Autor Wątek: GREENVELO (Białystok -> Olsztyn), początek czerwca, na tydzień.  (Przeczytany 5186 razy)

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Przyrodniczo atrakcyjnie jest ruszyć z Łap i jechać do Tykocina przez Waniewo (promy) i Kurowo z Narwiańskim Parkiem Narodowym.
Troszkę trzeba by się wracać na początku, ale promy mnie skusiły (uwielbiam). Dzięki za info.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
niezły plan ... hmm, jak tu napisać - to piwo mnie przekonało  ;D

A tak na poważnie, to profil oki , w zasadzie wsio mi pasuje (y)

Offline Mężczyzna ramzes

niezły plan ... hmm, jak tu napisać - to piwo mnie przekonało  ;D

A tak na poważnie, to profil oki , w zasadzie wsio mi pasuje (y)
Rozumiem zatem, ze dołączasz do przejażdżki?

Offline Mężczyzna ramzes

Przyrodniczo atrakcyjnie jest ruszyć z Łap i jechać do Tykocina przez Waniewo (promy) i Kurowo z Narwiańskim Parkiem Narodowym.
Zerknąłem na te rozlewiskowe tereny i kładeczki / promy na Google - rewelacja! Kocham takie klimaty. To jest zdecydowany MUST BE na mojej trasie. Jeszcze raz dzięki za info.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
W Kurowie obok siedziby NPN jest niewielkie pole namiotowe z dwoma wiatami z doprowadzonym prądem. Jest miejsce na ognisko i pełne zaplecze sanitarne. W siedzibie Parku Narodowego można wypożyczyć kajak na cały dzień i popływać w narwiańskim labiryncie kanałów i wysepek.
Kilka lat temu w niewielkiej odległości było olbrzymie żeremie bobrów, na które można było wyjść z kajaka i rozprostować nogi.  :)

« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 20:15 Karol »

Offline Mężczyzna ramzes

W Kurowie obok siedziby NPN jest niewielkie pole namiotowe z dwoma wiatami z doprowadzonym prądem.
To będzie środek dnia jakoś dopiero, więc chyba się nie przyda tym razem, ale dzięki.
Po korekcie plan na dzień 01 wygląda zatem jakoś jak na załączonym obrazku.

Offline Mężczyzna Karol

Jeśli będziesz jechał pociągiem od Warszawy możesz wysiąść w Łapach zamiast jechać do Białegostoku.

Polecam też spędzić nieco więcej czasu w Tykocinie. Bardzo klimatyczne miasteczko z bogatą historią żydowską. Synagoga jest udostępniona do zwiedzania. Podczas którego można sporo się dowiedzieć o kulturze, zwyczajach i wierze Żydów.
Klimat miejski Tykocina często przyciąga filmowców, kręcących tu filmy.

Offline Mężczyzna ramzes

Jeśli będziesz jechał pociągiem od Warszawy możesz wysiąść w Łapach zamiast jechać do Białegostoku.
Nie wiem nawet jak jeżdżą pociągi, ale sprawdzę i będę miał na uwadze. Nie wiem nawet jeszcze czy przyjadę na miejsce wieczorem, przekimam się i zacznę pedałować rano, czy przyjadę w środku dnia i od razu popedałuję. Zobaczę jak będą kursowały pociągi.
Z pewnością Tykocin pooglądam dokładniej.
Dzięki.

Offline Mężczyzna Karol

Jeśli interesują Cię takie klimaty to niedaleko Tykocina w lesie są trzy kwatery (kilka tysięcy ofiar) zamordowanych Żydów.
http://www.sztetl.org.pl/pl/article/tykocin/13,miejsca-martyrologii/9559,lopuchowo-miejsce-egzekucji-i-pochowku-ofiar-zaglady/

Offline Mężczyzna ramzes

Jeśli interesują Cię takie klimaty ...
To już tak średnio raczej.
Zerknąłem z grubsza na trasy pociągów i chyba faktycznie będę mógł wysiąść w Łapach - zaoszczędzę trasy i czasu na te tereny rozlewiskowe, a przy okazji z głowy będzie wizyta w dużym mieście, co jest mi na rękę. Gdybym w Łapach wylądował pod wieczór to w Waniewie widziałem, że można dach nad głową znaleźć.

Offline Mężczyzna Karol

Gdybym w Łapach wylądował pod wieczór to w Waniewie widziałem, że można dach nad głową znaleźć.
Obok wejścia na kładki jest pole namiotowe.

Offline Mężczyzna ramzes

Zerknąłem właśnie w połączenia PKP i w Łapach będę ~10-tej przed południem. Czyli pocisnę od razu w trasę. No chyba, że ktoś się dołączy i plany się zmienią.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Zerknąłem na te rozlewiskowe tereny i kładeczki / promy na Google - rewelacja! Kocham takie klimaty. To jest zdecydowany MUST BE na mojej trasie. Jeszcze raz dzięki za info.
Skor tak, to rozważ taki wariant https://www.bikemap.net/en/route/3873746-narew/ . Kiedyś tak jechałem i chyba jest to droga bardziej widokowa niż jazda szosą przez Łapy

Offline Mężczyzna ramzes

Skor tak, to rozważ taki wariant...
No to teraz, to już sam nie wiem. Wyprodukowałem sobie właśnie trasę na pierwszy dzionek i wygląda tak: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=nglhxnybjlpvvhtr
Ale jeśli Twoja wersja byłaby bardziej zielona, to chętnie. Byle bym się z sakwami w jakieś bagna nie wpakował :)
Zakładam, że startuję z Łap, ale to tylko luźne założenie.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska

Rozumiem zatem, ze dołączasz do przejażdżki?

Raczej  tak, stay tuned  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum