'' Moim zdaniem każdy chociaż raz w życiu powinien pojechać do Ziemi Świętej."
zabawne , a po co ?
Nie jestem katolem, ale to właśnie tam ponad 2 tysiące lat temu rozgrywały się wydarzenia, o których dzisiaj czytamy w Starym i Nowym Testamencie. Izrael jest celem licznych pielgrzymek, kolebką kultur i kilku religii świata, ale również epicentrum konfliktu palestyńsko-izraelskiego. Jak to możliwe, że w Jerozolimie (mieście mniejszym od mojego Rybnika) swój początek miały trzy najważniejsze religie świata? Jeśli sobie to uświadomimy, to przestaje nas dziwić żądza posiadania tego skrawka ziemi przez tak wiele narodów prowadząca do krwawych zamieszek. Izrael to nie tylko religia.
Dla zainteresowanych moja krótka notka z przed trzech lat:
https://www.facebook.com/notes/tomasz-purczyński/izrael-autostopem/1131287263569301/
Obserwuję sytuację polityczną w Polsce i na świecie, ale nie wdaję się w dyskusję na ten temat. Rower i podróżowanie to nie polityka. Zdaję sobie sprawę, że Izraela się nie lubi, ale kraj ma tak wiele do zaoferowania, że po prostu uważam, ŻE WARTO.
Pamiętam jeszcze jedną z opowieści kierowcy autostopu, z którym mieliśmy okazję się zabrać. Rozmawialiśmy trochę o systemie nauczania i obowiązkowej służbie wojskowej. Obowiązkowa jest również jedna tygodniowa "wycieczka" do wyboru w trakcie nauki w szkole średniej. Wiecie gdzie jeździ 80% licealistów? DO POLSKI! Do Oświęcimia. To taka ciekawostka
W związku z tym, uważam, że nasza wizyta jest tam również pozytywnie odbierana i mamy tam co odkrywać. Oczywiście pod warunkiem, że robimy to na własną rękę, a nie z biurem podróży.