Autor Wątek: Nashbar Touring Frame  (Przeczytany 4695 razy)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Nashbar Touring Frame
« 29 Gru 2009, 08:20 »
Dyskusja stara jak historia MTB  :)

Dudi wspomniał faktycznie o bardzo istotnej kwestii - rama to nie sam materiał, to także pewne ograniczenia bądź możliwości wynikające z jego zastosowania
Każdy ma prawo do własnego zdania i nie ma tu jedynie słusznego poglądu Pisałem onegdaj:
Ja jeździłem i na alu i na stali i swoje zdanie mam :wink: Zdanie innych jednak także rozumiem i szanuję

A jako ciekawostkę napiszę Wam, że niektórzy producenci dostrzegając różnice w ch-kach i możliwościach obu materiałów robili ramy w których przedni trójkąt był aluminiowy, natomiast tylny widelec z podwójnie cieniowanej stali cr-mo

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Nashbar Touring Frame
« 29 Gru 2009, 12:05 »
wg 2. strony Twojego pdf'a rozprzestrzenianie się jest niemalże takie samo, ale przy jeździe na rowerze uwzględniłbym też shear i elastic modulus... a tu już jest spora różnica przy alu/steel.

przykład: jak wpadasz w dziurę, to nie jest to modelowe rozprzestrzenianie się fali. Wpływ na to ma jeszcze wydłużenie (skrócenie) jakie następuje przy uderzeniu i które w pewien sposób tłumi fale wyjściową, która później rozchodzi się w materiale...

ja jeździłem może nie po 20k km na szosówce z ramą stalową i aluminiową - niemalże ta sama geometria i czuję znaczną różnicę w tłumieniu.... :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Nashbar Touring Frame
« 30 Gru 2009, 10:25 »
hmm, a czy aby na pewno rozmawiamy tu o dynamice ? Zawsze miałem problem z rozdzieleniem statyki i dynamiki....

pomijając różnicę siły przenoszonej przez rower przy wpadnięciu w dziurę przy jeździe a przy stojącym rowerze (a nie to nas tak naprawdę interesuje) możemy to przyjąć jako statyczny przypadek, hm ? Amortyzator (rama) jedynie przenosi falę i pod wpływem obciążenia się skraca... gdzie tu dynamika ?

Mam świadomość, że jestem prawdopodobnie w błędzie :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Nashbar Touring Frame
« 30 Gru 2009, 12:25 »
Waxmund, no oczywiście, że dynamika nas interesuje. Obciążenia dynamiczne są duuuużo bardziej niebezpieczne. Nie możemy pominąć przypadku wpadnięcia w dziurę, bo to jest dość częsta i dla konstrukcji roweru bardzo niebezpieczna przygoda rowerzysty :shock: Sama jazda po drodze też nie do końca jest schematem obciążeń statycznych, szczególnie przy polskich drogach :lol:
No i dochądzą takie rzeczy jak hamowanie etc.
Prócz wytrzymałości na rozciąganie, ściskanie i przy zginaniu (które dla stali są bardzo zbliżone), poza modułem sprężystości nas (jako rowerzystów) powinna jeszcze (a może przede wszystkim) interesować taka cecha jak udarność...
PS. właśnie amortyzator w rowerze jest min. od tego, żeby "zmienić" obciążenie dynamiczne (otrzymane np. przy wpadnięciu kołem w dziurę) na statyczne przez to, że absorbuje siły dynamiczne i oddaje ją w stronę główki ramy postaci statycznych
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Nashbar Touring Frame
« 30 Gru 2009, 13:01 »
O jakich dziurach wy tu mówicie, przecież te różnice to mogą być w drganiach powodowanych jazdą po jakimś chropowatym asfalcie czy szutrze...
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline MaciekPaciek91

Nashbar Touring Frame
« 30 Gru 2009, 13:54 »
cinek88, takie chropowatości asfaltu to już nawet slick wybierze. Co do szutru- szuter szutrowi nie jest równy. Jeśli chodzi o nierówności typu tarka/ ostre koleiny. To już występują raczej obciążenia dynamiczne
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Nashbar Touring Frame
« 30 Gru 2009, 15:19 »
Jak dla mnie obciążenie statyczne to jest jak siadam na rowerze na postoju - wtedy działam jednostajnie na rower obciążając go.
Natomiast obciążenie dynamiczne, gdy rower w trakcie jazdy napotyka na nierówności. Wtedy również ja działam na rower dynamicznie gdyż w trakcie pokonywania nierówności mój nacisk nie jest stały.
Więc wszelkie dywagacje dotyczące odczuć w trakcie jazdy są oparte na działaniach dynamicznych, nie statycznych.
Zgadza się?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline MaciekPaciek91

Nashbar Touring Frame
« 30 Gru 2009, 15:32 »
No generalnie tak. Dodałbym tylko, że czasem obciążenie zmienne (gdy zmienia się wartość, punkt przyłożenia, kierunek, lub nawet zwrot obciążenia) mieści się w ramach obciążenia statycznego, ale tylko wtedy, gdy zmiany nie następują gwałtownie. Ale generalnie w dziedzinie obciążeń "rowerowych" to masz w 100% rację, bo chyba nie zdarzają się powolne zmienne

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum