Autor Wątek: Jaka kamera na rower?  (Przeczytany 22940 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Jaka kamera na rower?
« 23 Mar 2013, 20:09 »
Podobnie chyba jak dłubanie w nosie dwoma rękami jednocześnie w trakcie jazdy po lesie  ;D  :lol:
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

blondas

• Gość
« 23 Mar 2013, 22:15 »
Gdyby ktoś miał jakiekolwiek opinie lub spostrzeżenia na jej temat to super.

GoPro Hero 3 Black to cena 1800zł. ION mogę mieć po rabacie z pilotem za 1300 więc już 500 zł różnicy.
Różnica najważniejsza jest taka, że w 1080p nie kręci 60 klatek i że nie kręci w ogóle 120 klatek/s.
http://allegro.pl/kamera-sportowa-ion-air-pro-plus-na-rower-w-wa-i2991764671.html
czy nie jest podobna?

blondas

• Gość
« 23 Mar 2013, 22:19 »
Gdyby ktoś miał jakiekolwiek opinie lub spostrzeżenia na jej temat to super.

GoPro Hero 3 Black to cena 1800zł. ION mogę mieć po rabacie z pilotem za 1300 więc już 500 zł różnicy.
Różnica najważniejsza jest taka, że w 1080p nie kręci 60 klatek i że nie kręci w ogóle 120 klatek/s.
Własnie te 30 klatek robi kolosalną różnicę i cenę.

Offline Mężczyzna Freud

« 23 Mar 2013, 23:59 »
Używasz?

[EDIT]
Polecam
[ Invalid YouTube link ]
« Ostatnia zmiana: 24 Mar 2013, 00:12 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

blondas

• Gość
« 24 Mar 2013, 08:41 »
Tej którą chciałeś kupić nigdy nie używałem.
Ale w ubiegłym roku kręciliśmy z kolegą kamerką o podobnych parametrach.
Jeździliśmy po singlach w górach i to był dramat.
Przez chwilę bawiłem się GoPro i gdybym kupował, to właśnie taką.
Miałem chwile słabości/wahania, ale ostatecznie zrezygnowałem, aż tyle wypadów tego typu w moim wypadku nie ma.

Offline Mężczyzna Freud

« 24 Mar 2013, 10:11 »
Wybacz, że ciągnę za język :)
Mógłbyś napisać co było dramatem?

Widziałem wiele filmików i w zasadzie wyobrażam sobie, że tym dramatem mogłoby być tylko 720p przy 60 klatkach.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 24 Mar 2013, 10:33 »
kup taką: KLIK

^___^
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Freud

« 24 Mar 2013, 10:44 »
^___^
To dopiero strach, że jakieś badziewie.

[EDIT]
Co do ION - widziałem na żywo, dotykałem. Metalowa obudowa a filmy w full hd 1080p były wyraźne i miały lepsze kolory niż w GoPro - co potwierdza kilka testów w necie.

Nie wiem jak patrzeć na baterię litowo-polimerową: czy jej żywotność faktycznie jest tak duża, że raczej zajadę kamerę niż baterię?

Chodzi o to, że bateria jest wbudowana: nie da się jej wymienić. Dystrybutor tłumaczy to tym, że kamera jest szczelna i za to nie ma dodatkowych uszczelek, które mogłyby wprowadzić jakiś element nieszczelności :P
Wodoszczelność kamery nie opiera się na tym samym co w GoPro czy Sony ActionCam, że mamy przeźroczystą obudowę wodoszczelną. ION sam w sobie jest wodoszczelny i ponoć dość mocny.

Testów jest więcej, ale tylko ten porównuje jakkolwiek ION z GoPro Hero 3 - nie wolno jednak w nie wierzyć do końca:

Co jest dla mnie trudne w GoPro to cena i kształt.
O ile kształt można przeżyć o tyle cena jest spora: za wersje Hero 3 Black 1900 zł to SPORO.
Tylko ta wersja ma większe możliwości niż taki ION za o wiele niższą kwotę.
« Ostatnia zmiana: 24 Mar 2013, 10:59 Freud »

blondas

• Gość
« 24 Mar 2013, 14:00 »
Wybacz, że ciągnę za język :)
Mógłbyś napisać co było dramatem?

Widziałem wiele filmików i w zasadzie wyobrażam sobie, że tym dramatem mogłoby być tylko 720p przy 60 klatkach.
Dramatem była jakość obrazu. Zwyczajnie się nie wyrabiała.
Wiesz, co innego dynamiczna jazda w lesie przy zmiennym oświetleniu, a co innego długa prosta na szosie.
Do tego ostatniego wystarczy telefon.
Poza tym, mnie nie podnieca to czy coś ma napis fullHD (nie twierdzę że Ciebie tak ;)). Niestety o jakości decyduje zupełnie coś innego. Sama rozdzielczość o niczym nie świadczy :-\
W filmiku który podlinkowałeś widać drobne różnice. Wydaje mi się, że GoPro ma szerszy kąt i troszkę lepsze światło, ale kolory rzeczywiście jakby gorsze. Wszystko zależy od tego do czego chcesz używać tej kamery.
Kwestia wymiennej baterii dla jednego bez znaczenia, dla mnie brak możliwości wymiany osobiście odpada. Argument producenta trochę śmieszny. Natomiast kształt fajniejszy od GoPro.
Poszukaj w necie filmów robionych ta kamerką w warunkach możliwie zbliżonych do tych w których sam chcesz używać i ocenisz czy będzie ok.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 13 Maj 2013, 09:33 »
Hej. Chciałbym kamerkę która będzie nagrywała non-stop żebym miał zawsze np. ostatnie 2 godziny jazdy. - Tak żeby były dowody przy ewentualnych incydentach drogowych itp. Zasilanie będzie na bierząco. Mam prądnicę. Najlepiej gdyby kamerka sama się włączała po wykryciu zasilania(chyba nie możliwe) albo po wykryciu szumu powietrza mikrofonem(to chyba jest?). Chciałbym wydać do 100zł za 2 sztuki. Jest coś takiego? Jakość może być mierna. Taka md-80 by wystarczyła, ale ona chyba nie nagrywa non-stop?

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Maj 2013, 17:07 »
Tak żeby były dowody przy ewentualnych incydentach drogowych
Sądzisz, że kamerka przeżyje jakikolwiek incydent drogowy?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 13 Maj 2013, 17:58 »
Powinna przeżyć. Może chodzić przecież o szarpankę z jakimś pijakiem podczas Masy Krytycznej. A przy zderzeniu też ma szanse się wypiąć i wylądować w jakimś rowie. Może i nawet przetrwać, a tym bardziej może przetrwać karta pamięci ;)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 28 Lis 2014, 23:29 »
Dziś natrafiłem na coś takiego. Wiedzieliście, że Shimano produkuje kamery?

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 6 Sty 2015, 00:01 »
Ja mogę polecić Sjcam SJ4000 Wifi.
Jeśli potrzebujemy jakości 1080p30fps to jest najlepszy możliwy wybór.
Tańsza kilkukrotnie od gopro, a w tej samej kategorii dostajemy taki sam jakościowo obraz lub lepszy(tutaj już zależy od gustu). Co więcej w kamerce mamy z tyłu ekranik LCD np. do podglądu, który w gopro pojawił się dopiero w najnowszej generacji.

Kamera jest też zgodna z wszystkimi dodatkami do gopro, a w zestawie mamy masę uchwytów w tym rowerowy.

Ostatnio pojawiła się też mocniejsza wersja Sjcam Sj5000+ z parametrami 1080p60fps. Pierwsze testy pokazują że jak cena trochę opadnie będziemy mieli godnego następce.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum