Autor Wątek: Jaka kamera na rower?  (Przeczytany 22948 razy)

Offline Helena

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 29.12.2009
Odp: Jaka kamera na rower?
« 18 Sty 2010, 05:15 »
Cytat: "annajot"
Cytat: "kokop"
Cytat: "annajot"
Cytat: "kokop"
Jerunie, same gorole tukej.

a kaj tam some gorole!
hanysy tyż
 :D

Z Wrocławia? To jakby ze Lwowa :D

Nie... z Żor ;)
Wrocław tymczasowo (studia)

No to też ziomalka, nawet jak nie Lwowianka
:D

a kaj tam ziomalka! eee gryfno frela a dyć chopy ino tukej som szwarne :P :)  Pierona obersztajger zrobi nom haja za te krykihoki :D  :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 18 Sty 2010, 09:11 »
jak Ci szwarnych chopów trzeba to na zlot się wybierz :P
można prosić o dokładne tłumaczenie ? wolę nie pisać co wg mnie powyższe znaczy bo kicha będzie......  :lol:

hmmm, ostatnio same offtopy robię.....  :?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 18 Sty 2010, 09:19 »
Cytat: "Helena"
a kaj tam ziomalka! eee gryfno frela a dyć chopy ino tukej som szwarne    Pierona obersztajger zrobi nom haja za te krykihoki  

"a gdzie tam ziomalka! eee ładna dziewczyna a i chłopaki tu są fajne. KurczĘ moderator (w wolnym tłumaczeniu:P) zrobi nam awanture za te bazgroły"

omg ale to dziwnie brzmi przetłumaczone... no jak można tego nie rozumieć??:P:P

Offline herco1981

• Miasto: Irlandia/Rybnik
  • Na forum od: 19.10.2009
« 18 Sty 2010, 18:11 »
Cytat: "robb"
było ;-) 2 strony wcześniej ;-)

a to sie zapedzilem  :?
herco1981

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 22 Maj 2010, 23:38 »
Odgrzewam temat, bo dojrzewam nareszcie do zakupu kamery. Czy ktoś ma jakieś nowe pomysły?

Widzę kilka problemów:
1. Wydajność - kamera na pewno żre więcej prądu niż aparat foto w funkcji kręcenia filmów. Oczywiście zależy to od rodzaju zapisu i tu pytanie: jaki zapis jest najmniej prądożerny? Marzy mi się twardy dysk, ale ten wiruje mechanicznie, więc pewnie pobiera sporo (a przy tym sporo wazy i - co chyba najgorsze - jest wrażliwy na wstrząsy). To samo jakakolwiek kaset (chyba tylko DV istnieją wśród małych kamer?) Jakieś inne pomysły? Karta flash?
2. Zasilanie - jakie rodzaje baterii są dostępne w niewielkich gabarytowo kamerach? Czy istnieją kamery na baterie nie dedykowane (paluszki?) Nie uśmiecha mi się wożenie kilku rodzajów ładowarek (póki co wystarcza mi jedna - do telefonu) i poszukiwanie na raz kilku gniazdek ;)
3. Dobry mikrofon - chyba nic nie muszę dodawać. O to będzie chyba najtrudniej... :roll: Z tego co widzę istnieją kamery z funkcją redukcji szumu wiatru... czy ta funkcja jest co warta?
4. Mocowanie - powinna mieć od spodu otwór jak każdy zwyczajny aparat (do mocowania na statywie). To chyba standard, tylko czy przy masie kamery (chyba dość sporej w porównaniu z "głuptakiem") nie będzie się ona podczas jazdy przekręcać na kierownicy?

Jakieś inne problemy, które widzicie przy kamerze wykorzystywanej głownie do kręcenia z roweru, podczas jazdy?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline eRMD

• Miasto: Włodawa
  • Na forum od: 14.05.2010
« 23 Maj 2010, 09:53 »
też mi chodzi kamerka po głowie i meczy mnie pytanie czy te z dyskiem nie zrobią kiedyś psikusa i padnie dysk a wiadomo ze kręcenie na rowerku to nie kręcenie na weselu.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 23 Maj 2010, 13:04 »
taka kamera - to Canon SX1 albo SX20 - HD, mikrofon stereo, zoom opt. 20x, zasilanie AA - wada waga - ok. 700 g :P przy okazji masz niezły aparat

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
« 23 Maj 2010, 14:13 »
Może Canon 500d, może to nie tak profesjonalny sprzęt jak Robba ale kręcić można dobre jakościowo filmy co widać na tym filmie:
&feature=related

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 23 Maj 2010, 14:36 »
Filmowanie cyfrowymi lustrzankami ma swoje plusy, ale ma też sporo minusów. Miki pisał kiedyś, że na wyprawy wozi mały kompakt, albo robi zdjęcia telefonem, więc raczej lustrzanka go nie zainteresuje. Do tego nie ma autofocusa, a żeby mieć zoom jak w typowej kamerze (ze 20x) to albo trzeba dwa obiektywy albo np. 18-200 który swoje waży i zajmuje. Do tego występuje efekt galaretki i najprawdopodobniej jest kiepski mikrofon? Tego ostatniego nie sprawdzałem, ale skoro w 5D II jest kiepski to i w 500D pewnie szału nie ma.

• Andrzej
« 23 Maj 2010, 15:12 »
Cytat: "suchyy"
Tego ostatniego nie sprawdzałem, ale skoro w 5D II jest kiepski

Ja bym 5D II nie nazwał kiepskim, z dobrym obiektywem można nakręcić nim filmy rewelacyjnej jakości, porównywalnej do profesjonalnych kamer. W 500d nie wiem jaki jest mikrofon ale 5d ma przyzwoity mikrofon.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 23 Maj 2010, 15:29 »
Nie napisałem przecież, że 5D mark II jest kiepski, tylko, że ma kiepski mikrofon. Może do zastosowań amatorskich jest wystarczający, ale odstaje nawet od tego co oferują średniej klasy kamery. A skoro Miki specjalnie podkreślał, że zależy mu na dobrym mikrofonie, to chciałem tylko wskazać, że w lustrzance nie ma się go co spodziewać.

Żeby nie rzucać słów na wiatr pogooglałem trochę i potwierdziło się to co myślałem. Zarówno Canon 5D jak i 500D mają mikrofony MONO o dość kiepskiej jakości. Różnica między nimi polega na tym, że 5D ma gniazdo na zewnętrzny mikrofon, ale to dodatkowy kłopot i koszty.

Ja wiem jaki potencjał ma 5D w zakresie video, ale to nie znaczy, że każdy może wziąć do ręki taki aparat i od razu nakręcić odcinek Housa ;)

• Andrzej
« 23 Maj 2010, 15:45 »
Cytat: "suchyy"
Ja wiem jaki potencjał ma 5D w zakresie video, ale to nie znaczy, że każdy może wziąć do ręki taki aparat i od razu nakręcić odcinek Housa ;)

Oczywiście masz rację.

Przepraszam, z tym mikrofonem źle zrozumiałem więc jak widać napisałem nie na temat.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 23 Maj 2010, 18:45 »
Cytat: "vagabond"
taka kamera - to Canon SX1 albo SX20 - HD, mikrofon stereo, zoom opt. 20x, zasilanie AA - wada waga - ok. 700 g :P przy okazji masz niezły aparat

Sam fakt, że on sporo waży nie jest dla mnie problemem. Natomiast taka masa zamontowana na kierownicy na pewno nie będzie stabilna. Pomijam już drgania, ale coś czuje, że on będzie się chciał odwrócić do góry nogami :)
Co swoją drogą nie byłoby takie głupie, gdyby istniała opcja kręcenia filmów do góry nogami, tak żeby potem nie trzeba było obrazu odwracać w programie, bo po pierwsze to niepraktyczne (nie wiem nawet czy możliwe - w movie makerze na pewno nie), a po drugie prawie na pewno generuje straty jakości.

Słyszał ktoś o kamerze/ aparacie, która ma funkcję filmowania do góry nogami? Ewentualnie o takiej, która ma otwór pod mocowanie statywu "na głowie"? :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Andrzej
« 23 Maj 2010, 19:09 »
Są kamery które da się zamontować na kasku ale jakość obrazu z nich nie powala.
Obrócenie obrazu w programie nie jest problemem. Fakt movie maker nie posiada takowej funkcji.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 2 Cze 2010, 16:11 »
co do SXów dodam (raczej jako ciekawostkę) że mikrofon też ma opcje redukcji wiatru. Czyli ten aparat spełnia prawie wszystkie założenia Mikiego. Niestety straszny z niego kloc i do kręcenia filmów w czasie jazdy się nie nadaje. Chyba żeby dało się jakoś podstawkę pod aparat ze statywu zamocować na kierownicy, to może... ale do tego trzeba mieć w sobie krew Władcy Patentów.
W tej branży ciężko dostać wszystko czego się pragnie, trzeba decydować się na kompromisy.
Ja swojego się nie odważę wykorzystać do nagrywania filmików z zjazdów, dlatego myślę nad jakimś małym aparacikiem z możliwością nagrywani 640x480 @ 20 lub 30 kl/s + statywik-imadło

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum