Autor Wątek: Buty trekkingowe na rower  (Przeczytany 12861 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odp: Buty trekkingowe na rower
« 26 Sty 2017, 19:43 »
A ja odradzam na rower buty z membraną.
Na rowerze nie jest konieczna tak duża wodoszczelność, jak przy chodzeniu. A minus membrany jest taki, że buty takie bardziej parzą w stopy przy wyższych temperaturach.

Te buty, które polecałem mają cholewkę z siateczki i transport wilgoci z buta na zewnątrz przebiega sprawnie. W temperaturze w której yoshko już jeździ w sandałach w proponowanych butach jeszcze mi się stopy nie gotują  ;). W chłodzie nieprzewiewna membrana jest warta paru złotych  :)
Nie można się łudzić, że tak niski but z membraną pozwoli zachować suche skarpety na mokrej drodze/w deszczu/po deszczu. Naleje się od góry - bez ochraniaczy ani rusz  :(

Offline Mężczyzna MarcinPl

• Miasto: Ścinawa
  • Na forum od: 30.08.2016
« 26 Sty 2017, 20:02 »
A ja odradzam na rower buty z membraną.
Na rowerze nie jest konieczna tak duża wodoszczelność, jak przy chodzeniu. A minus membrany jest taki, że buty takie bardziej parzą w stopy przy wyższych temperaturach.

Te buty, które polecałem mają cholewkę z siateczki i transport wilgoci z buta na zewnątrz przebiega sprawnie. W temperaturze w której yoshko już jeździ w sandałach w proponowanych butach jeszcze mi się stopy nie gotują  ;). W chłodzie nieprzewiewna membrana jest warta paru złotych  :)
Nie można się łudzić, że tak niski but z membraną pozwoli zachować suche skarpety na mokrej drodze/w deszczu/po deszczu. Naleje się od góry - bez ochraniaczy ani rusz  :(
A gdzie można kupić takie ochraniacze?

Offline Mężczyzna MarcinPl

• Miasto: Ścinawa
  • Na forum od: 30.08.2016

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 26 Sty 2017, 20:22 »

mam coś w tym stylu:
http://motovit.com.pl/przeciwdeszczowe/1420-ochraniacze-na-buty-rebelhorn-thunder.html?gclid=CKrfh83C4NECFUsq0wod6WoMsA

Nie mogę przypomnieć sobie jakiej marki są moje. Założone pod spodnie przeciwdeszczowe dobrze chronią but. Nawet jeśli podcieka od spodu lub skrapla się para przepuszczana z buta to i tak membrana w bucie stanowi kolejną warstwę ochronną. Po dłuższym czasie w bucie będzie oczywiście wilgotno od potu ale jest ciepło.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 26 Sty 2017, 20:55 »
Odnośnie wody, to niektórzy tu na forum, polecają skarpety neoprenowe. Sucho nie jest, ale ciepło.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 26 Sty 2017, 21:20 »
Dobrze by było żeby zabrał głos ktoś kto używał skarpety neoprenowe.
Byłem w sklepie dla nurków. Są skarpety różnej grubości, ale sprzedawca zdecydowanie odradził
jak mu powiedziałem że chcę na rower kiedy jest deszczowo. Twierdził że są skuteczne jak na stale sa w wodzie, inaczej spowodują odparzenia i otarcia. Prawda?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Sty 2017, 08:01 »

Np.:
https://www.rosebikes.de/artikel/vaude-bike-gaiter-short-ueberschuhe/aid:481109

lub odp. w odp., innych sklepach.

Te, analogiczne ochraniacze, trwale nie zabezpieczają stóp/nóg przed zamoczeniem (w przypadku b. intensywnego deszczu, w takim kilkugodzinnej jazdy). Trza, np., odp. skarpety.
« Ostatnia zmiana: 28 Sty 2017, 13:40 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 27 Sty 2017, 16:07 »
Skarpety neoprenowe są dobre do lekkich butów czy sandałów, ale raczej jako awaryjna opcja na burzę, załamanie pogody w górach, przymrozek o poranku, przejście przez bagno/rzekę, bądż dla zmarzluchów jako botki na biwak itp. Mają taki plus, że grzeją niezależnie od stopnia zamoczenia. Na całodzienną jazdę to kiepskie rozwiązanie, neopren nie oddycha. Wprawdzie jest ciepło, ale to cały dzień sauna w bucie, coś jakby jechać w workach foliowych bezpośrednio na stopie. Lepiej wtedy mieć cieplejsze obuwie bądż ochraniacze rowerowe.

Używałem trochę na Uralu, gdzie było dużo brodzenia w bagnie i zimne rzeki, a na wycieczkach pieszych na grzbietach górskich śnieg. Dodatkowo, w październiku w Rumunii, kiedy miałem tylko sandały, a rano były przymrozki - zakładałem na godzinę, dwie rano i ściągałem jak się ociepliło. Ze sprzętu jestem zadowolony.

Co do rodzaju skarpet to ja mam 'zwykłe' dla wędkarzy. Generalnie brać raczej cienkie, takie grube dla nurków to, przypuszczam, na jakieś nurkowanie podlodowe itp., nie ma co przesadzać.

Te, anal. ochraniacze, trwale nie zabezpieczają...

Proszę, pisz pełnym słowem, bo chwilę się zastanawiałem, o co właściwie chodzi, czy po kropce nie powinno być dużej litery, czy może zakładasz na inną część ciała niż w instrukcji.

Offline Mężczyzna JUREK

« 27 Sty 2017, 16:49 »
Przechodzilem koło sklepu ze sprzętem do nurkowania i chcialem sią coś o tych skarpetach dowiedzieć.
Dziękuję za informację.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 27 Sty 2017, 20:25 »
Iwo: Uzasadnienie 'bo chwilę się zastanawiałem', przyznasz (przyznaj!), zdecydowanie za tym przemawia, by (choćby i) słowa właśnie skracać (z zachowaniem tych czytelności).

Uzasadnienie: Czas poświęcony na zastanawianie się korzyścią nam jest - nas/świat ubogaca, wzmacnia. Wszystko 'bez zastanowienia', machina-lne, odruch-owe, nie-uważne, ważne pozytywnie nie jest, jest antyjaźniowe, więc - przeciwludzkie.

Ładunek narzucającego kojarzenia ''analo.' (tu: od 'analogiczny') skutecznie wybudza ze stanu (przyćmionej) świadomości powszedniej. Zasadna interpunkcja porządkuje, wyostrza.

« Ostatnia zmiana: 28 Sty 2017, 13:44 łatośłętka »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 27 Sty 2017, 22:27 »
D. u., p. a.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 28 Sty 2017, 08:12 »
Mi membrana tez się nie sprawdza na rowerze. Na pieszo działa wręcz idealnie przy temperaturach od 5 st w dół jest ciepło i wyjątkowo sucho. Natomiast na rowerze wiele nie daje, stopy się wychładzają, a w wyższych temperaturach pocą.
Kupiłem specjalnie do roweru na zimę by chodzić po śniegu, skałkach, punktach widokowych itp. tam gdzie pojadę. Latem używam przewiewnych spd.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 28 Sty 2017, 09:09 »
W mojej eksploatacji generalnie sprawdzają się buty nazywane jako "niskie buty podejściowe".

Mają cechy dla mnie ważne:
- wysoka, dobrze trzymająca podłoża podeszwa
- często gumowany otok dookoła buta, a góra buta przewiewna
- dużo lekkich modeli

Sprawdzają mi się w okresie wiosna-jesień. Też nie lubię membran w bucie i poza zimą ich nie używam.
ps.
ja używam takich
https://www.google.pl/search?q=salomon+mambo&biw=1173&bih=589&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2kbGEr-TRAhVEJ8AKHfRJDX8Q_AUIBigB
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 28 Sty 2017, 13:43 »
(Spojler:

Iwo: poprawiłem.)

Offline Mężczyzna JUREK

« 22 Lut 2017, 19:24 »
Sugerujac się radą R_ocha i zws kupiłem dzisiaj podejściówki
bez membramy - dragontail LT firmy GARMONT .
Trafiłem w 10, bardzo wygodne, dluga sznurówka pozwala doskonale dopasować but do stopy.
Podobno trwałe, okaże się czy czas pokarze.
http://www.garmont.com/it/prodotti/approach/dragontail-lt-
« Ostatnia zmiana: 22 Lut 2017, 21:13 JUREK »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum