Autor Wątek: Jak dbać o Brooksa ?  (Przeczytany 59761 razy)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Odp: Jak dbać o Brooksa ?
« 7 Wrz 2022, 21:55 »
np. zmień na ergon ..

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 8 Wrz 2022, 08:15 »
A czemu na zmieniać skoro mu na tym wygodnie?

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 8 Wrz 2022, 09:47 »
Dobry kaletnik powinien podołać.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 8 Wrz 2022, 22:38 »
Mam znajomego rymarza, może by się podjął... podeślij foto.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 10 Wrz 2022, 20:58 »
Hej,

Ja mogę trochę humorystycznie skoro tak archeologiczny wątek został odkopany ;) Wydaje mi się, że tego tematu jeszcze nie było.

Jeśli ktoś nie chce za bardzo dbać o siodełko Brooks, to może kupić B17 S Imperial (wersja damska). Moja Gosia ma ten model siodełko i nie zostało "złamane" aż do dzisiaj... Dwa lata wyprawy i kolejne dwa sezony jeżdżenia i ta skóra jest niewzruszona... Kolejne smarowania i wysiadywanie nic nie zmieniły. Po około 23 000km w siodełku nie przekręciłem ani razu śruby.

Po tych doświadczeniach uważam ten model za największą pomyłkę... Skrócenie siodełka to za mało by zrobić damskie siodełko. Szerokość itp jest ta sam. Przestrzegam dziewczyny przed zakupem tego modelu. Lepiej kupić wersję "męską"/normalną ;)

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
« 8 Lis 2022, 18:49 »
Cześć
Właśnie stałem się posiadaczem B17 , ponoć używany ale wygląda jak nowy, w każdym razie wydaje odgłos jak mój parapet:) więc praktycznie nie ułożony, twardy jak cholera. Tak, moja (_(_) zmierzy się z legendą:)
Czy można ogrzać siodło termoforem krótko przed jazdą? Może ułoży się ciut szybciej? Wiem, że skóry nie lubią wysokiej temperatury ale ciepełko z termoforu jest zupełnie inne.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Lis 2022, 20:12 »
Miałem już z 8, czy 9 Brooksów. Pewnie 6 z nich to były B17. Nigdy nie miałem problemów z twardością. Zawsze były idealne od samego początku. Jeśli już to wysiedziane siodło jest moim zdaniem gorsze.

Co do pielęgnacji to używam oryginalnej pasty Brooksa lub wosku. Unikalnym pomysłów typu olej z norek, bo może zbytnio zmiękczyć i rozciągnąć skórę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 8 Lis 2022, 20:43 »
Po prostu jeźdź i to najlepiej bez pampersa. Jaki masz kolor?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 8 Lis 2022, 20:57 »
Używam pasty do siodeł z deca, smaruję z dwóch stron, z wierzchu nadmiar ścieram. Rzyć mi się przyzwyczaiła po 200 kilometrach.

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
« 8 Lis 2022, 22:20 »
Po prostu jeźdź i to najlepiej bez pampersa. Jaki masz kolor?
Czarny 😃
Założyłem do mojego Axisa, pykam nim sobie do pracy, (w jeansach i bez pieluchy) więc mam nadzieję że do sezonu się ułoży.
Nie będę się bawił w żadne moczenie w oleju itp, nasmaruję , zaimpregnuję i już.
 Pomyslałem o termoforze, bo skóra chyba lepiej się układa na ciepło, rozgrzewam i wsiadam:)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 11 Cze 2024, 21:52 »
A jak ożywić Brooksa?
W moim B17 po 14 latach pozrywały się nity, kaletnik i szewc nabili nowe, ale nie dały one rady nawet na krótszą metę i poddały się po kilkudziesięciu km. Brooks ma w ofercie nity, ale nie znalazłem ich dostępnych w polskich sklepach.
Ktoś z was nabijał nowe nity w siodełku i może polecić jakiś ich typ który się sprawdził?

Znalazłem takie, rozmiar ok, wygląda porządnie, ale czy gwint się nie zarwie podczas jazdy?

Offline Mężczyzna KrzyDra

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 16.03.2024
« 11 Cze 2024, 22:08 »
Klej do gwintów np Loctite i atom tego nie ruszy 😃
Edit : a tak poważnie to wszystko zależy od materiału z jakiego są wykonane
:)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 11 Cze 2024, 22:16 »
A jak ożywić Brooksa?
W moim B17 po 14 latach pozrywały się nity, kaletnik i szewc nabili nowe, ale nie dały one rady nawet na krótszą metę i poddały się po kilkudziesięciu km. Brooks ma w ofercie nity, ale nie znalazłem ich dostępnych w polskich sklepach.
Ktoś z was nabijał nowe nity w siodełku i może polecić jakiś ich typ który się sprawdził?

Znalazłem takie, rozmiar ok, wygląda porządnie, ale czy gwint się nie zarwie podczas jazdy?

jak go nie kochasz .. kup nowe ..

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 12 Cze 2024, 07:46 »
Brooks kiedyś sprzedawał nity do naprawy siodeł, jednoczęściowe stalowe i miedziane, do zbijania. Na allegro są tylko te miedziane, w cenie za sztukę takiej, jak kilka lat temu dałem za 4 stuki stalowych. Stalowe, niklowane przypominały kształtem nity DIN 7338A, ale miały wydrążony stożkowo koniec, żeby pewniej przyłożyć punktak.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum