Autor Wątek: [trekking] rama 22/23 cale (wzrost 193 cm)  (Przeczytany 5686 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
1) gwarancja jest jedynie "dobrą wolą" producenta. Przy niektórych produktach wymaganą prawnie, jednak w większości przypadków nieobowiązkową i dającą mniej możliwości niż rekojmia. Jakość firmy widać po rozpatrywaniu reklamacji. Jeśli do reklamacji potrzeba prawnika, należy unikać.

2) Unibike wymaga, aby sprzedawany rower był wstępnie wyregulowany, a następnie przeszedł serwis pozakupowy w wybranym punkcie handlowym. Ma to zapobiegać sytuacjom, gdy ktoś od nowości jeździ na luźnych szprychach czy korbach. Z rozmów ze sprzedawcami wynika, iż nie są to wcale tak rzadkie sytuacje. O ile z pierwszym serwisem idzie się dogadać, o tyle regulacja przed zakupem jest obowiązkowa i nawet przy sprzedaży wysyłkowej jej nie pomijają

3) nie ma co się dziwić sprzedawcom. Mało które marki budują swoją sieć sensownie, zostawiając odpowiednią marżę na prowadzenie sklepu. Ściągną sprzęt, klient przymierzy, a potem kupi w necie od człowieka, który handluje z garażu. Tym różnią się firmy typu Spec od reszty, że nie dopuszczają do takich sytuacji. Są sklepy z tak dużym obrotem, że same sobie politykę obsługi ustalają i ich allegrowa konkurencja nie wzrusza. Ale nie sprzedają one z garażu jak Extrabike i mogą sobie pozwolić na olewanie przecen, bo możliwością wyboru i przekrojem oferty biją zakupy internetowe. Niestety, jest ich raptem kilka w Polsce.

4) art - różnica między modelami ogranicza się do napędu i ew. amora. Przymierz dowolnego trekinga Unibike'a i będziesz pewien rozmiaru. Jeśli nie możesz, to faktycznie zostaje net i ewentualny zwrot. Ciepło się robi, zaraz marzec, ostatni moment na wyrwanie roweru w dobrej cenie.
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2017, 10:51 marszy »

Offline Mężczyzna Art

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2016
i czasem dopiero pismo od prawnika rozwiązuje wyimaginowane problemy rzeczoznawcy.

4) art - różnica między modelami ogranicza się do napędu i ew. amora. Przymierz dowolnego trekinga Unibike'a i będziesz pewien rozmiaru. Jeśli nie możesz, to faktycznie zostaje net i ewentualny zwrot. Ciepło się robi, zaraz marzec, ostatni moment na wyrwanie roweru w dobrej cenie.

Co do pierwszego punktu to akurat u mnie nie ma z tym problemu, bo sam sobie pismo sporządzę i im wyślę, ba, nawet w sądzie powalczę :D

Co do czwartego punktu, to niestety te ramy nie są identyczne, ale zbliżone, w sumie różnice są rzędu 1 cm, 0,5 cm na danym odcinku ramy, ew. 0,7 stopnia kąta nachylenia ramy. I tu racja, skłaniam się do sprawdzenia w ten sposób ramy, a następnie do sprawdzenia całego roweru. Chyba, że jednak te minimalne różnice powodują, że takie sprawdzenia i tak nie ma sensu?
"Oho, Artur bierze dziewczynę na spacer" - rzekł mój Ojciec widząc mnie wyciągającego po zimie rower :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
podniecanie się stalą jest dla mnie zrozumiałe, ale nikt nie pisze, że jest stalowe ramy są też różne. Dużo zależy m.in. od grubości ścianek rury z których jest zrobiona. Więc jeśli ktoś szuka roweru sztywnego również po załadowaniu, obciążeniu i to nie małym to się okazuje, że alu ma większy zapas sztywności albo też trzeba zwrócić uwagę na sztywność ramy stalowej po obciążeniu. Bo ta też jest różna, rower może pływać mniej lub więcej. Na pusto każdy rower fajny.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Co do czwartego punktu, to niestety te ramy nie są identyczne, ale zbliżone, w sumie różnice są rzędu 1 cm, 0,5 cm na danym odcinku ramy, ew. 0,7 stopnia kąta nachylenia ramy. I tu racja, skłaniam się do sprawdzenia w ten sposób ramy, a następnie do sprawdzenia całego roweru. Chyba, że jednak te minimalne różnice powodują, że takie sprawdzenia i tak nie ma sensu?

Piszesz o różnicy między producentami? Fakt, treking trekingowi nierówny. Kross np. jest krótszy, tak baza kół, jak i rura górna. Mi chodziło o różnice pomiędzy modelami Unibike'a. Możesz śmiało mierzyć Globetrottera i kupić Expeditiona, bo tu nic się nie zmienia.

Sprawa druga - długość rury górnej w Unibike'ach nie jest sztywnym parametrem. Dzięki kierownicy możesz ją w całkiem sporym zakresie modyfikować (+/- kilka cm), i to nie tylko w poziomie. Sam próbowałem kilku ustawień, aż doszedłem do optymalnego. Dlatego nie bałbym się zakupu przez internet. Ewentualnie możesz przymierzyć model innego producenta o zbliżonej geometrii i potem odpowiednio przestawić sobie kokpit w Unibike'u
« Ostatnia zmiana: 8 Mar 2017, 19:50 marszy »

Offline Mężczyzna Art

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2016
Podsumowując wątek - dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Z waszych słów udało mi się sklecić wybór, czyli Unibike Expedition GTS 2016.

Po wielu bojach ze sklepami, gdzie nikt mi nie chciał go sprowadzić, udało mi się go namierzyć w innym województwie i tam zakupić :) . Zatem jestem jego szczęśliwym posiadaczem i mogę zacząć przygotowania pod wyprawę, ale to już w innym wątku... :)
"Oho, Artur bierze dziewczynę na spacer" - rzekł mój Ojciec widząc mnie wyciągającego po zimie rower :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum