżkę rowerową)
-opcjonalnie wymyśleniu i opisaniu nowej autorskiej trasy lub zmianę przebiegu dotychczasowej
Wskazane oczywiście doświadczenie w redagowaniu bloga, artykułów itp., znajomość któregoś z powyższych regionów, no i zamiłowanie do roweru.
Wszystko jest do ogarnięcia, mailowo, telefonicznie, bez konieczności osobistego kontaktu z nimi. Myślę, że jak ktoś się przyłoży, to w kilka dni intensywnej popołudniowo-wieczornej pracy jest to do zrobienia.
Sprawa jest dosyć pilna, bo trzeba się szybko zdecydować, podpisać z nimi umowę, a całą sprawę zrealizować gdzieś do przełomu stycznia i lutego.
Moja rola ogranicza się w zasadzie wyłącznie do przekazania kontaktu do redaktora prowadzącego i ewentualnie podzielenia się informacjami, które ja do tej pory zdobyłem. Dla wydawnictwa nie pracuję (poza realizacja tego pojedynczego zlecenia) i nic z tego nie mam, że kogoś im polecę. Po prostu zapytano mnie, czy nie znam kogoś, kto mógłby się zająć na podobnej zasadzie wymienionymi wyżej rejonami. Wydaje mi się, że komuś mogłoby się takie doświadczenie przydać. Poza tym byłby to przy okazji jakiś wkład części forum w turystykę rowerową.
Jakby ktoś był zainteresowany lub znał kogoś kto by się nadawał, proszę pisać do mnie na PRIV.