Autor Wątek: Nasze zestawy wyprawowe  (Przeczytany 166010 razy)

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Odp: Nasze zestawy wyprawowe
« 23 Sty 2017, 11:15 »
PABLO, a masz może jakąś fotkę jak wozisz tą wodę na widelcu, bo też myślę nad podobnym patentem?
Pozwolę sobie odpowiedzieć i mam nadzieję, że Pablo nie będzie miał do mnie o to żalu.
https://photos.google.com/share/AF1QipN1hPnW_Q_1BLUfmcKbZJNHzgPqD4mJf9bBFzLmlnFagIRxPkbPwqPagdTRmmftEQ/photo/AF1QipMF_cPzbX_Gz60Wvh3VBV9FpVOsKCjPo-nOrZMl?key=ZndoMWxlQk5tWTlaYjNoaTQzejlfSWdxenQzZjh3
A ja mam prośbę do Pabla (i innych użytkowników oczywiście też), żeby zdradził jak zamontować takie dodatkowe koszyki na widelcu jeśli nie posiada się dedykowanych otworów.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 23 Sty 2017, 11:19 »
Można było w zeszłym roku kupić mocowania bidonu na widelec w Decathlonie. Może jeszcze gdzieś są.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 23 Sty 2017, 11:21 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2017, 21:48 PABLO »

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 23 Sty 2017, 11:25 »
Ciekawe o ile osłabi się widelec robiąc w nim otwór pod gwint. Mam nitownicę do nitonakretek i mocno się zastanawiam czy jej nie użyć. Tylko, jakby co, zębów szkoda...

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 23 Sty 2017, 11:26 »
Czyli najprostsze rozwiązania jak zawsze najlepsze  :) dzięki !

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 23 Sty 2017, 11:31 »
To co pisze Pablo muszę potwierdzić. Znajoma jadąc z nami do Czarnogóry chciała być mądrzejsza i wysłuchała pana w sklepie. Kupiła klasyczne uchwyty ze śrubkami, do tego zwykły bidon i dała na sztycę. Dość szybko poszedł koszyk (jak zawsze przydały się dodatkowe troki)

Opaski z deca są słabe, niestety. Luzują się nawet na rurze o dużej średnicy, a co dopiero na filigranowym widle.

A z innej beczki - czemu nie wozić wody pod ramą? Bidon, butelka inaczej wisi, inne są siły, główna rura w rowerze większej średnicy to i można lepiej złapać.
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2017, 11:50 anarchy »

piechucki

• Gość
« 23 Sty 2017, 11:37 »
Ja myślałem o innym rozwiązaniu, które częściowo już sprawdziłem, ale z tyłu, na sakwach. Koszyk ma za zadanie utrzymać butelkę tylko, żeby się nie przesuwała na boki, a powiesić ją na pętli za sznurka (dla osób wrażliwych na "prostacki" ;) język - paracordu) przywiązanej u góry do kierownicy, sztycy ... Jeździłem tak, ale z butelkami z tyłu i działało aż miło. Chodzi o rozwiązanie "po taniości", bo wydać 100 zł na jeden "koszyk" to nie w moim stylu :)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Sty 2017, 11:43 »
Trochę mnie dziwi, ze próbujecie tak  trochę na siłę montować różne elementy na/pod kierownicą, nawet namiot. Przecież to waży, z reguły 2kg i wysoko położone. Nie prościej zamontować normalny bagażnik?
Wiem, nie ma otworów montażowych, ale przecież kupuje się rowery pod kątem wyjazdów z bagażem, to chyba podstawa.
Zreszta, można montować bagażnik (tylny) bez otworów, są jakiś adaptery chyba.
Jak wam zależy na wadze, to można tytanowy Tubusa, (poniżej 400g), waga porównywalna z tymi uchwytami, cybantami i koszykami na bidon (które i tak kiedyś odpadną) :)
Mocowanie bidonów na goleniach, to najgorsze miejsce (nieresorowane), albo złamie sie od drgań, albo się  zahaczy. Nie szedłbym w to, wiele kombinowania, efekty raczej marne (ale "ładnie " wygląda) :)

Offline Mężczyzna RS

« 23 Sty 2017, 11:48 »
... A z innej beczki - czemu nie wozić wody pod ramą? Bidon, butelka inaczej wisi, inne są siły, główna rura w rowerze większej średnicy to i można lepiej złapać.
Wozić, wozić. Woda jest dość ciężka, więc umieszczenie jej między kołami ma sens. Tyle tylko, że mało jest fabrycznych rozwiązań dających UL'ową możliwość wrzucenia czegoś innego niż woda na widelec. Toreb na ramę jest całe mnóstwo i ludzie to kupują.
Z ciekawością śledzę poczynania @worka foliowego i nawet jeśli nie pojawi się gotowe rozwiązanie, to liczę na to, że będziemy mogli się czegoś nauczyć na jego błędach.
@worek, przepraszam, że tak brutalnie to zabrzmiało :)

Offline Mężczyzna RS

« 23 Sty 2017, 11:52 »
... Nie prościej zamontować normalny bagażnik? ...
Prościej, ale wygląda mniej PRO  ;)

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 23 Sty 2017, 11:56 »
Trochę mnie dziwi, ze próbujecie tak  trochę na siłę montować różne elementy na/pod kierownicą, nawet namiot. Przecież to waży, z reguły 2kg i wysoko położone. Nie prościej zamontować normalny bagażnik?

Bagażnik to jedno z wdzięczniejszych rozwiązań jakie wymyślono, ale nie zawsze masz możliwość założenia (full, przednia amortyzacja). Czasem bagaż musisz mieć wyżej (bo krzaki, bo single między skałami), a czasem lubisz po prostu "nie mieć" nic na co dzień a na weekend szybko podpiąć bagaż.
O wylajtowanych carbonowych szosach nie wspomnę.
Ale faktycznie, czasem można by prościej.

Sam na kierownicy wożę (łącznie z wodą) do 4kg, w terenie, nieraz ciężkim, kamienistym, klasycznymi singlami.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 23 Sty 2017, 11:58 »
... Nie prościej zamontować normalny bagażnik? ...
Prościej, ale wygląda mniej PRO  ;)

niekoniecznie ;-)

« 23 Sty 2017, 12:09 »
Na powyższym zdjęciu, wszystkie te torebeczki, uchwyciki, pierdolniki, ważą chyba więcej niz normalna tylna platforma + sakwa. I jeszcze ten grill na przodzie :)
Kask w charakterze chlapacza, dobre. ;)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 23 Sty 2017, 12:16 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2017, 21:48 PABLO »

« 23 Sty 2017, 12:34 »
Czasem, jak się przejedzie np. po świeżym krowim placku to wszystko jest w tym uwalone. Dobrze by było aby przy odkręcaniu zachować minimalną higienę w tym zakresie.
Zawsze mnie ciekawiło, jak smakuje woda z bidonu oblepionego ślimakami :)
Używam butelek pet, nie trzeba ich myć (kupuje się nowe), a bidon  po pewnym czasie zaczyna cuchnąć. Koszyki mam podgiete do takich petów (1l i 1.5l) - niestety, zwykłe bidony później już się w nich nie trzymają.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum