Autor Wątek: Opona do crossa  (Przeczytany 7555 razy)

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
Odp: Opona do crossa
« 23 Lut 2017, 12:12 »
nie wiem jak w powierzchnią styku, ale mniejsze opory toczenia przy tym samym bieżniku i ciśnieniu ma opona szersza

np. marathony 23mm przy 4 barach będą miały większe opory niż te same maratony w rozmiarze 2" 
jak dopompujemy obie opony do 8 barów to 2" dalej będą miały mniejsze opory toczenia

dotyczy to jazdy po asfalcie gdzie wyższe ciśnienie --> niższe opory; przy jeździe w terenie niższe ciśnienie może dać niższe opory bo opona się ugina na nierównościach zamiast "podskakiwać"

oczywiście to takie teoretyczne rozważania, nikt nie jeździ na 23 mm na 4 barach; tak samo jak na 2" przy 8 barach do tego dochodzi masa rotująca która na same opory toczenia wpływu nie ma (alba ma minimalny) ale wpływa na przyspieszenie... 

« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2017, 12:20 Młody »

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Lut 2017, 12:35 »

Wider tyres run at the same pressure as narrower offerings will deform less as you ride, meaning less energy is needed to return them to their shape. Wider tyres also have a smaller contact patch with the road, and these factors combine to mean that rolling resistance is therefore lower in the wider tyre. (In the picture the tyre on the left is 23mm, while the one on the right is 28mm)
https://roadcyclinguk.com/how-to/maintenance/the-importance-of-tyre-pressure.html/3
#Steel is Real

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 23 Lut 2017, 12:56 »
O! I to jest bardzo ciekawe. Dzięki!
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 23 Lut 2017, 13:12 »
Przepraszam za pytanie, ale na którym obrazku jest opona szersza, a na którym węższa?
Bo jakoś mi nie pasuje do opisu, zwłaszcza we fragmencie o wielkości powierzchni styku (chociaż głowy, że dobrze zrozumiałem ten angielski tekst, nie dam).

Offline Mężczyzna poziom

« 23 Lut 2017, 13:19 »
Po prawej jest szersza

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Lut 2017, 13:19 »
(In the picture the tyre on the left is 23mm, while the one on the right is 28mm)

Z lewej 23mm po prawej 28mm. Widać różnice szerokości pomiędzy poziomymi przerywanymi liniami u góry obrazka. Opona po prawej jest szersza przez co ugina się na mniejszym fragmencie obwodu.
#Steel is Real

« 23 Lut 2017, 13:23 »
(In the picture the tyre on the left is 23mm, while the one on the right is 28mm)

Dobrze, że przeprosiłem, bo jak widać nie dotarłem do końca tekstu.

Z lewej 23mm po prawej 28mm. Widać różnice szerokości pomiędzy poziomymi przerywanymi liniami u góry obrazka.

Aaa, bo to jest ślad na asfalcie widziany z góry, a nie przekrój opony. :D

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 23 Lut 2017, 13:49 »
 :o Czy znajdzie się jakaś dobra dusza i przeczyta jakie pytanie zadałem na początku tego wątku?  :lol:

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Lut 2017, 13:52 »

Aaa, bo to jest ślad na asfalcie widziany z góry, a nie przekrój opony. :D
Dokładnie tak, jest to powierzchnia styku z asfaltem (contact patch).
Tak więc nie daj się zwieść kolegom co się śmieją, aby zakładać cokolwiek węższego. Podstępnie chcą Cie spowolnić . :)

:o Czy znajdzie się jakaś dobra dusza i przeczyta jakie pytanie zadałem na początku tego wątku?  :lol:
Off-topy to integralna część życia forum. Pewnie Hipek zaraz wydzieli :)
#Steel is Real

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 23 Lut 2017, 13:55 »
Przecież było;) Mondiale a jak częściej w polne drogi to Smart Samy.

Offline Mężczyzna poziom

« 23 Lut 2017, 14:23 »
To teraz w temacie: mam podobny dylemat i skłaniam się ku Specom Triggerom (skrzysie.k o nich pisał) lub Schwalbe Sammy Slick

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 23 Lut 2017, 16:35 »
Mam nadmiarowy komplet używanych Sammy Slicków, jakbyś chciał go obejrzeć w Łodzi to zapraszam na priv.

blondas

• Gość
« 23 Lut 2017, 17:18 »
Czyżby na tych samych, na których ja teraz jeżdżę? ;)
Na tych również. Do swojego mieszczucha/przełaja kupiłem identyczne, ale to nie jest mój ulubiony typ opony. Za bardzo mnie ograniczała, ja lubię mieć możliwość wjechania w lekki teren i tam ten mondial się nie nadawał.
Ja raczej potwierdzę spostrzeżenia Alka - na mokrym asfalcie w porównaniu z wersją drutową to niebo a ziemia (na korzyść zwijanych oczywiście).
Każdy z nas ma trochę inny styl jazdy i czego innego oczekuje. Mnie te opony kilka razy na mokrym asfalcie przewiozły i nie było to miłe. Obecnie używam surly knard 700x41mm i lubie je do tego stopnia, że nie zmieniam na żadne inne. Wada taka, że lecą szybko, ale przyczepność boska. Może jesteś zainteresowany, to gdzieś mam zdjęte Mondiale i w cenie przesyłki + browar (przy okazji) mogę je oddać  ;)

« 23 Lut 2017, 17:36 »
Mondiale? Jasne, biorę, nawet za dwa browary. ;)

Offline Mężczyzna katny

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 26.06.2011
« 20 Maj 2017, 13:53 »
Potrzebuję porady:
dotychczas używane semi slicki schwalbe 700x35 zamierzam wymienić na szersze opony w teren- jakie najszersze da się założyć na obręcze rodi freeway 28?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum