Autor Wątek: Witam serdecznie rowerową brać.  (Przeczytany 743 razy)

Offline Mężczyzna TATANKA

• Miasto: Pierwoszyno / Gdynia
  • Na forum od: 18.02.2017
Witam serdecznie rowerową brać.
« 19 Lut 2017, 11:50 »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Mam na imię Artur jednak w różnych kręgach znany jako TATANKA (ten w tle to mój syn).
Jestem 42-letnim pomorzaninem od urodzenia.

Z rowerem jestem związany od małego, jednak dopiero ok. 6 lat temu rozpocząłem swoją przygodę z podróżami rowerowymi, może dlatego, że odkryłem fakt iż nie wszystko trzeba wozić w plecaku, a istnieje coś takiego jak sakwy, które odciążają "plecy", a może dlatego, że zostałem zainspirowany sakwiarskimi prezentacjami na "Kolosach" sam już do końca nie wiem. Wiem natomiast, że znowu polubiłem rower, a szczególnie podróże małe i duże z jego udziałem.   
Pomimo faktu, iż nie uważam się za mega doświadczonego podróżnika rowerowego to udało mi się zaplanować, zorganizować i odbyć 3 dłuższe (ponad jednomiesięczne) "wyprawy". Pierwszą samodzielną po północno-wschodniej i wschodniej Polsce. Wyprawa była testem moich zdolności organizacyjnych i fizycznych, który wypadł na tyle pomyślnie, że dzięki tej wyprawie w roku następnym czyli 2013, mogłem już dużo łatwiej zaplanować i przeprowadzić z powodzeniem kolejną wyprawę na trasie Gdynia-Londyn-Gdynia, którą odbyłem już w towarzystwie swojego 15-letniego (wówczas) syna. W czasie tej wyprawy zwiedziliśmy Północną Europę docierając w wiele malowniczych miejsc. Wyprawa była na tyle udana, że w kolejnym roku zapragnęliśmy sprawdzić czy jesteśmy gotowi na przerzut rowerów samolotem, co pozwoli nam przy ograniczonym czasie (urlop nie trwa wiecznie) odwiedzać miejsca położone dalej od naszego domu. W 2014 roku już w większej grupie bo 6-cio osobowej (moja żona, syn, córka, szwagierka i bratanek mojej żony) udało się zorganizować kolejną wyprawę tym razem na trasie Gdańsk-Barcelona (samolot)-Barcelona-Gdynia (rowerami).
W międzyczasie brałem też udział w kilku "Potopach Rowerowych" organizowanych przez AZS-AWF Gdańsk oraz kilkunastu krótszych wyprawach po naszym pięknym i malowniczym kraju.
Bakcyl połknięty na całego. Świat widziany z perspektywy siodełka rowerowego wygląda zupełnie inaczej, a spotykani w ty świecie ludzie są otwarci, mili, uprzejmi i często bardzo pomocni. To taka odmiana od codzienności?!
Słów kilka o mojej "stajni"
Aktualnie posiadam dwa rowerki, jeden wyprawowy, a drugi to typowy "góral". Oba rowery złożyłem sam już kilka lat temu. Pierwszy złożony na bazie ramy, która została mi po zakupie całego roweru unibike viper z 2005 roku (aktualnie z tego roweru pozostała już tylko rama i kierownica - reszta sukcesywnie wymieniana z powodu zużycia lub uszkodzenia), drugi rower zbudowany na ramie Author Egoist z 2006 (zbudowana na rurach columbusa). Pozwolicie, że nie będę rozpisywał się o osprzęcie, gdyż pozostały osprzęt montuję w zależności od potrzeb i aktualnego stanu technicznego poszczególnych jego części.
Potrafię przy rowerze zrobić wszystko poza centrowaniem i zaplataniem kół. Jakoś mi to nie idzie i nie mam ku temu zdolności.
Lubię wyprawy rowerowe połączone ze spaniem pod namiotem i samodzielnym przygotowywaniem posiłków, jednak nie jestem ortodoksem i dopuszczam inne formy noclegowania i posilania się w czasie drogi. Preferuję wolniejsze tempo jazdy z postojami w ciekawych miejscach, chociaż długi dzienne przejazdy nie są mi obce (rekord dzienny to 211km) i nie mam nic przeciwko nim pod warunkiem, że robione są w miłym i ciekawym towarzystwie.

Przybyłem na to forum gdyż poszukuję osób, które lubią podróże rowerowe małe i duże, tak te lokalne jak i te dalekie. Rodzina i najbliżsi przyjaciele nie zawsze mają czas jeździć i brać udział w kolejnych wyprawach. Poza nimi niestety, w gronie moich bliższych i dalszych znajomych nie mam z kim porozmawiać o rowerach czy gdzieś się na tych rowerach wybrać, dlatego przybyłem na to forum, gdzie mam nadzieję znajdę towarzystwo do wspólnego "kręcenia", mam nadzieję, że dobrze trafiłem?!?

Ponadto jeżeli ktoś z Was miałby pytania, szukał pomocy technicznej (składanie, naprawa roweru, biwakowanie, dobór sprzętu biwakowego, itp.) lub po prostu chciałby zwyczajnie porozmawiać to chętnie pogadam, wysłucham i pomogę:-)

Jednocześnie uprzejmie informuję, że nie mam problemów w posługiwaniu się "barbarzyńskimi" językami, tj.: angielski (płynnie), hiszpański (komunikatywnie, wciąż się uczę), rosyjski (komunikatywnie, jak będzie potrzeba to sobie przypomnę), francuski (w stopniu podstawowym, wciąż się uczę).

"... prawdziwego podróżnika charakteryzuje wrodzona zdolność do przełamywania wszelkich barier ..."

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Witam serdecznie rowerową brać.
« 19 Lut 2017, 12:03 »
Cześć, Gdańsk pozdrawia ;)
Liczę na powrót do trójmiejskich jednodniówek w tym roku, wtedy w wątku grupy trójmiejskiej będę ogłaszać wypady - może się skusisz? :)

Offline Mężczyzna TATANKA

• Miasto: Pierwoszyno / Gdynia
  • Na forum od: 18.02.2017
« 19 Lut 2017, 12:08 »
Witam.
Bardzo chętnie. Będę z uwagą śledził wątek. :lol:
"... prawdziwego podróżnika charakteryzuje wrodzona zdolność do przełamywania wszelkich barier ..."

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 19 Lut 2017, 15:52 »

Cześć.

Dzię. za tak obszerne info.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 19 Lut 2017, 17:09 »
Witam rówieśnika na naszym sakwiarskim forum :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Lut 2017, 09:56 »
witaj na forum, z doświadczeniem tu wchodzisz.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 20 Lut 2017, 10:27 »
Cześć:)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Lut 2017, 13:55 »
Ale długi post powitalny.  Zwykle swiezakom nie chce się tak rozpisywać.... Cześć!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 22 Lut 2017, 14:04 »
Cześć

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna daro73

• Miasto: Warszawa Bielany
  • Na forum od: 09.02.2017
« 22 Lut 2017, 15:28 »
Cześć.

Podzielam w pełni twoje rowerowe zainteresowania. Chętnie dołączyłbym się do wspólnego "pedałowania" :) (bez dwuznaczności), ale ze względu na dzielący nas dystans :( w grę wchodzić mogą tylko dłuższe wyprawy (przynajmniej kilkudniowe).

Pozdrawiam  :)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 22 Lut 2017, 15:37 »
Cześć

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 15 Mar 2017, 05:00 »
Dzięki  za napisanie więcej niż kilku slow o sobie. Witamy!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum