Autor Wątek: Styczniowy Izrael 2017  (Przeczytany 6435 razy)

Offline Mężczyzna pogodzinach

• Miasto: Kaniów
  • Na forum od: 07.04.2014
Odp: Styczniowy Izrael 2017
« 4 Mar 2018, 13:01 »
Zrobisz jakieś opisy do zdjęć?

Offline Mężczyzna D_DIESEL

• Miasto: Wrocław/Rybnik
  • Na forum od: 17.03.2013
« 18 Maj 2018, 08:39 »
Mnie Izrael nie zachęca do odwiedzenia. Jakoś chyba nie czułabym się tam bezpiecznie ale może się mylę.
A ja się nie zgodzę. Osobiście nigdzie nie czułem się bezpieczniej niż w Izraelu. Abstrahując od tego co teraz dzieje się w okolicach Betlejem i Strefie Gazy, jest na prawdę przyjemnie :) Nawet w obecnej sytuacji można podróżować i nie mieć styczności z działaniami zbrojnymi. Jest jeden warunek: należy odpuścić sobie Betlejem, a w okolice Strefy Gazy i tak nikt nie jeździ. W reszcie kraju sytuacja polityczna nie jest odczuwalna. O walorach krajoznawczych, kulturowych i religijnych nie słyszałaś?  ;) To one w głównej mierze przyciągają turystów do Izraela. Moim zdaniem każdy chociaż raz w życiu powinien pojechać do Ziemi Świętej.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2018, 08:46 D_DIESEL »

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 18 Maj 2018, 16:09 »
'' Moim zdaniem każdy chociaż raz w życiu powinien pojechać do Ziemi Świętej."

zabawne , a po co ?

« 22 Maj 2018, 00:32 »
'' Moim zdaniem każdy chociaż raz w życiu powinien pojechać do Ziemi Świętej."

zabawne , a po co ?
Nie jestem katolem, ale to właśnie tam ponad 2 tysiące lat temu rozgrywały się wydarzenia, o których dzisiaj czytamy w Starym i Nowym Testamencie. Izrael jest celem licznych pielgrzymek, kolebką kultur i kilku religii świata, ale również epicentrum konfliktu palestyńsko-izraelskiego. Jak to możliwe, że w Jerozolimie (mieście mniejszym od mojego Rybnika) swój początek miały trzy najważniejsze religie świata? Jeśli sobie to uświadomimy, to przestaje nas dziwić żądza posiadania tego skrawka ziemi przez tak wiele narodów prowadząca do krwawych zamieszek. Izrael to nie tylko religia.
Dla zainteresowanych moja krótka notka z przed trzech lat: https://www.facebook.com/notes/tomasz-purczyński/izrael-autostopem/1131287263569301/

Obserwuję sytuację polityczną w Polsce i na świecie, ale nie wdaję się w dyskusję na ten temat. Rower i podróżowanie to nie polityka. Zdaję sobie sprawę, że Izraela się nie lubi, ale kraj ma tak wiele do zaoferowania, że po prostu uważam, ŻE WARTO.
Pamiętam jeszcze jedną z opowieści kierowcy autostopu, z którym mieliśmy okazję się zabrać. Rozmawialiśmy trochę o systemie nauczania i obowiązkowej służbie wojskowej. Obowiązkowa jest również jedna tygodniowa "wycieczka" do wyboru w trakcie nauki w szkole średniej. Wiecie gdzie  jeździ 80% licealistów? DO POLSKI! Do Oświęcimia. To taka ciekawostka ;) W związku z tym, uważam, że nasza wizyta jest tam również pozytywnie odbierana i mamy tam co odkrywać. Oczywiście pod warunkiem, że robimy to na własną rękę, a nie z biurem podróży.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 22 Maj 2018, 00:37 »
Obowiązkowa jest również jedna tygodniowa "wycieczka" do wyboru w trakcie nauki w szkole średniej. Wiecie gdzie  jeździ 80% licealistów? DO POLSKI! Do Oświęcimia. To taka ciekawostka ;)
Nie wiedziałeś o tym?

Akurat w Stanach i Arabii Saudyjskiej to się Izrael lubi za bardzo niestety.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

« 22 Maj 2018, 01:16 »
Obowiązkowa jest również jedna tygodniowa "wycieczka" do wyboru w trakcie nauki w szkole średniej. Wiecie gdzie  jeździ 80% licealistów? DO POLSKI! Do Oświęcimia. To taka ciekawostka ;)
Nie wiedziałeś o tym?

Akurat w Stanach i Arabii Saudyjskiej to się Izrael lubi za bardzo niestety.
Dowiedziałem się dopiero w Izraelu.
Sympatii (militarnej) USA z Izraelem nie da się ukryć. O tej z Arabią nie wiedziałem.
Nie politykuję.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 22 Maj 2018, 14:41 »
w Jerozolimie (mieście mniejszym od mojego Rybnika) swój początek miały trzy najważniejsze religie świata

Hm, nie do końca, Jerozolima z pewnych względów symbolicznych jest jednym z miejsc świętych islamu, ale on powstawał zasadniczo w Mekce i Medynie. Fizycznie Muzułmanie dotarli tam dopiero w trakcie podbojów pierwszego Kalifatu.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Maj 2018, 14:58 »
w Jerozolimie (mieście mniejszym od mojego Rybnika) swój początek miały trzy najważniejsze religie świata

Hm, nie do końca, Jerozolima z pewnych względów symbolicznych jest jednym z miejsc świętych islamu, ale on powstawał zasadniczo w Mekce i Medynie. Fizycznie Muzułmanie dotarli tam dopiero w trakcie podbojów pierwszego Kalifatu.

I porównanie z Rybnikiem to też "lekkie" przegięcie  :lol:. Jerozolima to wielkie miasto liczące kilkaset tysięcy ludzi. A w Arabii to nikt Izraela nie lubi, tyle że głównym wrogiem Arabii jest obecnie Iran (który jest również głównym wrogiem Izraela), dlatego na chwilę obecną Saudowie zagrzebali antyizraelską retorykę. Niemniej jak w każdym kraju arabskim Żydzi są tam powszechnie znienawidzeni.

Tagi: izrael 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum