Autor Wątek: Narzędzie do sprawdzania zaliczonych gmin na podstawie śladu  (Przeczytany 41214 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Nie wiem, czy to coś u mnie, czy na serwerze. Strona nie wyświetla śladów...  :'(
Sprawdziłem na 3 przeglądarkach.

@globalbus

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A u mnie nie.
A jeszcze niedawno działało.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
U mnie na firefox też nie wyświetla śladu

Jest nazwa pliku, a śladu brak

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
naprawiłem, nie wiem na jak długo.
Coraz bardziej rozjeżdża się aplikacja z wersjami bazy danych i javy, więc może kiedyś zdechnąć bardziej.

My home is where my bike is.

naprawiłem, nie wiem na jak długo.
Coraz bardziej rozjeżdża się aplikacja z wersjami bazy danych i javy, więc może kiedyś zdechnąć bardziej.
A ile by to kosztowało, żeby działało zawsze i stabilnie? Jakiś roczny abonament i logowanie?

• blog podróżniczy
to nie jest kwestia pieniędzy. Ja po prostu nie mam na to czasu, podobnie jak z pewnym innym bugiem, z pokazywaniem bieżącej pozycji (zmiany w procedurach PostGIS).

to nie jest kwestia pieniędzy. Ja po prostu nie mam na to czasu, podobnie jak z pewnym innym bugiem, z pokazywaniem bieżącej pozycji (zmiany w procedurach PostGIS).

Nie do końca wiem, czy Ty też opiekujesz się stroną zaliczgmine.pl

Tak sobie myślę, że jakby zintegrować Twoją mapę z tą stroną to byłoby to!

Wtedy mógłbyś zrobić wersję PRO dla abonentów. Do tego kilka funkcjonalności, jak np. indywidualne statystyki roczne, miesięczne, sortowanie po województwach, powiatach itd.

Ja mógłbym za dostęp do takiego serwisu zapłacić rocznie, powiedzmy 100-150 zł.

Weźmy na przykład wandrer.earth
Ostatnio wykupiłem roczny dostęp za 30 USD. Z tego co się zorientowałem to Tworzy go jeden gość ze Stanów. Mnogość opcji i statystyk powala.

Może on też nie miał/ma czasu? ale może też stwierdził, ze jak zrobi z tego pełnoprawny produkt, to wtedy zarobi. A jak zarobi i będzie zarabiał to wtedy warto znaleźć ten czas...

Idąc dalej można klonować ten serwis na inne kraje, pod ich podział administracyjny. Skalować rynek.

• blog podróżniczy
zaliczgmine.pl to nie ja, ale pewnie problemy bywają podobne.

może wyda się to dziwne, ale ja nie muszę zarabiać na takich rzeczach. Nawet bym nie chciał.
Takie projekciki jak ten robi się w czasie wolnym, żeby utrzymać sprawność umysłu po normalnej zarobkowej pracy. Tak samo jak rowerem jeździ się dla przyjemności :)

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013

Nie do końca wiem, czy Ty też opiekujesz się stroną zaliczgmine.pl

Tak sobie myślę, że jakby zintegrować Twoją mapę z tą stroną to byłoby to!

Wtedy mógłbyś zrobić wersję PRO dla abonentów. Do tego kilka funkcjonalności, jak np. indywidualne statystyki roczne, miesięczne, sortowanie po województwach, powiatach itd.

Ja mógłbym za dostęp do takiego serwisu zapłacić rocznie, powiedzmy 100-150 zł.

Weźmy na przykład wandrer.earth
Ostatnio wykupiłem roczny dostęp za 30 USD. Z tego co się zorientowałem to Tworzy go jeden gość ze Stanów. Mnogość opcji i statystyk powala.

Może on też nie miał/ma czasu? ale może też stwierdził, ze jak zrobi z tego pełnoprawny produkt, to wtedy zarobi. A jak zarobi i będzie zarabiał to wtedy warto znaleźć ten czas...

Idąc dalej można klonować ten serwis na inne kraje, pod ich podział administracyjny. Skalować rynek.

Większośc owych statsów to masz na statshunters. Tylko, że tam jest mocno beneluxocentrycznie i  kwadratowo.
Możesz np kliknąć na kwadrat i zobaczyć ile razy już w nim byłeś. Nie ma jednak info kiedy ostatnio. Jak masz kilka sladów to chwytaj każdy myszkopinezką i kombinuj.

Ostatnio posiedziałem troche w GIS i mam podziały na gminy, powiaty, regiony z innych interesujących mnie krajów. Wrzuciłem do bazy PostGIS oraz wszystkie moje ślady do innej tabelki i sprawdziłem programistycznie, że mam wszystkie polskie gminki i to jeszcze posortowane chronologicznie! To samo zrobiłem dla Czechosłowacji, Niemiec, Francji Luksemburga etc... tylko, że tam nie mam (JESZCZE!) wszystkiego co mnie interesuje.

jeszcze potem w oparciu o te dane zrobiłem w QGis animacje taką oto:

http://cokeman.eu/gozdieuroparadfahren.gif

teraz muszę przysiąść by napisać soft bym zrobił to samo przez jakiś webserwis. Najpierw dla siebie, a potem włączyć obsługę multiuser i jedziemy....

Od tego roku mamy 2 nowe gminy: Grabówka (podlaskie) i Szczawa (małopolskie). Na przestrzeni lat wiele gmin pewnie zmieniło swoje granice.

Pytanie do @Globalbus, czy przypadkiem zaktualizowałeś mapę? Jeżeli nie, to może podpowiesz co robię nie tak próbując pobrać aktualne mapy z Geoportalu przez QGIS.

Stosuję się do tej instrukcji:
https://www.geoportal.gov.pl/pl/dane/panstwowy-rejestr-granic-prg/

Efekt to pliki wynikowe .shp i inne z jedynie dwoma gminami. Z góry dżięki za podpowiedź.

Poklikałem, poklikałem i poradziłem sobie. Mam aktualną mapę z 2479 gminami.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum