Autor Wątek: Kross Level B7  (Przeczytany 10101 razy)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Odp: Kross Level B7
« 26 Lut 2017, 19:34 »
Sakwy z przodu lub wielgachna torba pod ramę. Bagażnik sztycowy uważam za średni pomysł. Wylajtowana sztyca może pęknąć, no i rama tak jak Jamis podjazdy, choć tu wygląda dobrze.

W droższej opcji jest Extrawheel albo przyczepka dla dzieci bez dzieci.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Lut 2017, 19:38 »

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 26 Lut 2017, 19:53 »
Ale nadal wisi na tylnym trójkącie, dlatego skłoniłbym się, ku powieszeniu dolnych mocowań do osi koła a góry pod adapter w stylu obejmy podsiodłowej.
Adaptery na dół będzie pewnie trzeba wykonać samemu lub zaadoptować coś z gotowych rozwiązań.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Dany

• W pogoni za szczęściem, można zgubić marzenia...
  • Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 18.02.2017
« 26 Lut 2017, 19:58 »
Niestety Thule trochę za drogie i wydaje mi się gorsze niż patent z obejmami, przy którym mamy ciężar rozłożony na trzy mocowania (dochodzi sztyca)... Wrzucałem ten filmik w temacie z bagażnikami:

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 26 Lut 2017, 21:33 »
Mój kolega z którym dużo jeżdżę, ma też podobnego Krossa tyle ze starszy rocznik i tak samo jak i w tym nie ma otworów na bagażnik i w sklepie nie radzili mu cokolwiek robić w tym kierunku . Skonstruował i zrobił sobie sam wózek do wożenia sporego worka . Mało z nim jeździ ale zawsze to jaka alternatywa .

Offline Mężczyzna Dany

« 27 Lut 2017, 12:22 »
Dzięki wszystkim za rady! Po przeczytaniu Waszych postów i przemyśleniach doszedłem do wniosku, że:
- kupię sakwy na przód,
- bagażnik na sztycę do 10 kg z torbą,
- torbę wewnętrzną.

Roweru na pewno nie zmienię na typowo trekkingowy, ponieważ mieszkam pod Kampinosem, a ten Kross powoduje uśmiech na mojej twarzy :) Na wyprawę będzie wyglądał mniej więcej tak:

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 27 Lut 2017, 12:26 »
Ja nie jeżdżę jak większość z Was na kilkunastodniowe wycieczki ale na góra 4 dni więc i bagażu mniej zabieram no i nie zabieram ze sobą ani śpiwora ani namiotu więc plecak i mały bagażnik mi wystarczają . Zazwyczaj jest też tak że jadę z którymś z kolegów mających sakwy więc coś tam moge im upchnąć :) . Taka cwana bestia jestem :)

Ja po prostu nawet jadąc kawałek po mieście wolę sakwę (o ile nie muszę później tego nosić długo ze sobą). Niespocone plecy to fajna sprawa ;) Ale skoro wolisz plecak, to Twoja sprawa i nic mi do tego. Nie rozumiem po prostu idei ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Dany

« 27 Lut 2017, 12:54 »
Ja po prostu nawet jadąc kawałek po mieście wolę sakwę (o ile nie muszę później tego nosić długo ze sobą). Niespocone plecy to fajna sprawa ;) Ale skoro wolisz plecak, to Twoja sprawa i nic mi do tego. Nie rozumiem po prostu idei ;)

Ja również nie jestem fanem mokrych pleców. Waxmund mam nadzieję, że po założeniu tego bikepackingu, moja rama w Krossie nie będzie wyglądała jak Twoja w Giancie  ;D

Offline Mężczyzna Dany

« 27 Lut 2017, 15:12 »
Jeszcze mam pytanie za 100 pkt. Znalazłem coś takiego:

Jest to "Mavic adapter do osi piasty tylnej z 12mm na 9,5mm". Czy za pomocą tego da radę zamontować to?

Piasta w moim rowerze to    Shimano Deore FH-M618 12x142mm

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Lut 2017, 15:15 »
nie

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 27 Lut 2017, 16:31 »
Ten rower ZDECYDOWANIE NIE JEST pod bagażnik. Jako dealer krossa i serwisu gwarancyjnego uprzedzam, że pokpisz sobie gwarancję jak zaczniesz tam jakieś przeróbki robić. Tylny trójkąt jest cieniowany i te skośne rurki nie uniosą ciężaru sakw. No chyba, że masz plan połamać ramę w tym miejscu. B7 i bagaznik mocowany obejmami na tlynym trójkącie to proszenie się o kłopoty, Ta rama jest potrójnie cieniowana i ma sportowy tył, z osią przelotową. Jak planujesz lakki bikepacking to można na sztyce ale do 10kg max... albo nie wiem plecak?

Mając w tyle głowy kłopoty Krossa sprzed kilku lat z pękającymi ramami, z ciekawości poszperałem na ich stronie szukając informacji, jakie mają podejście do obciążania roweru. I znalazłem coś takiego:
"W zależności od rodzaju roweru i jego zastosowania postanowiliśmy wprowadzić zalecenia co do masy maksymalnej rowerzysty:
Rowery górskie: 100 kg (115 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż)".

Wydaje mi się, że takim ograniczeniom trudno jest sprostać niejednemu użytkownikowi.
Ja jeżdżę na podobnym typie roweru, tylko marki Unibike, i tu producent wprowadził też ograniczenie masy, ale 140 kg, więc jednak sporo więcej, niż w przypadku Krossa.

Ciekaw jestem, czy takie restrykcyjne podejście to norma u innych producentów rowerów, czy tylko Kross się tak niekorzystnie wyróżnia i obawia się o trwałość własnych produktów.

Offline Mężczyzna Dany

« 27 Lut 2017, 17:58 »
Problem z ramami mieli jeszcze w zeszłym roku (modele od Level B1 do Level B6 włącznie). Faktycznie ramy w tych rowerach były wadliwe i pękały. Mojego modelu problem ten już nie dotyczy, ponieważ od Level B7 dają ulepszone ramy. Z tego co kojarzę modele 2017 problemu z ramami już nie mają, a producent wprowadził gwarancję na 5 lat po rejestracji sprzętu na ich stronie.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 27 Lut 2017, 18:50 »
nie

Dlaczego?

Do bagażnika Author ACR-149 możesz przyczepić sakwy.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 27 Lut 2017, 20:25 »
Przyczepić się da ale nadal niezbyt ciężkie.
Nigdy nie widziałem na oczy tej "sztywnej osi", ale wydaje mi się, że powinno dać się dorobić jakieś mocowania pod bagażnik. Coś trzeba wykombinować i pójść do jakiegoś ślusarza - koszt nie powinien być duży.
Coś w stylu tubusa
albo dorobić do takiego bagażnika (lub podobnego):

tą dolną wysuwaną blaszkę taką żeby dała się założyć na tę oś.

Natomiast górne mocowanie bagażnika można spokojnie załatwić jakimiś obejmami albo zaciskiem na sztycy.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 27 Lut 2017, 21:42 »
"Problem z ramami mieli jeszcze w zeszłym roku (modele od Level B1 do Level B6 włącznie). Faktycznie ramy w tych rowerach były wadliwe i pękały. Mojego modelu problem ten już nie dotyczy, ponieważ od Level B7 dają ulepszone ramy."

Nie wierzę w te "ulepszone ramy" jeżeli mają 115 kg całkowitej masy. Do sportu wystarczy.
To co pisał maper jest jest prawdą. Sprawdzałem przez długi czas (około roku) ten parametr.
Zależało mi na rowerze mtb na kołach 29" do tutystyki z sakwami.
Tylko Merida i Unibike dopuszczają 140 kg, co teoretycznie umożliwia użycie do turystyki z sakwami.
Cała reszta  to 115-120 kg.
To co pisałem wcześniej niektóre firmy, pomimo przystosowania trójkąta do bagażnika-
Aspect 29 scotta zabrania montowania bagażnika (masa całkowita 120 kg)
« Ostatnia zmiana: 27 Lut 2017, 21:51 JUREK »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum