Autor Wątek: Podlasie.  (Przeczytany 6474 razy)

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Odp: Podlasie.
« 9 Lut 2017, 21:12 »
Piachu się nie bój, występuje śladowo. Przynajmniej na tej trasie którą jechałem. Dużo gorsze są kawałki dróg z trylinką i brukiem. Trzęsie niemiłosiernie. Poza tym szutry, polno-leśne ścieżki i drogi, dziurawe asfalty. Tutaj masz trochę zdjęć z tej wycieczki https://goo.gl/photos/xbBCyMa73k3N79NQ7
Co do spania przy granicy - nie pamiętam już teraz dokładnie ale są przepisy to regulujące (ileśset metrów od granicy nie można palić ognisk, fotografować obiektów, przerzucać rzeczy przez granicę itd.). Zadzwoń do jakiejś placówki Straży Granicznej z tego regionu - na pewno pomogą i wskażą odpowiednie przepisy/rozporządzenia. Ze swojej strony mogę powiedzieć że moje kontakty z SG zawsze kończyły się bardzo pozytywnie.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 10 Lut 2017, 08:54 »
Fajna wyprawa. Widzę kilka inspiracji dla siebie, bo - wstyd przyznać - okolic nadgranicznych nie znam zbyt dobrze :icon_redface:

Offline Machnac

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2017
« 10 Lut 2017, 15:06 »
@tromba jeszcze raz wielkie dzięki. Fajne fotki.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
« 10 Lut 2017, 15:26 »
O trasie przy granicy z Obwodem Kaliningradzkim trochę na moim blogu pod poniższym linkiem

http://yacek.bikestats.pl/c,15025,Przy-granicy-o-Kaliningradzki.html

W razie pytań chętnie odpowiem

Offline Machnac

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2017
« 11 Lut 2017, 21:07 »
Przygotowania w toku

Offline Mężczyzna JarekG

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.08.2014
« 12 Lut 2017, 09:10 »
Green Velo zaczyna się, póki co, w Elblągu. A początek PSB na pewno nie jest w Żywkowie, chociaż to ogromna wieś bociania.

Mam nadzieję, że pozostałe informacje są bardziej wiarygodne i nie wprowadzają w błąd forumowiczów.

Świat się zmienia. Jeszcze parę lat temu, gdy Green Velo było tylko w planach i prawie nikt o nim nie słyszał miało zaczynać się z Gdańska. Widać plany uległy zmianie. Faktycznie teraz na wszystkich mapkach punktem startowym jest Elbląg. A jak z PSB? Nie wiem, ale może liczne tam szlaki w tym szlak z podniszczonymi tabliczkami PSB to była jakaś samowola, zamiast Podlaski to Polski i gmina zaakceptowała;)
Przepraszam, że się wyraziłem tak nieprecyzyjnie.

Offline Kobieta AsiaNLG

• Miasto: Tczew
  • Na forum od: 16.04.2016
« 18 Lut 2017, 17:14 »
Jednym z pierwszych pomysłów na trasę jest Podlaski Szlak Bociani. Przeczytałem kilka opisów z przejazdu tego szlaku ale żaden nie opisywał bardziej szczegółowo nawierzchni po jakiej on prowadzi. Będziemy jechać z przyczepką więc nie wiem czy w całości jest on stworzony do jazdy z takim zestawem. Jeśli ktoś z Was może mi pomóc w tym temacie będę wdzięczny.

W zeszłorocznym majowym Rowertour był opis wycieczki Podlaskim Bocianim z dwoma przyczepkami :)

Jak chcesz, mogę Ci podesłać skan artykułu z opisem ich wycieczki.

Załączam zdjęcie poglądowe - oni jechali taką trasą.

Offline Kobieta AsiaNLG

• Miasto: Tczew
  • Na forum od: 16.04.2016
« 18 Lut 2017, 17:23 »

Jako że jazda z przyczepką jest bardzo specyficzna, to my też przed każdą podróżą staramy się sprawdzać przejezdność - nasz syn ma aktualnie 2 lata, więc baaardzo istotne jest dla nas, żeby nie ugrzęznąć gdzieś na trasie. Dobranockowa kaszka musi być podawana zawsze o tej samej porze, inaczej jest dramat :D

Znalazłam bloga, którego autorka wyjątkowo dokładnie opisuje swoje trasy, pisze również o jakości nawierzchni. Nie jeździ z przyczepką, ale jej opisy dotyczące R10 bardzo nam pomogły w zeszłe wakacje.

Widzę, że jechała również Szlakiem Bocianim: http://fotorowerzystka.blogspot.com/2016/07/rowerowe-mazury-i-podlaski-szlak_17.html

Nie opisała niestety do końca tego wyjazdu, ale myślę, że jak się z nią skontaktujesz, to podzieli się doświadczeniem co do stanu nawierzchni w tych rejonach...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 18 Lut 2017, 19:30 »
Odcinek Suraż - Białowieża jechałem w tamtym roku. Z doczepką w moim odczuciu da się radę go pokonać bez nadmiernych problemów. Przeważa szutrówka z tarką. Odcinki piaszczyste były dwa, ale tragedii nie ma. My musieliśmy pchnąć rowerki (sakwy + namiot) tylko raz na odcinku jakieś 300m. Kilka odcinków z "kocich łbów". Zero sklepów po drodze.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 20 Lut 2017, 20:20 »
Jednym z pierwszych pomysłów na trasę jest Podlaski Szlak Bociani. Przeczytałem kilka opisów z przejazdu tego szlaku ale żaden nie opisywał bardziej szczegółowo nawierzchni po jakiej on prowadzi. Będziemy jechać z przyczepką więc nie wiem czy w całości jest on stworzony do jazdy z takim zestawem. Jeśli ktoś z Was może mi pomóc w tym temacie będę wdzięczny.

W zeszłorocznym majowym Rowertour był opis wycieczki Podlaskim Bocianim z dwoma przyczepkami :)

Jak chcesz, mogę Ci podesłać skan artykułu z opisem ich wycieczki.

Załączam zdjęcie poglądowe - oni jechali taką trasą.

Wyślij skan na pw :) Dzięki.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Kobieta Sandi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.01.2017
    • Moje rowerowe i inne wycieczki :)
« 28 Lut 2017, 09:29 »
W głowie mam kilka pomysłów na tegoroczny, wakacyjny wyjazd z rodziną i jednym z nich jest leniwa jazda po Podlasiu. Nigdy nie byliśmy w tych rejonach Naszego pięknego kraju więc czas to zmienić. Będzie to Nasza pierwsza rodzinna, rowerowa wyprawa i wydaje mi się, że ten kierunek spełni Nasze oczekiwania. Uwielbiamy naturę, ciszę i spokój, duże miasta mogłyby dla nas nie istnieć. Pagórki jak najbardziej, góry jeszcze lepiej ale to nie ten rejon  :)

Jednym z pierwszych pomysłów na trasę jest Podlaski Szlak Bociani. Przeczytałem kilka opisów z przejazdu tego szlaku ale żaden nie opisywał bardziej szczegółowo nawierzchni po jakiej on prowadzi. Będziemy jechać z przyczepką więc nie wiem czy w całości jest on stworzony do jazdy z takim zestawem. Jeśli ktoś z Was może mi pomóc w tym temacie będę wdzięczny. Na miejsce chcemy dojechać pociągiem z Poznania i również tym sposobem do niego wrócić, więc start z Hajnówki a meta w Suwałkach wydaje się sensownym rozwiązaniem. Nie wiem jeszcze jaką trasą ew. wrócić ze Stańczyków do Suwałk.

https://ridewithgps.com/routes/18602432
Trasa Podlaskiego Szlaku Bocianiego.

Kolejną rzeczą jest dostępność kwater na trasie PSB. Czy jest problem z nocowaniem tylko jednorazowym, czy nie ma co się obawiać? Pracuję mocno nad przekonaniem Żony nad namiotem ale jak na razie muszę ustalać trasę pod kątem dostępności noclegów pod dachem.

Drugim pomysłem jest start z Hajnówki i jazda terenami przygranicznymi Polski Egzotycznej w stronę Suwalszczyzny. Tyle, że tu jak na razie nie mam trasy, tworzy się właśnie. Tyle, że w tym wypadku problem z dostępnością spania na jedną noc może być chyba jeszcze większy.

Do dyspozycji mamy 15-20 dni na przełomie czerwca i lipca. Jedziemy z przyczepką więc dzienny kilometraż nie będzie duży, zresztą przecież nie o kilometry w tym wszystkim chodzi  :)

Za wszelkie podpowiedzi co warto na Podlasiu, czego nie, z góry dzięki  :)

Hej :) w zeszłym roku przejechałam cały PSB. Wycieczka odbyła się końcem lipca i trwała ( razem z objazdówką na Mazurach ) 13 dni. Jechałam z dwiema koleżankami i ze spaniem na jedną noc nie było większych problemów. Miałyśmy na wszelki wypadek namiot z którego na PSB byłyśmy zmuszone korzystać tylko w Surażu, ale za to na fajnym polu namiotowym nad samą Narwią. Bardzo przekonywująco na właścicieli kwater działa informacja, że ma się ze sobą śpiwory i do spania nie potrzebuje się pościeli. Z przyczepką ta trasa jest do zrobienia. PSB to głównie szutrowe drogi wśród łąk i pól, trochę dziurawego asfaltu, odcinki z piachem się zdarzają ale są krótkie. Jak już ktoś tutaj pisał uciążliwa może być tarka, która trafia się od czasu do czasu i "kocie łby". Mimo to polecam, bo krajobrazy po drodze piękne i na pewno na długo pozostaną w pamięci :)

Jako że jazda z przyczepką jest bardzo specyficzna, to my też przed każdą podróżą staramy się sprawdzać przejezdność - nasz syn ma aktualnie 2 lata, więc baaardzo istotne jest dla nas, żeby nie ugrzęznąć gdzieś na trasie. Dobranockowa kaszka musi być podawana zawsze o tej samej porze, inaczej jest dramat :D

Znalazłam bloga, którego autorka wyjątkowo dokładnie opisuje swoje trasy, pisze również o jakości nawierzchni. Nie jeździ z przyczepką, ale jej opisy dotyczące R10 bardzo nam pomogły w zeszłe wakacje.

Widzę, że jechała również Szlakiem Bocianim: http://fotorowerzystka.blogspot.com/2016/07/rowerowe-mazury-i-podlaski-szlak_17.html

Nie opisała niestety do końca tego wyjazdu, ale myślę, że jak się z nią skontaktujesz, to podzieli się doświadczeniem co do stanu nawierzchni w tych rejonach...

Wyjazd będzie opisany do końca, tylko czasu ciągle brak :) Cieszę się, że moje opisy się przydały w planowaniu wycieczki szlakiem R10 :)
fotorowerzystka.blogspot.com

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 2 Cze 2017, 20:54 »
Kompletując informację potrzebuję jeszcze kilka rzeczy.
Gdzie na Podlasiu znajdziemy regionalną kuchnię, w której karmią smacznie i nie drenują przesadnie kieszeni?
Narożnik Podlasia (Suwałki - Wiżajny-Jezioro Gaładuś) - czego tam się głównie spodziewać jeśli chodzi o nawierzchnię? Czy pomijając asfalt wpakujemy się tam raczej w piaski czy będą to szutry? Krajobrazowo to właśnie Suwalszczyzna wydaje się nam tym czego szukamy i z chęcią pokręcimy się bliżej granicy.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 2 Cze 2017, 21:28 »
Narożnik Podlasia (Suwałki - Wiżajny-Jezioro Gaładuś) -
Raczej nie używaj tam nazwy Podlasie, mogą nie zrozumieć :) To Suwalszczyzna. Z tego co pamiętam szutry dość dobrej jakości. Po litewskiej stronie j.Gaładuś fajna, kompletnie pusta droga asfaltowa.
Regionalna kuchnia w wielu miejscach, Rutka Tartak, Jeleniewo, Giby, Sejny. Mi smakowały kartacze w Suchej Rzeczce w Puszczy Augustowskiej i w Sienkiewiczówce w Błaskowiznie oraz pierogi w Rudawce.
Generalnie jedno z moich ulubionych miejsc na rower i nie tylko.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 2 Cze 2017, 21:41 »

Gdzie na Podlasiu znajdziemy regionalną kuchnię, w której karmią smacznie i nie drenują przesadnie kieszeni?

Na Suwalszczyzno-Sejnenszczyźnie czyli w samych Sejnach smacznie zjadłem w karczmie przy konsulacie - bliny litewskie i chłodnik litewski a popiłem kwasem... a jakże - litewskim.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 2 Cze 2017, 23:07 »
Byliśmy tam 2015 roku świetne tereny. Jeżeli chodzi o Rutke- Tartak to ma dodatkowy atut w postaci fenomenalnego pola namiotowego Pobądzie.
Nie będę pisał poczytaj :
https://drive.google.com/file/d/0BwQRuwl7pfX1MVpzZ2JRa0dGU1U/view?usp=sharing

Myśmy zaczęli w Giżycku a skończyli w Hajnówce, ale Ciebie interesują pierwsze cztery dni naszej włóczęgi

https://get.google.com/albumarchive/110387840312069677615/album/AF1QipNJPtthPviLud6Snw15Sjwykzeq0zFc3P4loFrm

Znajdziesz tam też pozostałe dni.

Trasy do zdjęć:

http://www.gpsies.com/mapFolder.do?id=73402

Jakby jakieś konkretne pytania to postaram się wysilić mózgownicę i coś sobie dodatkowo przypomnieć. Generalnie Mazury Garbate i Suwalszczyzna są piękne. Polecam gorąco.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum