Autor Wątek: Jaka kamera na rower?  (Przeczytany 22944 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odp: Jaka kamera na rower?
« 24 Paź 2016, 07:53 »
Ja montuję kamerę na kasku ale to też nie jest idealne rozwiązanie bo kask należy mocno dociągnąć, co nie jest wygodne na dłuższą metę, a i tak telepie - chociaż mniej niż z kierownicy. Zaletą jest możliwość filmowania w czasie jazdy również tego co jest obok roweru. Wygląd rowerzysty:  ;D

Offline Mężczyzna lukantos

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.08.2007
« 24 Paź 2016, 11:59 »
Dzięki! Podejrzewam, że poszukiwania i tak będę musiał prowadzić na własną rękę, bo siedzę na Linuksie, a tu softu do video jak na lekarstwo

Polecane przez mojego znajomego - "ortodoksyjnego" linuksowca:
https://kdenlive.org/

Offline Mężczyzna uszaty99

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 30.05.2011
« 24 Paź 2016, 12:25 »
SJCAM 4000 (uważać, bo dużo podróbek). Obraz jak dla mnie piękny, gdyby nie te drgania...
Ze dwa tygodnie temu sprzedałem na 18-miesięcznej gwarancji za 200zł. A nową kupisz za 300zł.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 25 Paź 2016, 09:12 »
Lukantos, soft nie daje rady z nimi? W sensie są tak duże?
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

« 25 Paź 2016, 17:34 »
Nie tyle soft co system operacyjny. O ile do zainstalowania na Windowsa jest multum programów tak na Linuxa jest ich nieporównywalnie mniejsza ilość. Linuxa nie używałem ani nie używam, ale domyślam się, że i programy z dziedziny audio/video są skromniejsze niż te dedykowane dla Windowsa. Wielkość filmów tzn. ich rozdzielczość może nie tyle przy oglądaniu a bardziej przy montażu będzie wyzwaniem dla hardware'u.

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
  • Na forum od: 19.01.2014
« 25 Paź 2016, 23:46 »
Jest wersja Sjcam Gyro - że niby ma żyroskop stabilizujący kamerę ale elektroniczny i chyba psuje ostrość/rozdzielczość...

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 26 Paź 2016, 15:38 »
Podłączę się do tematu z jednym pytaniem. Posiadam kamerę AEE MAGICAM SD18A. Na skutek intensywnego używania porysowała się plastikowa osłona obiektywu, przez co ujęcia są rozmazane.
Jaki macie pomysł, aby wyszlifować obiektyw i polepszyć przejrzystość?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 26 Paź 2016, 17:11 »
Gimbal nic nie pomoże, bo gimbal tłumi odchylenia, ale nie wytłumi wibracji o względnie wysokiej częstotliwości. Wręcz luzy na przegubach mogą pogorszyć sprawę.

Dobrze sprawdza się chest lub head mount, czyli opaska na klatkę piersiową, lub na głowę

W naszej ekipie od kilku lat używamy SJ4000. Jest to budżetowa kamerka, obecnie już stara, ale daje radę. Doczekała się następców z rozszerzeniem funkcjonalności, wyższym klatkarzem itd. Jeśli trzymają poziom jakościowy SJ4000, to warto się pochylić nad propozycjami tego producenta. Uwaga na podróbki, bo jeden z kolegów się naciął i kupił podróbkę. Też coś kręciła, ale jakość obudowy, przycisków to tragedia.

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 26 Paź 2016, 21:38 »
Uwaga na podróbki, bo jeden z kolegów się naciął i kupił podróbkę.
Gdzieś kiedyś czytałem, że najlepiej kupować u źródła, czyli tutaj:
http://www.foxoffer.com/95-action-camera

...chociaż właśnie widzę, że SJ już tam nie ma. Nie wiem o co chodzi. Może SJ już nie produkują...

« 28 Paź 2016, 08:36 »
Jaki macie pomysł, aby wyszlifować obiektyw i polepszyć przejrzystość?

Jeśli to zmatowienie a nie głębokie rysy to: pasta do zębów, flanela lub inna miękka ściereczka, determinacja i sporo wolnego czasu. Polerujesz ruchami okrężnymi pamiętając żeby zawsze trochę tej pasty pod szmatką było. Potem wypłukać i ewentualnie proces powtórzyć. Trening możesz przeprowadzić na innej części obudowy.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Paź 2016, 08:44 »
Jeśli ten obiektyw ma jakieś powłoki to szlag je trafi i jakość zdjęć niekoniecznie się polepszy.
Jeśli nie ma powłok to jest nic nie wart.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 20 Lis 2016, 22:34 »
Jeszcze rok temu nie przypuszczałbym, że życie się tak potoczy, dziś odebrałem kamerkę Xiaomi Yi.

Czym składać filmy? Zakładam, że należy nagrywać w rozdzielczości ponad Full HD, żeby potem moc przyciąć kadr przy stabilizacji obrazu. Chciałbym też żeby nie tracić zbytnio na jakości (najlepiej gdyby dało się operować na plikach bezstratnych).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna ramzes

« 20 Lis 2016, 22:36 »
Z FHD to juz nie bardzo jest co przyciąć :(

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 20 Lis 2016, 22:48 »
Po aktualizacji firmware maksymalna rozdzielczość to zdaje się 2304× 1296, czyli jest pewien zapas.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna ramzes

« 20 Lis 2016, 22:50 »
To juz lepiej. Do składania to może Adobe Premiere. Chyba, że masz Maka, to masz iMovie w systemie gratis.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum