Autor Wątek: Pedały wyprawowe  (Przeczytany 83207 razy)

Offline Mężczyzna MarcinPl

• Miasto: Ścinawa
  • Na forum od: 30.08.2016
Pedały wyprawowe
« 25 Sty 2017, 19:43 »
Witam. Poszukuję dobrych pedałów na wyprawy rowerowe. Budżet 100-150 zł.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Odp: Pedały wyprawowe
« 25 Sty 2017, 21:02 »
Gdybyś dał radę dozbierać troszkę, to polecam bardzo fajne pedały do długiego pedałowania: https://www.rowertour.com/p/43613/shimano-pd-mx80-saint-pedaly-platformowe-fr-dh

jendrzych

• Gość
« 25 Sty 2017, 21:05 »
W budżecie zmieszczą Ci się fajne nylonowe platformy Dartmoor Candy Pro.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 25 Sty 2017, 21:40 »
Wyprawy i dalsze wyjazdy jeżdżę w SPD, ale jeśli to ma być platforma to mogę polecić np. VP 588 lub jakieś podobne (np. te dartmoory nylonowe).

Mają dużą, mocną i wygodną platformę. Nie niszczą podeszew i mają sporą powierzchnię styku ze stopą więc nawet pedałowanie w butach z miękką podeszwą jest bardzo komfortowe. Mam je w miejskiej Gazelle od kilku lat (już ponad 18 000 km przebiegu) i kręcą się ładnie. A kosztowały niecałe 50 zł.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 26 Sty 2017, 13:08 »
Używałem takich z szeroką platformą i wróciłem do 'zwykłych', szersza platforma nic mi nie dawała.  Może przy dużym rozmiarze buta jakaś jest różnica, ale ja nie odczuwałem (u mnie 42). Za to łatwiej się uderzyć w łydkę przy pchaniu i więcej się obijają w terenie, te wypustki na nich zniszczyły mi się dość szybko.

Ze swojej strony polecam pedały VP-196, ale zasadniczo większość VP (poza tymi najtańszymi) jest dość wytrzymała.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 26 Sty 2017, 20:32 »
Kupiłem kiedyś pedały w stylu  VP 588 ale szybko z nich zrezygnowałem. But jakoś źle leżał na tych bolcach, obawiałem się, że jak uderzę nogą w pedał to skaleczę się o te bolce oraz, że bolce potargają mi ochraniacze na buty.
Mam takie:

http://www.bikecs.com/Produkty/CZESCI-Pedaly-VP_191/2408/135972#.WIpJDlzIPIU

VP 191 na uszczelnionych łożyskach maszynowych, aluminium z gumowymi, antypoślizgowymi wstawkami. Polecam.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 28 Sty 2017, 18:13 »
VP 191 na uszczelnionych łożyskach maszynowych, aluminium z gumowymi, antypoślizgowymi wstawkami. Polecam.

Na takich bym dwa razy zęby stracił gdy mi przy ruszaniu na sztywnym przełożeniu objechała stopa. Buty trekingowe na vibramie za pierwszym razem, drugim niskie z Decathlona, za każdym razem nie zabłocone a lekko mokre podeszwy. Jak sucho bez najmniejszych zastrzeżeń.

Myślałem czy by tam jakiś przynajmniej 2 pinów na przedniej krawędzi nie zamontować, ale ostatecznie założyłem do crossa SPD.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 28 Sty 2017, 23:23 »
Na takich bym dwa razy zęby stracił gdy mi przy ruszaniu na sztywnym przełożeniu objechała stopa.
Na moje szczęście nie miałem takich doświadczeń z tymi pedałami  :)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 6 Cze 2017, 22:59 »
Podbijam wątek, może komuś jeszcze coś przyszło do głowy.

Zanim jeździłem w SPD to pamiętam, że miałem Author APD-427

Miałem zainstalowane noski, bo przy rozmiarze buta 47 wydawały mi się trochę małe. Poza tym, trochę uprzedziłem się do Authora, jak okazało się, że miejsce przyłożenia klucza było z tak słabego materiału, że je obrobiłem przy okręcaniu. Tak wiem, że był zapieczony...

Szukam czegoś na długi rowerowy wyjazd z sensownym podparciem stopy, by w sandałach też dało się jeździć... Jak patrzę na niektóre platformy to zastanawiam się czy nie są zbyt dziurawe w środku.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 7 Cze 2017, 09:14 »
W trekkingu używam Shimano XT T780 SPD i bardzo sobie chwalę. W drugim rowerku mam Shimano SPD PD-A530 i m.in w ostatni weekend jeździłem na nich w sandałkach w pełnym komforcie. A generalnie to oba modele są bardzo uniwersalne i solidne. Te drugie mieszczą się na granicy Twojego budżetu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna TurystaKolarz

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.08.2016
« 7 Cze 2017, 10:37 »
Ja używam od prawie 4 lat VP-69. Na alledrogo można je wyrwać w Twoim budżecie. Co do pedałów to używam ich z normalnymi butami, trekingowymi i sandałami i w moim mniemaniu jest git. Piny są wymienne ale ja nigdy ich nie wymieniałem. Rozważałem żeby powykręcać ich kilka żeby nie niszczyć podeszw obuwia, ale nie stwierdziłem nic takiego po pierwszych jazdach i zostawiłem jak było fabrycznie. Pedałami parę razy zahaczyłem o krawężnik ale poza minimalnym luzem nic się z nimi nie dzieje. Mają one jedno łożysko maszynowe od strony korby i ślizg na końcu. Nie są może zbyt ładne ale na SPD i klasycznych klatkowych pedałach drętwieją mi palce, a przy takiej szerokiej platformie ten problem nie występuje nawet w sandałach. Generalnie polecam.
P.S. nie wiem czy to ważne dla Ciebie, ale nie są też strasznie ciężkie jak na tak duże pedały

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Na forum od: 30.08.2015
« 25 Lip 2017, 11:52 »
Po przeczytaniu kilku opinii na różnych forach zmieniłem "stare" na Dartmoor Candy Pro. Zaliczyły jeden wyjazd /kilka setek/, jestem b. zadowolony. Zamierzam kupić jeszcze parę, i...
Zauważyłem że można je dostać pod klucz i pod imbus. Może jest różnica w wytrzymałości czy, i tak niskiej, wadze -nie wiem, te na imbus będą trochę mniej odstawać. Cena ok. wisienką na torcie jest Made in... :)
Wygodne, "duże", lekkie, i... można dokupić osobno ośki i platformy. 
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 25 Lip 2017, 12:08 »
Odkąd ostatnio miałem problem z odkręceniem pedałów, dokręcam je wyłącznie palcami, lub ewentualnie kluczem z siłą paru Nm. Do tego na gwint nie żałuję smaru. Same pedały się nie odkręcą ;)

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Na forum od: 30.08.2015
« 5 Wrz 2017, 14:06 »
No i tu są różne opinie, smar oczywiście, mówią że najlepiej miedziany, natomiast dokręcać pedały ponoć lepiej mocniej niż słabiej - co by gwintów nie orać.
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Wrz 2017, 15:15 »
No i tu są różne opinie, smar oczywiście, mówią że najlepiej miedziany, natomiast dokręcać pedały ponoć lepiej mocniej niż słabiej - co by gwintów nie orać.
Smar miedziany wchodzi w reakcję z aluminium więc nie jest polecany do takich połączeń. Mocniej czy słabiej - z głową i wyczuciem. Pedałów nie trzeba dokręcać mocno. Nie odkręcą się same póki łożyska są sprawne. Nie należy jednak pozostawiać ich niedokręconych, z luzem na połączeniu, bo uszkodzi się gwint. Zgodnie ze wskazaniem klucza a jak go brak to z wyczuciem. Jak wiele innych połączeń.
Co do smaru jeszcze. Ja stosuję ŁT i problemów brak.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum