Autor Wątek: Podróże rowerowe-literatura  (Przeczytany 6591 razy)

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Podróże rowerowe-literatura
« 18 Gru 2010, 12:59 »
Cytat: "transatlantyk"
Bardzo przepraszam, ale w swojej prostocie nie wszystko tu rozumiem. Czy to znaczy, że ktoś bez zgody autora publikuje jego książkę ?

Dobrze rozumiesz, ktoś zeskanował książkę Robba i wrzucił na hotfile.com

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 18 Gru 2010, 23:34 »

:-)
… why so serious ?

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
« 19 Gru 2010, 00:50 »
No to przewiduje dyskusje na temat praw autorskich I szerzacego sie piractwa...
;)
A poza tym robb, to jak najbardziej dowod na slawe :)
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 19 Gru 2010, 07:56 »
Ten pdf to skan wznowienia, z którego, z tego co pamiętam, Robb nie ma ani grosza (dobrze pamiętam?). Jeśli więc z moją pamięcią nic nie szwankuje, to dobrze wydawcy tak :P

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 1 Sty 2011, 18:04 »
"Świat na rowerze. Relacje polskich podróżników"
Jak sama nazwa wskazuje książka jest zbiorem relacji z wypraw rowerowych. Zawiera ona 9 relacji, które podzielone są na dwie grupy:
- podróże rozpoczęte na rowerze w Polsce
- podróże w dalszych zakątkach świata, gdzie rower trzeba przetransportować
Na końcu książki znajduje się zbiór porad, napisany na podstawie doświadczeń zebranych przez autorów publikacji.
Relacje dosyć ciekawe. Książka czasem rozśmesza, a czasem wprawia w refleksję, choć w mojej opinii czytelnik przez większość kart będzie raczej neutralnie podchodził do przeżyć autorów. Nowicjusz może dosyć dużo dowiedzieć się o tym jakie zwyczaje panują w wybranych krajach, choć trzeba uważać - niektóre relacje oparte są na wyprawach sprzed kilkunastu lat (jak np. wyprawa na Syberię/do Mongolii). Uwagi praktyczne zawarte na końcu książki są pomocne, choć nie zawsze można się z nimi zgodzić - są oparte w dużej mierze na osobistych doświadczeniach autorów, a te same wnioski można wysnuć już podczas wcześniejszej lektury. Poza tym każdy, kto ma choćby jedną wyprawę za sobą może skonfrontować je z własnymi doświadczeniami. Ogólnie polecam tą publikację jako uzupełnienie biblioteczki  :wink:

Druga pozycja, to zbiór listów Kazimierza Nowaka z wyprawy do Afryki - "Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd". Książka dla dzieci polecona kilka postów wcześniej opiera się właśnie na tej pozycji. Czytelnik przenosi się do Afryki kolonialnej lat trzydziestych ubiegłego wieku. Jeszcze przed pierwszym kontaktem z książką można zorientować się, iż będzie to podróż w nieznane - opisywana wyprawa miała miejsce prawie sto lat temu w czasach innych zwyczajów, sytuacji politycznej, etc. Osobiście w ogóle nie jestem zainteresowany Afryką pod względem turystycznym, ale ta pozycja łamie te bariery i sprawia, że z zaciekawieniem przerzuca się kolejne strony. Przed zakupem tej książki wiedziałem także, że użyty język będzie odbiegał od reszty tytułów dostępnych na rynku i nie myliłem się. Kazimierz Nowak używa barwnego języka w dialekcie odpowiednim dla jego czasów, co jeszcze bardziej  przesądza o odmienności tej pozycji. Szczerze polecam tą książkę - nawet tym, dla których turystyczna Afryka nie stanowi żadnej perspektywy. Uważam, że powinna to być obowiązkowa pozycja w naszych rowerowych biblioteczkach.

"Rowerem po Europie. Od Rumunii do Włoch", Ryszard Gerszewski - aktualnie czekam na przesyłkę. O ile skleroza pozwoli, po lekturze także umieszczę krótką charakterystykę.

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Kobieta hindiana

• Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 4 Sty 2011, 00:50 »
Publikacja wydana z myślą o lokalnej promocji sportu, rowerów szczególnie, nic wielkiego ale gdyby ktoś był w okolicy... Brzostek jest mały, 1 stycznia obchodził pierwsza rocznica odzyskania praw miejskich, na mapie Polski nie liczy się wiec jakoś szczególnie, ale co wakacje odbywają się tam jednodniowe rajdy rowerowe, w których udział biorą cale rodziny, ludzie w wieku od 5 do 80 (a może i starsi/młodsi), wszyscy rozstawieni z numerami startowymi i ubrani w pamiątkowe podkoszulki :)

http://www.brzostek.alpha.pl/turystyk/trasy_rowerowe/trasy_rowerowe.pdf

http://brzostek.eu/galeria/a_109_rajd_rowerowy_2009_02/index.html
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Remek

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 31.01.2011
« 13 Mar 2011, 21:02 »
"Starszy pan na bicyklu" autor: Edward Enfield wydawnictwo: "Muza" data wydania: 1997
Znakomita pełna humoru książka o podróży angielskiego emeryta przez Francję. Uważam ze znakomita.
"Człowiek cywilizuje i trzebi dzikość na planecie Ziemia. To samo robi też we własnym wnętrzu: marzenia przycina do możliwości, plany do okoliczności, pomysły do konwenansu."
Czy tak musi być zawsze?

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 13 Mar 2011, 21:49 »
W księgarniach pojawił się właśnie drugi tom książki Magdaleny Nitkiewicz i Pawła Opaski
,,Przez świat na rowerach w dwa lata. Rok drugi". Z Chin przez Peru do Europy.

http://www.empik.com/przez-swiat-na-rowerach-w-dwa-lata-rok-ii-nitkiewicz-magdalena-opaska-pawel,prod60260751,ksiazka-p

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
« 15 Kwi 2011, 22:33 »
Ukazały się Dzienniki rowerowe Davida Byrne'a- znanego muzyka i jak się okazuje zapalonego rowerzysty.

http://www.wab.com.pl/?ECProduct=1115

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 18 Kwi 2011, 13:42 »
Dzieki mw:) Jak tylko bede w PL (za tydzien) zakupie te ksiazke i niezwloczeni po przeczytaniu napisze cos o niej na moim blogu ;)

Ed: TU  mozna kupic taniej;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta hindiana

• Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 18 Kwi 2011, 14:13 »
Przypomniało mi sie, że na wakacjach kupiłam siostrze zbiór opowiadań Anny Onichimowskiej http://www.i-prasa.pl/Publikacja/13580/Dziesiec_stron_swiata/. Jedna z tych historii mówi o otyłym chłopaku bodajże ze Stanów, którego dziadek jest zapalonym rowerzystą. Casłość dość smutna na początku, ostatecznie to właśnie rower ratuje chłopaka od totalnego pogrążenia sie w marazmie. Dla młodzieży, ale przeczytałam w pociągu relacji Wrocław-Dębica całą . I polecam.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Odp: Podróże rowerowe-literatura
« 15 Sie 2014, 21:23 »
Andrzej Bobkowski, zwany chuliganem wolności, i jego francuskie dzienniki z czasów okupacji: "Szkice piórkiem".

A oto i autor:

Offline Mężczyzna jedrek85

• własne słabości są po to, by je pokonywać.
  • Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 18.08.2014
    • Podróże Małe i Duże
Odp: Podróże rowerowe-literatura
« 22 Sie 2014, 12:10 »
To ja dodam jeszcze jedną pozycję która figuruje w mojej biblioteczce:
Mark Beaumont - Człowiek który objechał świat na rowerze

Relacja autora z podróży dookoła świata z biciem rekordu Guinessa w tle. Świetna relacja. Mark przejeżdżał m. in. przez Polskę w czasie swojej podróży i przez kilka odcinków towarzyszył mu Polak. Warto się zanurzyć w lekturze tej książki, ja przeczytałem ją w ciągu niespełna dwóch dni, tak wciąga.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum