Autor Wątek: [hamulce] Mechaniczne do szosy  (Przeczytany 5976 razy)

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
[hamulce] Mechaniczne do szosy
« 24 Lut 2017, 12:04 »
Hej,

Tak się fajnie złożyło, że będę zmieniał ramę, a w związku z tym że będzie mi ją robił p. Orłowski, miałem spore pole manewru i zdecydowałem się na tarcze.
Wiem, że dla maniaków szosowych tarcze w szosie to zło ;) ale mimo wszystko wybór padł na nie, ze względu na być może wyjazd w góry plus fakt że rower będzie dostosowany pod sakwy :)

I teraz mam problem, fajnie by było mieć hydrauliki ale opcja wymiany klamkomanetek i grubej inwestycji w okolicach 2k PLN na razie nie wchodzi w rachubę, więc podejrzewam, że skonczy się na mechanikach.

Nie mam zupełnie doświadczenia w tarczówkach mechanicznych więc mam nadzieję, że mi pomożecie. Po przeczytaniu internetów, wygląda na to, że zaciski BB7 Road to będzie na tą chwilę jakaś opcja.
Mieliście/Macie z nimi jakieś dobre/złe doświadczenia?
Może jakieś sugestie odnośnie samego wyboru? Inne modele?

Z góry dzięki
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Odp: [hamulce] Mechaniczne do szosy
« 24 Lut 2017, 13:39 »
Cześć, looknij na trp hy/rd, ktoś z forum polecał. BB7 MTB dla mnie są ok, prosta regulacja. O BB7 Road ktoś mówił że słabsze ponoć  (siła działania) ale doświadczenia nie mam.

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
« 24 Lut 2017, 13:47 »
Zaletą jest też to, że oszczędzasz obręcze, a względem hydraulicznych - że wszystko wymienisz i naprawisz w trasie mając imbusa. Ja akurat BB5 testowałem przez dłuższy okres w rowerze MTB i bardzo mi się podobają. Jako porównanie miałem któryś niższy model Shimano oraz Hayesy MX-2. Avidy dało się najlepiej ustawić. BB7 jest jeszcze fajniejszy, bo oba klocki można przesuwać. Przy kupnie hamulców trzeba pamiętać, że jest kilka rodzajów klocków - fabrycznie są tzw. organiczne-żywiczne, które są najmniej trwałe -> chodzi mi o to, żeby na wyprawie mieć zapasowe klocki.
Adrian Socho.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 24 Lut 2017, 13:48 »
Przy kupnie hamulców trzeba pamiętać, że jest kilka rodzajów klocków - fabrycznie są tzw. organiczne-żywiczne, które są najmniej trwałe -> chodzi mi o to, żeby na wyprawie mieć zapasowe klocki.
W BB7 oryginał to spieki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 24 Lut 2017, 14:35 »
Po 2 latach użytkowania HY/RD oraz Spyre mogę stwierdzić, że Hy/RD mają podstawową przewagę nad mechanikami: nie zacinają się tak od błota i kurzu. W BB7, Spyre itp po pewnym czasie dźwignia przestaje powracać, wtedy trzeba rozkładać i czyścić, co przynajmniej w przypadku Spyre nie jest wcale takie banalne.

Hy/RD mają małą dźwigienkę poruszającą tłok, ale tutaj w najgorszym wypadku wystarczy kropla lekkiego oleju i poruszanie nią przez 5 minut.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Lut 2017, 17:57 »
Miałem bb7 mtb i bb7 road, obie wersje ok. Nie wiem na ile są słabsze, bo miałem długą przerwę miedzy użytkowaniem obu. Road do jazdy w tereny zdaje się być wystarczająco mocne, przewaga hydrauliki to lepsza modulacja i ponoć łatwiejsze ustawianie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 24 Lut 2017, 18:17 »
Aaa, Orłowski - to pochwal się w wolnym czasie co wybrałeś :)

Hamulce
Jak mają wyglądać - to Spyre
Jak mają działać - to Hy/RD :-)
Z tych ostatnich jestem bardzo zadowolony. Poprzednio miałem BB7 i to była porażka. Co chwilę regulacja plus to co pisał Alek - zapiekanie się mechanizmu.

Aha, Hy/RD to spory zacisk ze względu na zbiorniczek. Weź to pod uwagę, szczególnie gdybyś miał tylne mocowanie wewnątrz trójkąta.

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
« 24 Lut 2017, 18:30 »
Dzięki Panowie.
Nie doszedłem jeszcze do tych HY/RD a wygląda na to że mają wszystko czego na tą chwilę potrzebuję. Rozumiem, że są to zaciski o działaniu hydraulicznym ale naciągu linkowym. Zbiornik wówczas musi być przy zacisku nie mylę się?

Aaa, Orłowski - to pochwal się w wolnym czasie co wybrałeś
Na pewno się pochwalę, choć będzie to prosta, klasyczna konstrukcja. Długo szukałem ramy która spełni moje wymagania rozmiarowo i wytrzymałościowo. Miałem dwie opcje:

1. Tytanowe konstrukcje - najtańsza była Kona - 7k PLN za frameset ale kiepsko z dostępnością dużych rozmiarów, lub Moots ale tam za ramę zaśpiewali 5k $ :icon_smile:

2. Stalówki - brałem pod uwagę Surly - trochę za ciężkawy i p. Orłowskiego, z którym szybko się dogadałem co i jak.

Problemem moim były głównie rozmiary, niewiele jest ram z podsiodłówką 64 cm i poziomą 62 cm a dla p. Jacka okazało się to zerowym problemem :icon_smile:
Pozdrawiam
Mariusz

• blog podróżniczy
« 25 Lut 2017, 20:41 »
Ja w BB7 zauważam jedną wadę. Sprężynka odpychająca klocki jest do bani. Zdarzyło mi się kilka razy, że kawałek się urwał lub wręcz wkręcił w tarczę, co unieruchamia hamulec. Bez zapasu nie ma co ruszać na trasę.
W podróżniczym zastosowaniu są to bardzo wygodne hamulce do naprawy, można je rozkręcić na czynniki pierwsze bez specjalistycznych narzędzi.

nie zacinają się tak od błota i kurzu.
Nie potwierdzam :D Kurzu miałem całkiem pod dostatkiem, ale nic to nie przeszkadzało w działaniu hamulców.

Mam zarówno wersję mtb i road, w obu przypadkach nie widzę sensu wymiany na coś innego. Jeśli ich nie spalimy, to nie bardzo ma się tam co psuć.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 25 Lut 2017, 21:18 »
Mi się Spyre zacinały regularnie po sezonie przełajowym,  więc przyznam że chodzi raczej o ekstremalny kontakt z błotem ;) No ale wyprawówce na tarczach może się zdarzyć.

Sent from my E2303 using Tapatalk

« 25 Lut 2017, 21:21 »
Ja w BB7 zauważam jedną wadę. Sprężynka odpychająca klocki jest do bani. Zdarzyło mi się kilka razy, że kawałek się urwał lub wręcz wkręcił w tarczę, co unieruchamia hamulec. Bez zapasu nie ma co ruszać na trasę.
Gdzie takie sprężynki można nabyć? Jak często coś takiego się zdarzało?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 25 Lut 2017, 21:26 »
Sprzedają na aliexpress i ebay. Skoro sprzedają, problem musi istnieć.... Dla mnie dyskwalifkujacy w/g powyższego opisu, jeśli mają się łamać, wkręcać i coś blokować.

Sent from my E2303 using Tapatalk

• blog podróżniczy
« 25 Lut 2017, 21:35 »
Zdarzyło mi się to dwa razy. Jeden z końców sprężynki się zakręca i robi problem. W jednym przypadku odłamałem skręcony fragment i jeździłem dalej bez problemu. W drugim, musiałem wymienić klocki. Kawałek sprężynki okręcił się przy otworze tarczy, więc zaorało okładzinę. Ten drugi przypadek zdarzył się na zlocie w 2013, pod koniec powrotu z Pradziada. Nie jest to zbyt częsta dolegliwość  ;D

Ja po prostu zawsze sobie zostawiam tą sprężynkę po wymianie klocków. W ten sposób mam już kilka w zapasie...

« 25 Lut 2017, 21:46 »
Wychodzi na to, że w zasadzie należy wozić ze sobą klocki i po problemie - ewentualnie można kupić w sklepie rowerowym, bo bb7 to chyba nie jakaś egzotyka.

HY/RD bym może kupił, ale zniechęca absurdalna cena (zdaje się 110 eur za sztukę). Za 300 z małym kawałkiem miałem prawie nowy komplet BB7 Road - co i tak jest dosyć wysoką kwotą w porównaniu do innych zacisków.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 25 Lut 2017, 22:49 »
Ktos gdzies widział spyre gdzieś na polskim sklepie? Bo zastanawiam się nad takowym.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum