Autor Wątek: Francja, wycieczki na prowincję  (Przeczytany 1719 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Francja, wycieczki na prowincję
« 1 Mar 2017, 09:14 »
/.../
W Compiegne, pod ratuszem, zapadła mi w pamięć młoda muzułmanka w chuście pozująca do zdjęć pod pomnikiem Joanny d'Arc w zbroi; było w tym coś przewrotnego.

Na młodą, przewrotną muzułmankę, pod ratuszem przyjmującą pozy zwabiony, tej w fotodok. próżno szukałem. :(
W pamięci zapadnie mi nabieranie (na młode, przewrotne muzułmanki, pod ratuszem przyjmujące pozy). A fe!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Mar 2017, 10:18 »
Właśnie! Brzydkie, tanie nabieranie widzów na obietnicę obejrzenia młodej, przewrotnej muzułmanki. Pozującej, na dodatek.
Pierwsza fota "Zaraz za Fossy wjeżdżam w las (Foret de Chantilly)". We Francji też jakaś ustawa antydrzewowa weszła w tzw. "życie"? Tam same trupy leżą...

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 3 Mar 2017, 15:37 »
Na młodą, przewrotną muzułmankę, pod ratuszem przyjmującą pozy zwabiony, tej w fotodok. próżno szukałem. :(

Przepraszam, natstępnym razem poprawię priorytet. Na swoje usprawiedliwienie, jadłem akurat bagietkę i dopiero jak przetrawiłem doszła do mnie przewrotność.

(P.S. Pod Czerwonym Młynem byłem, ale afisze dostępne dopiero za bramą, zastawione postawnymi, eleganckimi wykidajłami, z odległości nieczytelne. Postawnych, eleganckich wykidajłów nie fotografowałem.)

Pierwsza fota "Zaraz za Fossy wjeżdżam w las (Foret de Chantilly)". We Francji też jakaś ustawa antydrzewowa weszła w tzw. "życie"? Tam same trupy leżą...

Nie, zwykła wycinka. Akurat takie zdjęcie wyszło.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 22 Mar 2017, 21:42 »
Przeprowadziłem się na odległe przedmieście; stąd mogę z sensem, spod domu, ścieżkami i mniej-bardziej polnymi drogami (nie przez tłoczne przedmieścia) wyjechać na wycieczkę.

Zasadniczo, pojechałem zobaczyć las Rambouillet i dolmen w środku pola; z obydwóch jestem zadowolony. Do tego jakieś 25% trasy wyszło w terenie. Poza asfaltem korzystam głównie z oznakowanych szlaków pieszych GR (Chemins/Sentiers de Grandes Randonnées), całkiem dobrze oznakowanych. Trzeba tylko być czujnym, ponieważ zawsze mają ten sam kolor, więc można pojechać nie w tą stronę na skrzyżowaniu (zdarzyło mi się).

Z powrotem skorzystałem z pociągu podmiejskiego, oszczędzając sobie ponad 40 km. Niestety, w niedzielę wieczorem na tej linii jest mały ruch, do tego jedzie się z przesiadką. Wstrzeliłem się trochę niefartownie, dwa razy czekając po blisko 40 minut (czas wykorzystałem na zdobycie kolacji).

https://www.flickr.com/photos/103427468@N03/sets/72157679735441471

https://www.bikemap.net/en/route/3910145-palaiseau-rambouillet-etampes

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 22 Mar 2017, 22:46 »
@Iwo: zauważam pionowość  :wink:  ostatnia wycieczka 100%

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 23 Mar 2017, 09:10 »
@Iwo: zauważam pionowość  :wink:  ostatnia wycieczka 100%
a ja dziwne niebieskości prawego monitora - to dostosowanie się do pochmurnej aury czy jakieś inne czary-mary?

A ja zauważam kalendarz :-)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 23 Mar 2017, 10:35 »
a ja dziwne niebieskości prawego monitora - to dostosowanie się do pochmurnej aury czy jakieś inne czary-mary?

Chyba aparacik coś poczarował, poprawił :)  bo oba monitory kalibruję na 6500 K
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 19 Kwi 2017, 23:18 »
Trzy tygodnie temu pojechałem pojeździć po lesie, zobaczyć dolmeny w Changé i pozostałości akweduktu Maintenon (tudzież kanału na rzece Eure).

Jak poprzednio, w dużym stopniu poruszałem się szlakami pieszymi, około 1/3 trasy pokonując poza asfaltem.

Końcówkę wracałem pociągiem, ale przez pomyłkę zamiast do mojego podmiejskiego wsiadłem do jakiegoś regio (tutaj TER). Pociąg po drodze nie stawał, przejechał moja przesiadkę i zawiózł mnie do samego centrum Paryża, przez co nadłożyłem dobrą godzinę powrotu. Do dzisiaj nie wiem, czy jechałem bez biletu, czy mój miesięczny na komunikację miejską obowiązywał. Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że na innych stacjach podmiejskich na których byłem takie pociągi się nie zatrzymują.

Parę zdjęć:

https://www.flickr.com/photos/103427468@N03/albums/72157679679034412

Trasa:

https://www.bikemap.net/en/route/3918788-palaiseau-foret-de-rambouillet-canal-deleure-dourdan/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum