Autor Wątek: Wymiana amortyzatora.  (Przeczytany 2665 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Wymiana amortyzatora.
« 26 Lut 2017, 16:49 »
Ponad 30 tys km bez żadnego serwisu stworzyło z mojego obecnego amortyzatora, ciężką wersję sztywnego widelca. To był jedyny element roweru, którego nigdy nie serwisowałem, zaniedbałem więc czas na jego wymianę. Model, na którym jeżdżę to SR SUNTOUR NEX4610-V3-HLO, 75mm, coil/ Speed Lock. Rower to http://www.bikko.pl/rower-crossowy-kellys-saphix-silver-2011.html.

Jeżdżę w większości po asfalcie, ale szutry i leśne drogi też są mi nieobce. Zależy mi na tym abym odczuł delikatną zmianę in plus w stosunku do tego co oferował mi mój amor, na pewno musi być blokada skoku. To ma być po prostu trochę lepszy amor niż posiadam obecnie, nie chciałbym wydawać majątku ale też nie chcę kupić byle czego.

Z drugiej strony zastanawiam się jaką zmianę w stosunku do jazdy z tym amorem co jest obecnie odczułbym po wymianie widelca na sztywny. Od czasu do czasu lubię pojeździć po dziurawych drogach i nie wiem jak wtedy będzie z komfortem.

Nie mam kompletnie rozeznania w temacie więc z góry dzięki za porady w tym temacie. Zarówno w przypadku amora jak i ew. kupna sztywnego widelca, tak aby nie zmienić geometrii roweru.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Odp: Wymiana amortyzatora.
« 26 Lut 2017, 17:11 »
Cześć, to klasycznie:

jak na sztywno to http://www.force-components.pl/index.php?p2695,kod-14618-force-treking-28-widelec-1-1-8-ahead-alu

Jak amortyzator to np.suntour NRX jest wersja ze sprężyną i powietrzna.

Jak na bogato to np.RockShox Paragon.

Offline Mężczyzna Fanky

• Trzeba żyć natychmiast,jest później niż się wydaje
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 23.01.2017
    • .... z Kórnika w POLSKĘ i ŚWIAT
« 26 Lut 2017, 19:57 »
Witam

Jestem świeżo (ten tydzień) po upgradzie amora do podobnego roweru. Wybrałem amor RST VOGUE AIR 700C. Pierwsze wrażenie z jazdy jest takie, że amor dość miękki, i bardzo ładnie wybiera nierówności. ale co ważne posiada kilkustopniową blokadę skoku, więc bardzo dobrze sprawdza się w różnym terenie. Na asfalcie można go całkowicie usztywnić, co mi bardzo pasuje. U mnie w rowerze są V-brake ale amor pasuje też pod tarcze. Niestety doszła mi przy tym wymiana mostka i sterów, więc budżet został lekko przekroczony ale jestem zadowolony. Po doświadczeniach z mechanicznymi, twardymi SUNTURAMI ten wydaje się spełniać moje oczekiwania.

https://www.bike24.com/p215321.html
----------------------------------------------------

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Lut 2017, 21:45 »
Nie rozumiem mody na te aluminiowe widelce, carbon kosztuje praktycznie tyle samo..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 26 Lut 2017, 21:59 »
To nie moda. W sporcie elementy wykonane z włókien-jak najbardziej.
W turystyce nie jest to już najlepszy pomysł, transport roweru, przelot samolotem, ewentualny bagażnik...
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 27 Lut 2017, 10:50 »
Nie rozumiem mody na te aluminiowe widelce, carbon kosztuje praktycznie tyle samo..

Jakiś link>? Nie z aliexpress? Pod v breaki?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna rmk

« 28 Lut 2017, 19:22 »
Przemyślałem sprawę i zostaję przy amorze. Na sztywny widelec jeszcze przyjdzie czas.
Podane przez Was propozycje zapewne są godne uwagi ale nie podałem najważniejszej rzeczy, budżet jaki przeznaczam na zakup to max. 300pln. Kupno amora za 500-700zł mija się z celem, mój rower jest wart max 1300-1500  ;D
Poradzicie coś do trzech stów?  ::)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 28 Lut 2017, 19:36 »
Suntour NCX na sprężynie.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 28 Lut 2017, 21:44 »
Na polskie drogi wystarczy szeroka opona i duże koło. Wydałem 650 zł a przydaje się tylko w lesie i na ukraińskich drogach. Jako że nie bywam tam często pozbywam się amortyzatora.

Offline Mężczyzna rmk

« 28 Lut 2017, 22:19 »
Dzięki altharr za podpowiedź.

Szerokiej opony nie mam i mieć nie będę. Dlatego amor niezbędny.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Lut 2017, 23:21 »
To nie moda. W sporcie elementy wykonane z włókien-jak najbardziej.
W turystyce nie jest to już najlepszy pomysł, transport roweru, przelot samolotem, ewentualny bagażnik...
Jakiś link>? Nie z aliexpress? Pod v breaki?
Póki rura sterowa jest z aluminium do turystyki można spokojnie brać - jakoś wcale nie słychać o ciągłym pękaniu carbonowych elementów. Te tanie widelce mogą być wręcz mocniejsze. Dla przykładu tanie ramy z aliexpress ważą zamiast 1000 g (jak te drogie) aż 1300 g, więc mają spory zapas wytrzymałości.

Bagażnik i hamulce obręczowe są dobrym argumentem. Widelce z allegro pochodzą z aliexpress, więc różnica, to tylko kwestia ile poczta polska przetrzyma przesyłkę w magazynie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Mar 2017, 13:34 »
Obawa przed karbonem w turystyce bierze się raczej nie z uszkodzeń w czasie typowego dla roweru użytkowania, ale z uszkodzeń nietypowych jak uderzenia, boczne naciski itp. Prosty przykład IC i ich piepieprzonych drwi wewnętrznych,  które zamykająą się z uporem maniaka i walą w rowery. Zresztą to minimum tego co potrafi się z rowerem wyprawiać w transporcie. Ja mam wrażenie, ze jakby nie transport to rower byłby wiecznie piękny.
Co do zmiany amorka to ja zmieniłem amortyzowany na sztywny i nie narzekam. W tamtym roku na żółtym "Szlaku tatarskim" jechałem tarką prawie 50km i byłem tak samo na koniec wkurzony jak ci z amorkami. Ale jak chcesz amorka to ok. Przy twoim zacięciu do jego serwisowaniu koniecznie kup na sprężynie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 1 Mar 2017, 13:37 »
Prosty przykład IC i ich piepieprzonych drwi wewnętrznych,  które zamykająą się z uporem maniaka i walą w rowery.

A po co pchać się z rowerem za drzwi wewnętrzne? Wieszaki są przecież zawsze w przedsionkach.

Obis

• Gość
« 1 Mar 2017, 13:48 »
Prosty przykład IC i ich piepieprzonych drwi wewnętrznych,  które zamykająą się z uporem maniaka i walą w rowery.

A po co pchać się z rowerem za drzwi wewnętrzne? Wieszaki są przecież zawsze w przedsionkach.
To zależy od tego, czy trzeba udrożnić przedział rowerowy, aby ze środka wyjąć jakiś rower, który wysiada na stacji.
Raz tak miałem, że drzwi wewnętrzne ciągle się zamykały i prawie mnie to zakleszczyło razem z rowerem pośrodku wagonów.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Mar 2017, 14:25 »

To zależy od tego, czy trzeba udrożnić przedział rowerowy, aby ze środka wyjąć jakiś rower, który wysiada na stacji.
Raz tak miałem, że drzwi wewnętrzne ciągle się zamykały i prawie mnie to zakleszczyło razem z rowerem pośrodku wagonów.
Też tak miałem. W nowych IC, tych z ładowarkami USB haki są wewnątrz przedziałów za drzwiami wewnętrznymi. Chcesz wieszać musisz wejść, następnie na 1m postawić rower do pionu a następnie powiesić na haku. Możliwe zresztą jedynie jeżeli nie są rozłożone półki zajęte np. przez plecaki lub wózki dla dzieci. Tam też jest wejście do kibli, żeby wszyscy się kręcili w tym miejscu. To są pociągi dla podróży służbowych z dyplomatką anie dla turystyki. Ładne, ciche i wygodne ale fatalne do transportu wielkogabarytów. Przedziały rowerowe (bagażowe) jako takie nie występują.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum