Autor Wątek: Dobry Wieczór  (Przeczytany 1593 razy)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Odp: Dobry Wieczór
« 18 Sty 2017, 19:53 »
R_och: Wiem, z tymi psiaczkami to trochę niebezpiecznie. Przodkowie mojego maluszka mieli niby wykluczoną dysplazję, ale to o niczym podobno nie świadczy. Tak czy inaczej, jak sobie nie pochodzi jest strasznie nieznośny. Ale uważam na niego :)

Z tego co zrozumiałem weterynarza i o ile dobrze pamiętam - bo było to jeszcze w tamtym wieku- to nie chodziło o dysplazję. Są to dwie różne przypadłości. "Kulawizna nabyta" tak to nazwał była związana z notorycznym przemęczeniem zbyt młodego organizmu ( czyt. za długie spacery ), a nie z uwarunkowaniami genetycznymi.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Kobieta Bajka

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 17.01.2017
« 19 Sty 2017, 13:12 »
Wiem o czym piszesz R_och.
Staram się aby spacer był długi [czasowo], ale nie za mocno wysiłkowy. Dlatego idziemy/jedziemy chętnie do lasu, gdzie jest trochę śladów, i gdzie pies raczej tropi i wącha [siłuje się  psychicznie] i raczej nie biega za dużo. Z tymi owczarkami to jest straszna bieda [rasa jest strasznie zdegenerowana, coraz więcej chorób je czepia], ale są takie kochane. 
Pozdrawiam
Joanna

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 19 Sty 2017, 19:41 »
Cześć! Pozdrowienia od białostocczanki z pochodzenia, gdańszczanki z wyboru. Miło że do nas dołączyłaś :)

Bitels

• Gość
« 19 Sty 2017, 19:53 »
Sie ma. Pozdrowienia od choroszczanina z pochodzenia, łodzianina z wyboru :)

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
« 19 Sty 2017, 20:06 »
Cześć :) Do zobaczenia na Zlocie. Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 19 Sty 2017, 20:07 »
Który bardziej się słucha, lepiej aportuje? ;)
Witaj.

Ps. Pirat pozdrawia Eścika. :D
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Kobieta Bajka

« 19 Sty 2017, 20:36 »
Dobry Wieczór,

Nie wiedziałam, że tylu "sąsiadów" jest na forum. Ja co prawda z Mazur pochodzę, ale w Białymstoku już 24 rok mieszkam.

Eścik pozdrawia Pirata.
Który bardziej się słucha i lepiej aportuje - no nie wiem, ale wiem że Eścik jest bardzo ambitny i szybko się uczy i też nauczy się kiedyś aportować i może kiedyś nauczy się słuchać. Teraz się słucha, ale króciutko.

Zapewne w tym roku na Zlot przybędziemy we trójkę [Adaś zwyczajowo rowerem, a my samochodem].

Pozdrawiam Serdecznie
Joanna

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 22 Sty 2017, 09:52 »
Sam się nie nauczy (Eścik). Radzę fachowca.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Sty 2017, 14:00 »
Staram się aby spacer był długi [czasowo], ale nie za mocno wysiłkowy.

A tak kilometrowo, to ile tj długi spacer dla psa?
Mam bardzo towarzyskiego kota który lubi chodzić ze mną na spacery. Zwykle jest spoko, ale kiedyś poszedł ze mną na taki dłuższy, 12km i 450m przewyższenia... Ze dwa razy miał zadyszkę to mu dałem odsapnąć (nie szedłem szybko). Jakieś rady? Zamykać go w ogóle żeby ze mną nie chodził? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Bajka

« 22 Sty 2017, 20:44 »
Dobry Wieczór,
Jeszcze ze szkoleń moich piesków które są już po drugiej stronie pamiętam pewne zasady i wg nich staram się aby nam czas upływał. Oprócz tego chodzimy do Pani, która kiedyś szkoliła wg zasad tradycyjnych [również nasze psy], tzn. łańcuszek i przyciskanie psa do gleby aby wymusić posłuszeństwo. Teraz - po niemal 20 latach - jest wysokiej klasy specjalistką do odkrywania psich tajemnic, i właśnie do tej Pani chodzimy. Szkolenie psa polega na nauczeniu psa języka polskiego, a pana psa języka psiego. Wszystko się odbywa bezsiłowo, powoli. Szkolenie trwa dłużej, ale pies jest odbiciem swego pana [po kursie].
Jeżeli chodzi o spacery, to dziennie w rozbiciu na 5 x czyli 3 krótkie wyjścia [ok. 20 min] i 1 dłuższe [ok. 1 godz.] i 1 takie w zależności od potrzeb - razem to ok. 7 km [tak myślę]. Młode owczarki nie mogą być przemęczane, czyli raczej chodzimy do lasu, nie szukamy za bardzo kontaktu z innymi pieskami skorymi do zabawy.
Od jutra zacznę chodzić z zegarkiem to będę wiedziała dokładnie, wówczas napiszę. Z tym że nie jest to marsz na smyczy tylko na długiej taśmie. Eścik ciągnie za sobą taśmę, ja go nie trzymam na uwięzi. Taśmę ma przyczepioną na wypadek gdyby pojawił się samochód, zwierzę itp. Spacer polega przede wszystkim na wąchaniu. Pies cały czas nosem poznaje świat. W czasie spaceru uczę go też po troszku posłuszeństwa, tzn. aby w sytuacji trudnej posłuchał się i dał się odwołać. Piesek jest bardzo bystry, to już było widać u hodowcy po pierwszym spotkaniu. Cała nauka odbywa się przy pomocy psich smakołyków, bezstresowo :)
Myślę, że koty chodzą trochę inaczej i chyba raczej krócej. 12 km - no nieźle. Podejrzewam, że był to Wasz ostatni wspólny spacer :)
Pozdrawiam
Asia 
« Ostatnia zmiana: 22 Sty 2017, 20:50 Bajka »

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 22 Sty 2017, 20:45 »
no to Dobry Wieczór :)
… why so serious ?

Offline Kobieta Bajka

« 22 Sty 2017, 20:52 »
Dobry Wieczór :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Sty 2017, 21:12 »
Myślę, że koty chodzą trochę inaczej i chyba raczej krócej. 12 km - no nieźle. Podejrzewam, że był to Wasz ostatni wspólny spacer :)
E, wcale nie. Następnego dnia już chciał iść na kolejny :P To naprawdę bardzo towarzyski kot ;) Nawet podmokła łąka mu nie przeszkadza.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 22 Sty 2017, 21:16 »
Cześć

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Kobieta bitelsowa

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.02.2011
    • http://www.ourbikefamily.pusku.com
« 22 Sty 2017, 21:30 »
Dobry wieczór Asiu
Witamy nową  koleżankę :) Pieska masz fajnego ( moja ulubiona rasa). Ja razem z Bitelsem, jestem posiadaczką dwóch kotów shimana i deora , to rowerowe koty, łażą i bardzo chętnie chowają się do sakw :)
Pozdrawiam z Łodzi Ania

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum