Autor Wątek: Jaka kamera na rower?  (Przeczytany 22954 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Jaka kamera na rower?
« 21 Lis 2016, 08:56 »
Kolega na windowsie obecnie testuje DARMOWY program od producenta kamer BlackMagic, który wygląda całkiem obiecująco:
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve

Ja na Pingwinie montuję w Blenderze. To głównie program do modelowania 3D, ale jego część stanowi VSE do montażu. Nie jest zbyt przyjazny, jak się go nie zna(bardzo rozbudowany interfejs), ale jak da się mu szansę, to daje radę i ma spore możliwości. Color grading nie jest super rozbudowany, ale podstawowe narzędzia są. Przykładowy film zmontowany Blenderem (jak póki co wszystkie na naszym kanale):
https://www.youtube.com/watch?v=MhPAalWa5Ac

Są jeszcze takie bardzo proste programy do montażu, jak OpenShot(trzeba często zapisywać, bo lubi się wysypać), Pitivi (nie testowałem w ogóle).

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
« 26 Gru 2016, 01:17 »
@worek_foliowy kupiłeś swoją na alliexpress czy na jakiejś polskiej stronie? Zastanawiam się nad Xiaomi albo SJ4000wifi. Z jednej strony Xiaomi YI ma lepszą jakość filmów i dźwięku, z drugiej zaś Sj ma wyświetlacz...
« Ostatnia zmiana: 26 Gru 2016, 01:23 xbartolinix »
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Gru 2016, 02:38 »
Spieszyłem się (teraz to nie wiem po co) i kupiłem OLX. Wyszła mi mniej więcej w cenie nowej, może na akcesoriach trochę zaoszczędziłem.

Co mam powiedzieć? Jakość video i zdjęć wyraźnie lepsza, SJ koloruje też na żółto. W YI obraz jest bardzo ostry i balans kolorów świetny - ale to po ustawieniu soczewki i wgraniu odpowiedniego pliku. Na plus korekcja zniekształceń obiektywu, SJ tego nie ma więc zdjęcia będą niezbyt fajne. Baterie chyba dłużej trzymają YI, ale nie jestem już pewien.

Irytuje nie tyle brak ekranu, co słabe diody, w sumie trudno wyczuć co się dzieje. Dramat. Pewnie też kwestia wprawy /przyzwyczajenia / wyczucia i da się żyć. Nie widzę specjalnie potrzeby zmiany ustawień w kamerce, więc teoretycznie brak ekranu jest ok.

Dla mnie priorytet to jakość, więc wybór jasny. Nie jest to raczej sprzęt z marzeń. Może trzeba szukać czegoś innej kamerki, która ma procesor jak w YI (szybszy) i ekran.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 26 Gru 2016, 03:11 »
Jeśli chcesz kupić produkt który po wyjęciu z pudełka będzie gotowy do użytku to Xiaomi YI odpada. Wiele sztuk ma walniętą ostrość i trzeba sporo zabawy aby to poprawić.

To już lepsze są nowsze modele Sjcam czy faworyt wielu: GitUp Git2 Pro
« Ostatnia zmiana: 26 Gru 2016, 03:55 __ »

« 26 Gru 2016, 12:01 »
Walnięta ostrość to nie pech a zasada. W max godzinę do ogarnięcia. Warto też wgrać plik zmieniający między innymi bitrate.

Sam z ciekawości pooglądam filmiki porównawcze tej GitUp. Wygląda bardzo ciekawie. Ciekawe na ile pomaga żyroskop i cyfrowa stabilizacja. Jedyny zarzut (poza wyższą ceną), to brak aplikacji mobilnej. Pobieranie zdjęć i filmików przez wifi to dobra sprawa.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 26 Gru 2016, 14:24 »
Miałem wiele sztuki i nie we wszystkich problem z ostrością występuje... więc można trafić dobrą ;-)
W każdym razie skoro w tej cenie jest sporo innych zdrowych kamerek to w mojej ocenie nie ma co płacić za markę Xiaomi i potem się męczyć z ostrością... to tak jakby kupić nowy laptop i już drugiego dnia musieć go rozbierać i nakładać pastę na processor bo bez tego laptop się przegrzewa po 5 minutach.....nie każdy to będzie potrafił i nie każdy będzie miał ochotę na naprawianie nowego sprzętu ;-)

Offline Mężczyzna lukantos

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.08.2007
« 26 Gru 2016, 14:41 »
SJ koloruje też na żółto
O ile dobrze pamiętam. SJ posiada regulację balansu bieli więc przesadna żółć lub błękit to błędne ustawienie tego parametru. Samymi nazwami w menu (pochmurno, słonecznie) też nie ma co się sugerować bo ma się to nijak do światła w którym filmy są robione. W SJ dobierałem ten parametr doświadczalnie.
Dla poszukujących kamerki sportowej w rozsądnej cenie, dodam do listy obserwowanych produkty marki Midland (XTC 270).

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
« 26 Gru 2016, 23:23 »
Dzięki! Ta GitUp też wydaje się być całkiem spoko opcją i może nawet kompromisem pomiędzy Xiaomi a SJCam. Poszukam o niej więcej
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 27 Gru 2016, 11:36 »
To ja sie może wypowiem o Xiaomi, którą zresztą posiadam.
Po 1. z ostrością są problemy tylko w kamerkach w wersji na rynek azjatycki (mają one także inną, gorszą baterię).
po 2. nie ma wyświetlacza, to fakt, ale jest program na telefon i mamy dzieki niemu podgląd. Dla mnie to nawet lepsze niż wyświetlacz wbudowany, bo można kamerkę ustawić sobie gdzieś, oddalić sie i widzimy jak nas będzie widać na filmie/zdjęciu.

Poza tym Xiaomi ma oficjalnego polskiego dystrybutora, dzięki czemu masz pewność że kupujesz wersję europejską, czyli nie będziesz miał problemów z ostrością i że masz jakiś serwis gwarancyjny.

Acha, wersje te różnią sie także opakowaniem, więc od razu wiadomo która jest która.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Gru 2016, 12:12 »
Xiaomi nie ma oficjalnego dystrybutora na Polskę. Jest tylko firma, która go udaje.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna poziom

« 27 Gru 2016, 12:15 »
No może, to dobrze udaje, skoro pisali o nich Forbes, GW, Rzepa i kilka innych ;).
[edit] żeby nie było, wyjaśnienie wątpliwości: http://www.spidersweb.pl/2016/01/xiaomi-yi-w-polsce.html

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Gru 2016, 12:38 »
Od niedawna już jest oficjalny dystrybutor ale wcześniej był krzak. Oczywiście ten ma ceny polskie a tamten miał chińskie.

Offline Mężczyzna poziom

« 27 Gru 2016, 12:44 »
OK. Ja pisałem o tym, o którym mowa w artykule z linku. Kamerkę kupowałem w te wakacje, także nie wiem jak dystrybucja wyglądała przedtem.
« Ostatnia zmiana: 27 Gru 2016, 13:02 poziom »

« 27 Gru 2016, 13:06 »
@poziom nie przeszkadzają Ci niezbyt jasne diody sygnalizujące stan kamerki? Dostałem silikonowe etui i w nim słabo widać co się dzieje.

Offline Mężczyzna poziom

« 27 Gru 2016, 13:14 »
@worek_foliowy - a widzisz, ja na stałe mam kamerkę zapakowaną w obudowę wodoszczelną. Przede wszystkim dlatego, że mogę ją wtedy zamontować np. na kierownicy (mam mocowania po GoPro).
Poza tym pył, deszcz itp nie rozwali optyki/całej kamerki. Obudowa ta jest przezroczysta także widać diody.
W przypadku gdy woże kamerkę w kieszonce i robię zdjęcia "z ręki" to przykładam ja do ucha :). Słychac pikanie przy włączaniu/wyłączaniu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum