Autor Wątek: Ciekawa rama  (Przeczytany 1469 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Ciekawa rama
« 21 Gru 2009, 16:03 »
Na bikeforums.net znalazłem dziwną ramę, skonstruowaną z myślą o sakwowaniu. Gość zrobił ją sam, na zdjęciach widać przedziwne "patenty".
Jeździ niby tylko z przednimi wielkimi sakwami, bo zapewnia mu to jednakowe obciążenie przedniego i tylnego koła, oraz dlatego, że przednie koło jest mocniejsze od tylnego, bo jest symetryczne.

Mocowanie licznika i lusterka, manetki. :shock:

wszystkie zdjęcia
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ciekawa rama
« 21 Gru 2009, 21:47 »
fajnie wygląda... tylny trójkąt odsunięty od ramy, mocowania sobie chłop porobił wszystkie... ale z tym rozłożeniem równomiernym to mnie nie przekonał.... wolałbym tylko tylne żeby trochę mniejsze opory jednak były... no i brak klamkomanetek.....  :P
ale konstrukcja ciekawa i sprawia wrażenie ciekawej agresywnej geometrii  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Ciekawa rama
« 22 Gru 2009, 07:59 »
na pewno fajnie że ktoś wyszedł z inwencją - ale czy w dobrym kierunku?
IMO dobre koła są na tyle mocne że nie ma potrzeby "zabierać" im ładunku z tyłu i przekładać na przód - zysk z tego jest jedynie teoretyczny a minusy ewidentne
Pierwsze to już wspomniane opory, z tym się jednak da żyć ;-)
Drugie problematyka w nagłych sytuacjach
Wyobraźmy sobie jadącego rowerzystę z prędkością tylko 30km/h Jak w ostatniej chwili zauważy dziurę na drodze to może się z tego nie wybronić....  Mając sakwy tylko z tyłu lub F+R łatwiej poderwać przód i liczyć że tył jakoś się prześlizgnie
Podobnie przy gwałtownym ostrym hamowaniu - długi tylny trójkąt może nie zrekompensować nierównomiernego rozkładu masy (rowerzysty nie traktuję jako dociążenia koła, jego ciężar jest chyba na to zbyt mobilny względem roweru)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Ciekawa rama
« 23 Gru 2009, 18:03 »
Krótko mówiąc: poważnie grozi OTB, a już szczególnie na zjazdach :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Ciekawa rama
« 15 Sty 2010, 18:46 »
Widać gościu ma mocno skrystalizowaną wizję swojego rowerka.  Bardzo fajny zresztą. Z tym że mnie też zahaczanie wszystkiego na przód nie podchodzi.  Właściwie to mi zahaczanie czegokolwiek na rower nie podchodzi, chyba przystąpię do frakcji ciągania trzeciego koła  :D
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ciekawa rama
« 16 Sty 2010, 21:51 »
zapraszamy!  8)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum