Autor Wątek: Crosso vs Ortlieb  (Przeczytany 10564 razy)

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
Crosso vs Ortlieb
« 23 Mar 2010, 19:02 »
Dzięki za rozjaśnienie  :)  Widziałem dodatkowe paski, które napewno mają zalety o których piszesz, ale myśle, że pomimo ich braku w wersji city nie tracą na szczelności, w końcu to Ortlieb.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Crosso vs Ortlieb
« 28 Mar 2010, 20:37 »
Na szczelności nie, ale jeśli jesteś zmuszony rolować na boki, to prawie na pewno tracą na pojemności.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

bartman-pl

• Gość
Crosso vs Ortlieb
« 7 Kwi 2010, 11:43 »
Dorzucę swoje trzy grosze...

Nie mam jeszcze doświadczenia z sakwami ale mam ze sprzedawcami.

W sklepie Szumgum sakwy Crosso są o kilka złotych tańsze od tych na stronie producenta. Przesyłka powyżej 300 zł też jest darmowa.

Napisałem więc czy nie mógłbym liczyć na jakąś lepszą ofertę (wszak sklep firmowy a nie pośrednik... przynajmniej tak mi się wydaje)

Oto jaką odpowiedź otrzymałem:

"Przy Pańskim zamówieniu możemy zaproponować transport kurierem na nasz koszt, za niżej wymienione towary zapłaciłby Pan u nas 546zł. bardziej więc opłaci się Panu skorzystać z oferty sklepu szumgum."
Pozdrawiam
(tu imię i nazwisko pracownika)

Czyżby producent nie był w stanie dać lepszej ceny niż pośrednik ?

Ciekawe jak to się ma w przypadku Ortlieba ?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Crosso vs Ortlieb
« 7 Kwi 2010, 11:47 »
Może Szumgum jest powiązane kapitałowo z Crosso albo Crosso nie ma czasu bawić się w detaliczne wysyłki.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

bartman-pl

• Gość
Crosso vs Ortlieb
« 7 Kwi 2010, 11:53 »
Cytat: "arkadoo"
Może Szumgum jest powiązane kapitałowo z Crosso albo Crosso nie ma czasu bawić się w detaliczne wysyłki.

Sklep  www.crosso.pl prowadzi normalną detaliczną sprzedaż wysyłkową...

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
Crosso vs Ortlieb
« 7 Kwi 2010, 12:21 »
No troszkę sie spóźniłeś ale jak zakup sakw nie jest dla ciebie priorytetem w tej chwili (bo masz np inne sakwy) to zaczekaj do jesieni wtedy crosso ma przeceny. Ja kupiłem  Crosso Dry za 169 tylne i 152 przednie.
Co do niższych cen u posrednika to to całkiem normalna polityka. SZUM GUM przy zakupie ilustam kompletów dostaje na tyle duzy rabat że opłaca mu sie zrobić cenę detaliczna ponizej cen detalicznych producenta. Producent nie protestuje bo przecież to i tak jego sakwy za które już mu zapłacono :)
Shimano robi podobnie .... wszedzie jest taniej niz w "detalu" w samym Shimano :))
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Crosso vs Ortlieb
« 7 Kwi 2010, 12:27 »
Raczej chodzi o to, że crosso szanuje zarówno klientów detalicznych jak i dystrybutorów. Nie powinni sprzedawać taniej, bo wtedy odbieraliby zarobek swoim dystrybutorom.
Oczywiście, że producent jest w stanie dać o wiele lepszą cenę niż pośrednik (pewnie gdzieś o 40-50%), ale nie chce psuć rynku. To jest uczciwe.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Crosso vs Ortlieb
« 7 Kwi 2010, 12:36 »
Cytat: "bartman-pl"

Czyżby producent nie był w stanie dać lepszej ceny niż pośrednik ?

W stanie na pewno by był, pytanie tylko czy chce - zapewne  wiesz ilu klientów pisze do nich z pytaniem o rabat?  :wink:
gdyby producent wyskoczył z niższą ceną, to sklepy miałyby pretensje że "psuje rynek",  zmusza do obniżenia cen, przez co sklepy zarobią mniej A jak zarobią mniej to mogą przestać kupować hurtowo A producentowi raczej zależy na szerokiej sieci dystrybucji, byciu widocznym w różnych miejscach, niż na pojedynczych zamówieniach detalicznych,
Oczywiście to tylko domniemanie polityki firmy, ale dość prawdopodobne
A Ortlieb także ma ceny detaliczne sugerowane, więc nie zdziwiłbym się gdyby polityka wyglądała podobnie

Offline dwa

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.02.2010
Crosso vs Ortlieb
« 8 Kwi 2010, 04:08 »
Jeśli komuś nie przeszkadzają "ułomności" Ortliebów City w stosunku do Classic, to tu mają je po 50GBP + 6GBP przesyłka do Polski:
http://www.rockandrescue.co.uk/outdoor-c2/cycling-c59/cycle-panniers-c138/ortlieb-ortlieb-back-roller-city-cycle-pannier-pair-p823

spajseta

• Gość
Crosso vs Ortlieb
« 22 Kwi 2010, 22:02 »
...to i ja podzielę się swoim doświadczeniem:)

rok temu kupowałem sprzęt by trzy miesiące pojeździć sobie po płw skandynawskim - Finlandia i Norwegia.  Zakupiłem wtedy crosso dry - przód, crosso expert - tył, oraz średniej wielkości worek kajakowy crosso który sprytnie woziłem z tyłu na tylnych sakwach crosso ale tak że jeszcze opierał się na dodatkowym bagażniku, który zamontowałem na sztycy!! Zależało mi na choć niewielkim odciążeniu tylnego bagażnika
...wracając jednak do sakiewek
 - przednie dry - rzeczywiście nie przemokły!! Choć pogodę miałem wyjątkowo dobrą i właściwie przez cała wycieczkę oszczędziły mnie urwania chmur! Jednak sakwy te zaczęły sie dośc szybko rozklejać - musiałem jakimis prostymi metodami sklejac je by woda nie dostawała się do środka!:)
 - sakwy tylnie expert - właściewie też mi nie przemokły chociaż miałem niekiedy wrażenie dużej wilgoci która panowała w środku! - na duży plus na pewno duża pojemność i fakt że w całości wytrzymały trudy wyjazdu!
 - worek "kajakowy" - właściwie to samo do sakwy przednie DRY - jednak ten zawsze owijałem pokrowcem bo miałem tam m.in spiwór - wszystko suchutkie zero wilgoci

...zatem uczucia mieszane - na pewno produkt jest solidny czasem jednak warunki i częstotliwośc korzystania sprawia ze szybciej sie psuje niz w czasie łikendowego wypadu na działke:)

...a i jeszcze co rzuciło mi sie  w oczy na wyjeździe  - niemal wszyscy mijani rowerzyści jechali na Ortliebach!! - wiekszośc z nich jak pytałem nie chowała nawet w nocy tych sakiewek do namiotu tylko pozostawiała je luźno na rowerze i ponoć wszystko suche
...ale to juz tylko zasłyszane nie sprawdzone osobiście
pozdrawiam:)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Crosso vs Ortlieb
« 23 Maj 2010, 12:02 »
Mniej wykrzykników, proszę. "Na żywo" też tak krzyczysz? :shock:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Crosso vs Ortlieb
« 23 Maj 2010, 14:17 »
Cytat: "spajseta"
...zatem uczucia mieszane - na pewno produkt jest solidny czasem jednak warunki i częstotliwośc korzystania sprawia ze szybciej sie psuje niz w czasie łikendowego wypadu na działke:)

ładujesz się w sakwy jak jedziesz na działkę? :P

Cytat: "spajseta"
- worek "kajakowy" - właściwie to samo do sakwy przednie DRY - jednak ten zawsze owijałem pokrowcem bo miałem tam m.in spiwór - wszystko suchutkie zero wilgoci

niepotrzebnie - dobrze zwinięte na prawdę nie przeciekają

Offline Mężczyzna barmal

• Miasto: grudziądz / toruń
  • Na forum od: 04.04.2010
Crosso vs Ortlieb
« 29 Maj 2010, 22:30 »
Jeśli można...
Przeglądając strony producentów sakw zauważyłem, że firma EKSTRAWHELL ma także wersję takich trochę Crosso DRY Big.
Używam tych sakw od dłuższego czasu (chodzi o crosso) i spisują się bardzo dobrze więc szukam też takich dla narzeczonej i pomyślałem właśnie o EKSTRAWHELL Dry.
( http://www.extrawheel.com/pl/3/sakwy/ )
Wydają się być identyczne jak Crosso Dry ( taka sama pojemność, materiał, mocowanie, nawet odblaski).
Crosso w tym sezonie ma problem z kolorystyką sakw (dostałem od nich info, że będą dostępne inne kolory niż niebieskie może za 4-5 tygodni lecz nie ma pewności) a te Ekstawehelle są dostępne w kolorze żółtym.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z w/w sakwami ? W programie AfrykaNowaka używają tych właśnie sakw i wychodzi na to, że powinny być mocne, ale z drugiej strony może po prostu taki sponsor się znalazł??

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Crosso vs Ortlieb
« 29 Maj 2010, 22:32 »
Te sakwy to z tego co wiem to sakwy Crosso tylko że z logiem Extrawheel'a ale głowy nie dam ;)

Offline Mężczyzna bikecrusade

• Nie jestem łysy, tylko golę głowę.
  • Miasto: Oxford
  • Na forum od: 31.10.2009
    • http://www.biketouringnutz.com
Crosso vs Ortlieb
« 29 Maj 2010, 22:49 »
To ja dorzucę swoje trzy grosze na temat Crosso Dry. Używam ich od dwóch sezonów. Wtedy to był dla mnie kompromis, głównie z powodów finansowych (Ortlieb był za drogi...).  Teraz twierdzę, że za tą cenę to produkt jest co najmniej bardzo dobry. Sakwy zaliczyły wiele deszczów, kilka urwań chmury i ze trzy rzeczne przeprawy. Nie przemokły ani razu. Na sposób mocowania też nie narzekam. Mocno naciągnięte trzymają sie dobrze. W ubiegłym roku w Hiszpanii trasa była terenowa ze sporą ilością kamienistych zjazdów i ani razu się nie wypięły. Uszkodzeń nie stwierdziłem.
Na jedną rzecz tylko polecam zwrócić uwagę. Sakwy będą się dość szybko przecierać w okolicy dolnego mocowania. Ja sprawę rozwiązałem podklejając je srebrną taśmą. Jak się przetrze, to wymieniam.
Teraz w zasadzie mógłbym kupić Ortlieby, uznawane za najlepsze sakwy, ale nie czuję takiej potrzeby. Crosso Dry spełniają swoje zadanie wyśmienicie. Jak się rozlecą, wtedy pomyślę, ale póki co się nie zanosi  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum