Autor Wątek: Nasze zestawy wyprawowe  (Przeczytany 166007 razy)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Mayabeque, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Nasze zestawy wyprawowe
« 22 Sty 2017, 14:01 »
Może zrobimy wątek ze zdjęciami naszych zestawów wyprawowych.

To jeszcze raz ja.
Oto zestaw sakwowy na miesięczną wyprawę rowerową.

Przednia torba: dokumenty, telefon, aparat, kamera, chusteczki, baterie, słuchawki, odstraszacz na psy; waga - 1,5 kg.
Tylne sakwy: narzędzia, ubrania, kosmetyki, ładowarki i inne gażdety elektroniczne, namiot, śpiwór, materac, palnik gazowy + kartusz, naczynia kuchenne, jedzenie; waga - 17 kg.
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2017, 22:35 Turysta »

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: Nasze zestawy wyprawowe
« 22 Sty 2017, 19:53 »
Hej

moja lista z wyjazdu 2-dniowego: Kraków - Tatry - Kraków.

Sakwa lewa (MSX SL 55) - 4.18 kg

- namiot Tromvik I - 1.58kg
- mata FORCLAZ A200 QUECHUA - 0,7kg
- śpiwór DREAM LITE 500 - 0,6kg
- kuchenka MSR WhisperLite Internationale (0.4kg) + pojemnik na paliwo 0.8l z 0.5l benzyn ekstr. - razem 1kg
- menażka, kubek, łyżka, nóż - 0,3kg

Sakwa prawa (MSX SL 55) - 4.10 kg

- worek z jedzeniem, a w nim: 2xLyofood (zupa + drugie), mix owsiankowy (płatki, rodzynki, suszone banany...), miód w tubce, dżem w jednorazówkach, kawa, pół opakowania chrupkiego, żytniego chleba (6 porcji), 4xpowerbar, 4xmusllibar, 4xżele energ., paczka rodzynek w czekoladzie, isostar w tabletkach, 1 opakowanie suszonych cienkich kabanosów: 1.5 kg (jedzenie zabrane od razu na 2 dni, bo dostanie czekgokolwiek na Słowacji w niedzielny poranek jest niemożliwe ...)
- softshell, cienki strech, czapka, długie spodnie kolarskie, koszulka merinowool z długim rękawem, skarpetki, bielizna, komplet rowerowy na zmianę - 1.5 kg
- zapięcie do roweru i czołówka - 0.45 kg
- apteczka - 0,30 kg
- mały ręcznik szybkoschnący, 2 paczki chusteczek, żel i szampon w jednym (30g), pasta (mini tubka) + szczoteczka, dezodorant  - 0.35 kg

Podsiodłówka (ORTLIEB) - 1.5 kg

- kurtka przeciwdeszczowa
- spodnie przeciwdeszczowe goretex
- ochraniacze na buty
- multitool, klucz płaski, dętka, łatki, pompka, zip-y, magictape, 3.5m repa 0.4 mm

Na ramie (TOPEAK FUEL TANK) - 0.55 kg

- powerbank - 0.25 kg
- żel, baton, rodzynki w czekoladzie - 0.20 kg
- paczka tytoniu + fajka + zapałki - 0.10 kg

Jadąc z Budapesztu, przez Rumunię do Polski miałem nieomal identyczny zestaw: doszła torba na kierownicę, a w sakwach zmienił się zestaw ubrań. Wagowo wyszło na to samo. Na ogół miałem zapas jedzenia na 2-3 dni, a rower prezentował się tak ...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 22 Sty 2017, 20:05 »
Pablo jak wygląda sprawa długości linek przy tych torbach na kierownicy?
Przymierzałem namiot przy kierownicy i mam wrażenie, że to spowodować może złą pracę manetek albo klamek hamulcowych. Bo pancerze powinni iść luźno, znaczy się nie wyginać itp. a torba wciska te linki.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Sty 2017, 20:11 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2017, 21:47 PABLO »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 22 Sty 2017, 20:49 »
...w sumie może być naturalnym połączeniem. Bo co jeśli ktoś zgodnie z jedną listą kupi śpiwór a potem wg innego wątku, listy wsadzi go do lewej sakwya do prawie wszystkie narzędzia, dętki, oponę i wodę?  ;D
Szedłbym tutaj do pewnego uproszczenia dla czytelności przekazu: np: z przodu jedzenie i spanie (mata), z tyłu odzież i spanie (śpiwór), kieszonce narzędzia.. itp Ktoś najwyżej pyta "a gdzie dałeś aparat foto?"  ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Sty 2017, 20:53 »
@magda, Może i jest ale właśnie takie połączenie jest potrzebne. :-) Konkretny wyjazd konkretny zestaw ekwipunku.

« 22 Sty 2017, 22:43 »
Pozwolę sobie graficznie, mam nadzieję, że jest czytelne (jeśli nie - proszę o uwagi).
Rowery wypakowane na dwutygodniową wyrypę w góry, jesień, zakres temperatur 0-30C, zjazd do cywilizacji średnio raz na 3-4 dni (głównie: zakup jedzenia, doładowania foto).

Niestety, nie wiem jak na tym forum umieścić link do dużego formatu w formie prostego odnośnika  a nie całego adresu :(

« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2017, 08:42 anarchy »

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 23 Sty 2017, 09:03 »
Anarchy, wodę rozumiem gdzieś na trasie zdobywaliście? W opisie widzę litr, a mnie w temp. 30+ przy dużym wysiłku i z 6 na dzień potrafi zejść;)

« 23 Sty 2017, 09:08 »
Wodę braliśmy ze strumieni. Praktycznie cały czas będąc na granicy 2000-2200mnpm mieliśmy raczej czystą wodę a sporadczyne wypasy bydła były poniżej.
Ale wody wieźliśmy więcej niż po 1l :) Zauważ - z przodu w kieszeniach: Antka (żona) 0,5+0,7 + 1,0 pod ramą, ja 0,7 przy kierownicy plus 1,5l pod ramą. Staraliśmy się tak gospodarować, żeby zawsze butelki pod ramą mieć pełne (na wieczór i poranek).
A te 30C to było max i tylko w słońcu, średnio koło 18-22, poranki i wieczory zimne.

• Użytkownik forum
« 23 Sty 2017, 09:16 »
Bardzo przemyślany układ. Serdeczne dzięki za opisy. W tym roku sam będę dopasowywał własny zestaw więc chętnie podpatruję doświadczonych kolegów. Spróbowałem na dwóch kilkudniowych wypadach w zeszłym roku i spodobało mi się bardzo. Tak, że nabyłem już uprząż  i porządniejszą torbę.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 23 Sty 2017, 09:24 »
czy mając na uprzęży z przodu tylko worek od crosso lub msx wsadzą tam namiot dwuosobowy i np. aparat lustrzankę?

aha jeszcze coś.
Czy mając uchwyt na kierownicę ortlieb zamontuję jednocześnie nie zdejmując uchwytu uprząż?

piechucki

• Gość
« 23 Sty 2017, 09:28 »
Moje doświadczenie przy Waszym jest prawie żadne (dążę do tego, ale na razie nie jeżdżę nawet light, o UL nawet nie wspominam), ale już raz miałem taki przypadek, że gdyby nie butelka 0,5 l z "zapasem nienaruszalnym" (terminologia wojskowa ;)  ) wody, to byłoby ze mną krucho. Teraz zawsze staram się chociaż ten litr - półtora ze sobą wieźć. Jadę przez rozległy las i przy jakiejś awarii, chcę czy nie chcę, jestem skazany na nocleg w środku tego lasu, a do cywilizacji (lub źródełka) daaaleko ...

« 23 Sty 2017, 09:36 »
@EASYRIDER - jeśli zostałby sam uchwyt to "prawdopodobnie" tak (bo uchwyt idzie 'do przodu" a torba "pod kierownicą"), ale musiałbyś sprawdzić jaka jest szerokość uchwytu w ortliebie i jaki rozstaw zawiesi w danej uprzęży.
Nie jestem pewny ale chyba nawet Pablo udało się kiedyś połączyć na kierownicy i torbę ortlieba i uprząż pod spodem

Co do wrzucania do jednego wora namiotu i lustrzanki...no nie wiem, nie wiem. Jedno co mnie nie przekonuje to trzymanie wilgotnego namiotu  (czasem)  razem z aparatem w szczelnej torbie (w przypadku ciepłego dnia mocne parowanie żeby nie powiedzieć "skis" w środku)
A druga rzecz to potrzeba dostępu do aparatu - znajdziesz kadr, musisz odwinąć torbę, wyjąc aparat, potem wcisnąć, pewnie coś mocniej docisnąć bo zawsze się poluzuje, potem rolowanie torby... hmm

• Użytkownik forum
« 23 Sty 2017, 09:37 »
czy mając na uprzęży z przodu tylko worek od crosso lub msx wsadzą tam namiot dwuosobowy i np. aparat lustrzankę?

aha jeszcze coś.
Czy mając uchwyt na kierownicę ortlieb zamontuję jednocześnie nie zdejmując uchwytu uprząż?
Zobacz na mój biedazestaw, podobny do tego o który pytasz, namiot przypięty gumą do kierownicy, do tego kurtka p. deszcz. Czy torba z aparatem podejdzie? Pewnie zależy od torby.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum