Autor Wątek: Bitwa o Brooksa  (Przeczytany 115454 razy)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Odp: Bitwa o Brooksa
« 11 Wrz 2019, 23:18 »
Np. teraz jeżdżę na siodełkach o szerokości 135 mm i 146 mm
Może dlatego są takie niewygodne ;)

Offline Mężczyzna rafal77

• Miasto: zabrze
  • Na forum od: 14.10.2015
« 21 Wrz 2019, 20:40 »
Czy ktoś ma doświadczenie w jeździe na Brocsie razem z lemondką turystyczną .
Czy ustawienie sidełka noskiem do dołu razem ze śliską powierzchnią siodełka nie jest problemem .
Czy macie jakieś zdanie na temat pozycji na rowerze z lemondką , bo rozpiętość pozycji jest spora chyba od 90 do 30 stopni i jak sobie poradzić z ustawieniem siodła .
Pozdrowerek

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Wrz 2019, 20:46 »
Moim zdaniem Brooks słabo nadaje się do jazdy z lemonką, bo nie jest całkiem płaski. Musiałbyś pochylić siodło co raczej jest bez sensu. Chyba, że mowa o Cambium - jego ten problem nie dotyczy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 22 Wrz 2019, 11:40 »
Mam Brooks Flyer Imperial, przełożyłem z poprzedniego roweru. Od niedawna jeżdżę z lemondką. Bardzo delikatnie skorygowałem (obniżyłem) ustawienie siodełka - teraz jest mniej więcej w poziomie i jest dla mnie wygodnie.
Jedynie zastanawiam się nad zmianą na Brooksa bez sprężyn.

« 22 Wrz 2019, 11:42 »
Moim zdaniem Brooks słabo nadaje się do jazdy z lemonką, bo nie jest całkiem płaski. Musiałbyś pochylić siodło co raczej jest bez sensu. Chyba, że mowa o Cambium - jego ten problem nie dotyczy.
Problem taki że potrzebuje siodełko 16 cm szerokie . A te wąskie są za wąskie . Poza tym problem jest z tym że muszę dopasować siodełko do 2 pozycji wyprostowany i pochylony .

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Wrz 2019, 11:45 »
Jeździłam z lemondką turystyczną, chwaliłam sobie. Siodełka nie opuszczałam nie pochylałam, a czy się zsuwam to raczej od spodni zależy. Mam dwa brooksy b17s

« 22 Wrz 2019, 11:45 »
Mam Brooks Flyer Imperial, przełożyłem z poprzedniego roweru. Od niedawna jeżdżę z lemondką. Bardzo delikatnie skorygowałem (obniżyłem) ustawienie siodełka - teraz jest mniej więcej w poziomie i jest dla mnie wygodnie.
Jedynie zastanawiam się nad zmianą na Brooksa bez sprężyn.

Ja długo na nim jeździsz ? Bo zastanawiam się czy ta dziura w środku nie komplikuje napięcia skóry na siodle .
Wim że dodają od spodu sznurki , ale czy to załatwia sprawę ?

« 22 Wrz 2019, 11:48 »
Jeździłam z lemondką turystyczną, chwaliłam sobie. Siodełka nie opuszczałam nie pochylałam, a czy się zsuwam to raczej od spodni zależy. Mam dwa brooksy b17s
Bez urazy ale mężczyźni mają na co narzekać , przy pochylonej pozycji w jeździe z lemondką .
Tutaj Wam kobietą zazdroszczę że tego nie macie :)
Ale dopytam , maiałaś mocno położoną pozycję w trakcie jeździe na lemondce , czy może wysokość mostka powodowała że  taką może 30 stopni  ?

« 22 Wrz 2019, 11:54 »
Brooks B17s najbardziej niewygodne sidło na jakim jeździłem ;) Jak dla mnie było zbyt wąskie i miało strasznie twardy, podnoszący się przód. Widzę tu poważne zagrożenie martwicą w pewnych częściach ciała.

Jak będzie się sprawowało w danym rowerze Ul zależy od różnych czynników, takich jak np. długość górnej rury i wysokość kierownicy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 22 Wrz 2019, 11:55 »
Brooks, którego mam ma ok 17 cm szerokości. Jest mi wygodnie i w górnym chwycie i na lemondce. Czasem jak jeżdżę, muszę się wyprostować i wtedy przez chwilę jadę trzymając podłokietniki. Jedzie się prawie jak na miejskim i wtedy jest niewygodnie w tyłek, ale to tylko raz na jakiś czas dla komfortu pleców.

Siodełko ma przejechane ok 10 tys. km i w zasadzie nic złego się z nim nie dzieje. Jedynie nie jest śliskie tak jak na początku. Konserwuję go co kilka miesięcy tym wynalazkiem od Brooksa i jest ok. Kilka razy bardzo delikatnie przekręciłem śrubę i napiąłem sznurki.

« 22 Wrz 2019, 11:56 »
Bez urazy ale mężczyźni mają na co narzekać , przy pochylonej pozycji w jeździe z lemondką .
Tutaj Wam kobietą zazdroszczę że tego nie macie :)
Sport wymaga czasem poświęceń, musisz tylko znaleźć odpowiedniego lekarza, który podejmie się zadania 8)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Wrz 2019, 15:51 »
rafal77, również bez urazy ale kobietom siodełka też mają co ugniatać. Nie ma czego zazdrościć, wolałbyś mieć bolesny okres co miesiąc? ;)
Nie mam zbyt mocno pochylonej pozycji na rowerze. Poniżej zdjęcie, wprawdzie się opieram na podłokietnikach ale dużo mocniej się nie pochylam normalniej opierając się o lemondkę. Nie pamiętam czy miałam już tu brooksa, ale on nic nie zmienił w pozycji ogólnie. 

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Wrz 2019, 18:00 »
Miałem Brooksa F17 Flyer i lemondkę na Islandii. Ze strony współdziałania siodełka i lemondki żadnych przykrości nie doświadczyłem.
Ps
Czasem jak czytam o wielu dylematach to dochodzę do wniosku, że żyję w jakiejś błogiej nieświadomości problemów jakie mnie spotykają.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Wrz 2019, 20:45 »
Czasem jak czytam o wielu dylematach to dochodzę do wniosku, że żyję w jakiejś błogiej nieświadomości problemów jakie mnie spotykają.

Wszystko zależy od sposobu używania roweru. Typowa jazda z sakwami z natury rzeczy nie jest wielkim wyzwaniem dla siodełka, bo nie spędza się na nim długich godzin, często się zsiada itd. Problemy rosną wraz z długością czasu spędzanego na siodełku.

« 24 Wrz 2019, 21:47 »
Przede wszystkim w rowerze szosowym i trekkingu jest inna pozycja. W rowerze szosowym jest ona niska, do tego długość górnej rury nie jest dostosowana do lemondki - rowery do jazdy na czas są nieco krótsze. W związku z tym używanie lemondki wymaga przesunięcia się do przodu, a tam akurat jest wybrzuszenie.

Brooks B17 jest raczej dobry gdy siedzi się na nim raczej w jednej pozycji i ma się kierownicę raczej wysoko.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum